nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / 21. Helytörténeti Kerekasztal oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
április 2021
előre
21. Helytörténeti Kerekasztal
A még ma is 60%-ban német nemzetiségű Csolnokot 2008. szeptember 26-án látogattuk meg.

21. Helytörténeti Kerekasztal - Tapasztalatcserén Csolnokon

A Nagy-Gete észak-keleti lábánál fekvő 3400 lakosságú és még ma is 60%-ban német nemzetiségű, valahai bányászközséget, Csolnokot 2008. szeptember 26-án látogattuk meg, csaknem teljes létszámmal. (15 fő)
A településen a Német Birodalomból, az elsősorban Elzászból több hullámban betelepített németség hatására a 18. század végére a németség döntő fölénybe került az őslakos magyarsággal és szlováksággal szemben. A telepítések fő szorgalmazója az 1730-as években Grassalkovich Antal volt. A helyi németség mindmáig megőrizte egyedi, elzászi – rajnai nyelvjárását és több, mint 200 éve német nemzetiségi hagyományait, kultúráját zenekarain (rezesbandája több mint 130 éves), énekkarain és táncegyüttesein keresztül, amelyek számos sikert értek el mind itthon, mind külföldön. Csolnok a hazai német kultúra egyik fellegvára lett. Ennek ápolásában úttörő szerepet vállalt az 1950-es elejétől.
Két nyelven, magyarul és németül „fogadott” bennünket a Kultúrotthon és személyesen Hárs Gyuláné, valamint Sax László, akik mindketten önkormányzati és német kisebbségi képviselők is. Egyúttal tolmácsolták Bérces József üdvözletét is.
Programunk szerint meglátogattuk az iskolát, a mellette levő uszodát, tornacsarnokot, a római katolikus templomot, az egyház klubhelyiségét. Utaltunk a régi Temetkezési Egylet falán elhelyezett 56-os emléktábla jelentőségére, ezt követően Rákóczi-telep modern templomát és a Munkásotthonban kialakított többosztatú Bányászati Múzeumot tekintettük meg, a kültéren kialakított tárnákat. Majd visszatérve újra a Kultúrotthonban (Kulturhaus) zártuk a gazdag programot és jelöltük meg a következő programot.
A 2007 óta Csolnok és környéke iskolatársulásban működő (Dág, Úny, Sárisáp, Annavölgy, Csolnok) német nemzetiségi anyaiskolát Tafferner József igazgató mutatta be.
Beszélt az iskolai létszám drasztikus csökkenéséről, a nemzetiségi hagyományok ápolásáról, a több évtizedig működő, de néhány éve megszűnt Zeneiskola s zenekarai sikereiről.
Ajándékul az iskola korábbi, két évi munkáját bemutató DVD – lemezét kaptuk meg.
Kara Zsolt testnevelő meginvitált az uszoda és tornacsarnok megtekintésére és bemutatta ezen intézmények képzési szerepét a tanulóifjúság és felnőttek körében. Mindannyian konstatáltuk, hogy Csolnokon egy ideális képzési központ alakult ki: óvoda – iskola és sportlétesítmények.
Ezt követően az 1767-75 között felépült Nepomuki Szt. Jánosról elnevezett római katolikus templomot Dr. Szeifert Ferenc plébános (ő Pilisszentlélek lelkésze is), aki jelentős kiadói tevékenységet is folytat (Béke és Igazság). A reprivatizáció során visszakapott régi római katolikus iskola épületében folyamatos kiállítások helye – pl. Kolonics Péter sok egyházi témát dolgozott fel festményein. Jelenleg szép gobelin kiállítási anyagot láthattunk.
Különleges alkotást jelentettek a templom körül felépített úrnapi „sátrak”. Ez a templomkert őrzi a valaha a falu közepén állt 18. századi Szentháromság – oszlopot is.
Innen utunk Csolnok korábban jelentős lakossággal bíró – hisz tavalyig volt önálló iskolája, Munkásotthona- régi bányatelepre, Rákóczi-telepre vezetett, ahol Szeifert plébános bemutatta a modern, bányászok védőszentjének, Sz. Borbála tiszteletére felszentelt templomot. A fényt és tisztaságot sugárzó templombelső szinte áhitatra kényszeríti az embert, amit a kálvária stációinak fametszetei és az oltárkép még csak megerősít. Jelentős tárgyi emléket őriznek az 1956 előtti IX-es aknai politikai foglyok táborából.
Nagy élményt jelentett a Munkásotthonban és udvarán, Fleischmann Dezső és társai által kialakított Bányászati Múzeum, amely széleskörű tárgyi emlékeken keresztül mutatta be a bányászok mindennapi életét. Azt a dokumentumot is, annak a szerződésnek a másolati példányát is, amelyben Rückschuss Antal bányászati jogot nyer szénkutatásra a Miklóskertben 1781-ben. Ez a bányanyitás 200 évre kenyeret adott a lakosság többségének Csolnok utcanévvel hálálta meg a szénkutató Ruhr-vidéki bányász munkálkodását.
Befejezésül újra a Kultúrotthonban megbeszéltük a látottakat, konstatálva, ide vissza kell jönni. Valóban, hisz nem láttuk a Tájházat, nem horgásztunk a XII-es aknai tóban és nem siklottunk le kéz- és lábtörés nélkül siklórepülővel a Magas – völgyről.
Megköszönve vendéglátóinknak a vendégszeretetet és az ismertetőt a községről, eltávoztunk élményekben gazdagodva, készülve a következő lábatlani találkozóra.


Esztergom, 2008.október

Tisztelettel : Dr. Wagenhoffer Vilmos

[ 2008.11.12. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-