nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / 44.Helytörténeti Kerekasztal oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
44.Helytörténeti Kerekasztal
Körbeüljük a kúria hatalmas asztalát, mindenütt könyvek, papírok halmazai a legújabb kutatások ékes darabjai.
Senki ne lepődjön meg, tudom, hogy a naptár szerint csak október vége van, de a Helytörténeti kerekasztal utolsó találkozása, ma van. Körbeüljük a kúria hatalmas asztalát, mindenütt könyvek, papírok halmazai a legújabb kutatások ékes darabjai. Köszönöm, hogy kaphattam egy CD lemezt az év fotóival, amit együtt láthattunk.
Leültem Kovács Lajos mellé, aki a megye Príma közönségdíjasa lett a közelmúltban. Készítek kitüntetéséről és róla fotót, és mind gratuláltunk sikeréhez. Miért van a plaketten Kincsem mellett egy macska?- kérdeztem meglepődve. Kiderült, hogy ez a csodás paripa kedvenc cicája nélkül nem versenyzett – micsoda csapatmunka!
Aztán máris a közepében voltunk a további terveknek, mert megnézhettük, hogy Excel táblázattal remekül lehet szerteágazó családfákat ábrázolni. A szépia színű fotókkal zsúfolt kötetben, amiben olyan novellák, versek, mondókák, és dokumentumok vannak, hogy egészen elbűvölt, és örömmel lapozgattam. 1926-tól vezetett üzleti könyv ámulatba ejtett mindenkit pontos vezetésével, és megtaláljuk az akkori adóhivatalnok tintaceruzás bejegyzését. Immár 40. füzethez közeledik a dorogi bányászat múltját dokumentáló sorozat, így hallottunk a titokzatos germániumról, amihez igen nagy reményeket fűztek ’60-as években. Mindenki kezébe veheti Nádasiné Balatoni Anna műkedvelő csoportokról megjelent füzetét, vagy a többi kiadványt. És közben számos anekdota elhangzik az asztal körül ülőktől, jókat nevetünk. Szépen kalligrafált levelek részleteit hallottunk a múltból, és egyet, amelyet most írt az ácsi tiszteletes Gerecsei Zsolt, aki fontos munkája miatt nem tudott közöttünk lenni. Megemlékeztünk Wagenhoffer Vilmosról, aki számunkra örök példakép, a múlt értő kutatója.
Nyáron láttam a Nyolcak alkotócsoport tárlatát a Szépművészeti Múzeumban, és a dokumentumfilmet, benne a nyergesi Kernstok alkotóházról, most erről hozott Padányi Lajos egy korongot. Kaptunk meghívót fotókiállításra és koncertre, amely november 11-én a kúria kiállítótermében lesz – az élethosszig tartó tanulás jegyében. (Hazaérésem után érkezett a komáromi IV. Értékmentő Konferencia programja, ajánlottam volna mindenkinek „Pityke, paszomány, szekeres gazdák életmódja, és hagyományai” címmel, de majd az éteren át tovaküldöm!)
Természetesen a záráshoz és értékeléshez hozzá tartozott az is, hogy terveztük a következő évet. Sokan ajánlanak helyszíneket, mert ott értékes helytörténeti gyűjtemény van, vagy jól működő közösségi ház, esetleg épített emlékek, és helytörténet iránt elkötelezett emberek élnek. Búcsúzás után már elkezdem várni 2012 márciusát, hogy ismét találkozzunk!
Miközben ezeket a sorokat írom, időnként lecsippentek egy-egy szemet az ajándékba kapott szőlőből, ami a szüret hangulatát és zamatát idézi, benne a megannyi hagyománnyal. Odakinn a kert fái már aranyszín lomra váltottak. Válogatok a fotók között, amelyet diákjaimmal az országos pályázatra küldünk a nyári örökségvédő táborban látottakról. Készülnek a metszetek, és oldalakra nyomtatjuk a történeteket, amelyeket a tárgyak hordoznak, így őrizzük a múlt zamatát.

Lábatlan, Gerenday kúria 2011. október 28.

Óvári Zsuzsanna

[ 2011.11.14. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-