nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / 15 éves a Karitász Lábatlanon oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
15 éves a Karitász Lábatlanon
1998. november 11-én – Szabó János plébános kezdeményezésére – megalakult a katolikus szeretetszolgálat (Caritas Hungarica) helyi csoportja
Megemlékezés – 15 évvel ezelőtt alakult meg a plébániai karitász csoportunk

1998. november 11-én – Szabó János plébános kezdeményezésére – megalakult a katolikus szeretetszolgálat (Caritas Hungarica) helyi – 10 fő önkéntesből álló – csoportja. Erről emlékeztünk meg a csoport legutóbbi ülésén, és a 16-ai szentmisét Tóth Bertalan plébános atyánk a karitász csoportunk élő és elhunyt tagjaiért, valamint pártfogoltjainkért ajánlotta fel.

Mivel foglalkoztunk az elmúlt 15 év során?
Minden karitász csoportnak meg kell találnia a saját profilját, amelyet erőteljesen befolyásol két tényező: egyrészt a csoport tagjainak személyisége, másrészt, hogy a környezetükben mire van leginkább igény.
Nekünk is el kellett fogadnunk, hogy mi az idősek felé való fordulásra érzünk késztetést és – talán – képességet is. És akkor itt vannak plébánia közösségünk idős tagjai, akik már nehezen tudnak otthonról kimozdulni, ezért örülnek, ha valaki felkeresi, meghallgatja őket.

A 15 esztendő alatt változó számban (70-130 fő között), 75 év feletti idős embert látogattunk meg évente legalább kétszer, általában Karácsony és Húsvét előtt. Mindannyiszor jelképes értékű ajándékot viszünk magunkkal, amelyet a csekély bevételünkből tudunk megvásárolni.

Bevételünk döntő része a szentmisékre járó hívek adományából (Szent Antal persely) adódik, de a múltban próbálkoztunk egyszer farsangi bál rendezéséből, másik alkalommal pedig használt ruhák eladásából is kiegészíteni azt. Idén ötödik éve veszünk részt a városi adventi vásáron, ahol a 75 év feletti hívek, vagy plébániánk fiataljai által készített karácsonyi díszek, valamint az „Egymillió csillag a szegényekért” kezdeményezés keretében kínált gyertyák ellenében adományokat gyűjtünk.
Ennek is köszönhetően, idén először dönthettünk úgy, hogy Karácsony előtt 3-4 többgyermekes családot vásárlási utalvány ajándékozásával segítjük.

Bekapcsolódunk az plébánia közösségünk életébe (közösségi rendezvényeken való részvétellel, templom-takarítással, „Szent Erzsébet kenyér” osztással, stb.), és hidat képezünk a templomba járó és az otthon maradni kényszerülő hívek, a katolikus hívek és a város lakói, szegényei, valamint a Karitász Központ és a lábatlani lakosok között.

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik segítettek megtalálni a rászorulókat, akár időseket, akár családokat, akiket megajándékozhatunk azzal a tartós élelmiszerrel, melyet a templomba járó hívek adnak össze minden év (2010-től) Nagyböjtjének egyik vasárnapján.
Azért is jó, hogy találkozhatunk ezekkel a családokkal, mert így, amikor a Karitász Központtól kapunk valamilyen adományt (ruha, élelmiszer), tudjuk, leginkább kiknek segíthetünk ennek továbbításával.

A 15 év alatt háromszor volt lehetőségünk arra, hogy karitász munkatárs képző tanfolyamon vegyünk részt. Csoportunk a Bajóti Karitász Régióhoz tartozik, amelynek munkatársaival rendszeresen találkozunk, tapasztalatot cserélünk, lelki feltöltődést jelentenek a közös lelki gyakorlatok.

Ahogy telnek az évek, úgy nő azon sírok száma, amelyekre így november táján virágot viszek, amelyeken mécsest gyújtok, mert kedves „családtagjaimra” emlékezem. Közülük, az elhunyt csoporttársainkat név szerint is szeretném megemlíteni: Szabó Ernőné (Marika néni), Fülöp Istvánné (Margit), Komlós Istvánné (Erzsi néni) és Komlós István (Pista bácsi).
Mindenkit, aki elhivatottságot érez, ezen szép önkéntes munka iránt, bátorítok, hogy csatlakozzon hozzánk!

És végül néhány szép gondolatot szeretnék idézni.
Szabó János atya útra indító szavai ezek voltak:
„Szentlélek, Te abban tudsz élni, aki – ahogyan Mária elindult Erzsébethez – kilép önmagából, s elindul mások felé.”
Az első karitász munkatársképző tanfolyamunkon elhangzottakból:
„Mi nem valamit, mi Valakit adunk az embereknek! …Minél több szeretetet adok, annál gazdagabb leszek általa. …Szeretetet bőségben tudunk adni, de adni csak az tud, akinek van miből!” (Hollai Antal plébános)
„Minden ember az Isten egyetlen, megismételhetetlen csodája!” (Zelena Margit szociális munkás)
„Közünk van egymáshoz! Legyen közöttünk „köz”, hogy meghajolhassunk egymás felé!” (Sztrilich Ágnes szociális testvér)

Lábatlan, 2013.11.20.

Pataki Erzsébet
Karitász csoport vezető


[ 2013.11.22. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-