nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / 15 év együtt - Ünnepség Erdő Péter bíborossal oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
15 év együtt - Ünnepség Erdő Péter bíborossal
A Bajóti Régió május 23-án ünnepelte megalakulásának 15. évfordulóját Esztergomban.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központjának Bajóti Régiója május 23-án ünnepelte megalakulásának 15. évfordulóját Esztergomban.

A hálaadó ünnepi szentmisét az Esztergom–Vízivárosi templomban Erdő Péter bíboros prímás mutatta be a régió papjaival. A bíboros szentbeszédében kiemelte: 1994-ben, éppen 15 éve ugyanezen a helyen fogalmazta meg az esztergom-budapesti főegyházmegyei zsinat a karitász munka jelentőségét, hangsúlyozva a vidéki segítő munka felélesztését. Hozzátette: a karitászmunkára ma is ugyanolyan szükség van, mint annak idején.

Ez az ösztönzés, illetve a gazdasági helyzet miatt növekvő szegénység sürgette a Főegyházmegye karitászrégiókra történő felosztását, majd a plébániai karitászcsoportok megalakítását. A három esperesi kerületből, négy városból és huszonkilenc faluból álló bajóti térségben a régió vezetője, Ferenczy Rudolfné Éva a kezdetektől segítséget, útmutatást nyújtott a csoportoknak.

1994-től a következő plébániákon alakultak karitászcsoportok, amelyek bekapcsolódtak a főegyházmegyei Szent Erzsébet Karitász Központ vérkeringésébe: Annavölgy, Bajót, Dág, Epöl, Esztergom-Belváros, Esztergom-Kertváros, Gyermely, Szomor, Héreg, Lábatlan-Piszke, Mogyorósbánya, Nyergesújfalu, Pilismarót, Sárisáp, Süttő, Tardos, Tát, Tokod, valamint testvéri kapcsolat alakult ki Leányfalu karitászcsoportjával is.

Erre a nagy jelentőségű szervezői munkára, az azóta eltelt időszakra emlékezett 180 önkéntes munkatárs és 50 meghívott vendég a szentmise után az esztergomi Szent Adalbert Konferenciaközpontban. A csoportok vezetői köszönetnyilvánításokkal, képes összefoglalókkal, beszámolókkal mutatták be munkájukat: idősgondozás, betegellátás, fogyatékos otthonok támogatása, családgondozás, gyermekek számára szünidős, játékos, kézműves délutánok, táborok szervezése, tárgyi támogatás kiosztása, gyűjtések szervezése, határon túli magyar területek támogatása.

Az ünnepségen több önkéntes is emléklapot vehetett át munkája elismeréseként Erdő Péter bíborostól. A Karitász Központ igazgatója, Écsy Gábor ünnepi gondolataiban XVI. Benedek pápát idézte: „Milyen jó olyan emberekkel találkozni, akik a mi társadalmunkban próbálnak arcot adni az evangélium üzenetének, látni időseket és fiatalokat, akik az egyházban és a társadalomban tapasztalhatóvá teszik azt a szeretetet, melynek bennünket keresztényeket el kell töltenie: Isten szeretete ez, mely az embertársakban fölismerteti velünk a felebarátot, a fivért vagy nővért!”

A köszöntéseket Molnár Alajos nyergesújfalui plébános zárta, aki a csoport mentoraként, lelki vezetőjeként a kezdetektől erősítette, támogatta a régió karitász missziós munkáját. Szép keretet adott az ünnepi alkalomnak Ferenczy Rudolf (Dax) zenéjével és előadásában elhangzott két Szent Erzsébet ének. Az évfordulóra képes kiadványt is megjelentettek, mely az elmúlt 15 évet mutatja be.

Kovács Gyöngyi/Magyar Kurír

Képek: Mudrák Attila

forrás: magyarkurir.hu


[ 2009.05.26. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-