nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / 46.vándorgyűlés Süttő oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
46.vándorgyűlés Süttő
2012. április 27-én a Helytörténeti Kerekasztal tagjai, már a harmadik alkalommal találkoztak Süttőn, Barakka Gábor meghívására.

Kistérségi Helytörténeti Kerekasztal 46.vándorgyűlés Süttő

2012. április 27-én a Helytörténeti Kerekasztal tagjai, már a harmadik alkalommal találkoztak Süttőn, Barakka Gábor meghívására. Péntek délután két órakor az újonnan helyreállított Hengermalom adott helyet a találkozónak.
Czermann János polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd tájékoztatást adott a Hengermalom felújításáról.
„A helyi alapítvány segítségével pályázatot nyújtottak be 2009-ben, melynek sikerességével 47 millió forintot nyertek egy Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kialakítására. A pályáztató pontosan meghatározta a kialakítandó tereket: könyvtárat egy 5 állomásos számítógépes termet egy 40 négyzetméteres közösségi teret kértek, valamint előírás volt az épület akadálymentesítése is. Ki kellett alakítani egy helytörténeti múzeumot, ahol helyet kaptak a kőfaragás, borászat, földművelés, a disznóvágás eszközei, régi tűzoltó eszközök, a 100 éves iskola emlékei, valamint egy régi konyha berendezés, nagyon szép falvédő gyűjteménnyel. 2011. december 15-én történt meg az épület műszaki átadása. A hengermalom 1/3 része teljesen, 2/3 része kívülről került felújításra.”
A beszámolót követően Barakka Gábor, Süttő község helytörténésze elmesélte az Áprily-féle hengermalomnak hányatott történetét.
Ezt követően a társaság az önkormányzat kisbuszára szállva, ellátogatott a Gerecsén lévő, és az 1935-ben Serédi Jusztícián bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek által építtetett kastélyba. Vendéglátónk Bánhidy László az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium tanára volt. Nagy lelkesedéssel mutatta be az épületet és beszélt a kastély hányatott történetéről. A háborút követően teljesen kirabolták, elvittek belőle minden értéket, csupán a konyhában lévő hatalmas cseréppel kirakott sparhelt maradt meg épen. Az államosítás után gyermeküdülő lett, majd 1999-ben kapta újra vissza az egyház. Működtetését az esztergomi Ferences Gimnázium és kollégium végzi. Jelenleg sikerült az első emeleti szintet korabeli bútorokkal, képekkel berendezni.
A rendezett telken, egy kis tó partján folytatódott a beszélgetés, majd újra buszra szállva visszatértünk Süttőre.
Ekkor a tradicionális süttői bor- és pincekultúrának átadva magunkat, ellátogattunk az egyik nevezetes pincesorra, a Diósvölgybe, vagy ahogyan a helyiek nevezik a Nussgraben-be. Itt Békevári János pincegazda fogadott bennünket, és bemutatta az 1800-as években épült pincelabirintusát. Majd a jó pálinkák és a borok kóstolgatása, és a Barakka Csöpi által sütött ízletes magos kiflik elfogyasztása mellett folyt tovább a beszélgetés, és észre sem vettük, hogy milyen gyorsan elrohant az idő, búcsúzni kellett.
Sok élménnyel gazdagodva térhettünk valamennyien otthonunkba.

[ 2012.05.08. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-