nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / 52. vándorgyűlés oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
52. vándorgyűlés
Április 26-án Tokod település múltjával, hagyományaival, jelenésével ismerkedtek meg a lábatlani helytörténész csoport tagjai.

A Kistérségi Helytörténeti Kerekasztal 52. vándorgyűlése

Április 26-án Tokod település múltjával, hagyományaival, jelenésével ismerkedtek meg a lábatlani Gerenday Ház székhellyel életre kelt helytörténész csoport tagjai.
Először a nagy múltú Tokod- Üveggyár ipartörténetét bemutató kiállítást tekintette meg a pártoló tagokkal kibővült csapat.
Az üveggyári település Kultúrotthonában lévő kiállítást Maros Nándor és kedves felesége, Erzsike mutatta be. Az üvegfúvó mesterség csínját-bínját ismerő egykori huta mester Francz József az 1892-ben alapított gyár történetét, a szakma szerszámait, munkafázisait tárta az érdeklődő hallgatóság elé. Nagy érdeklődés kísérte a Fritz György egykori műszaki osztályvezető tervei alapján elkészült üvegolvasztó kemence makettjét.
Elcsodálkozott a szépszámú vendégsereg a Tárlókban elhelyezett, a messze múltat idéző üvegformák szépségén, sokszínűségén. Egy nagy múltú gyár dicső múltját és jelenkorunk szomorú valóságát ismerhettük meg rövidre szabott tartózkodásunk alatt.
Vendégfogadóink részéről Szóda József nyugalmazott tanár kísért bennünket következő látnivalónk színhelyére.
A történelmi múlt elevenedett meg előttünk. A késő római korból származó Castrum. 120x140 méteres, vaskos falátmérőjű (1,5 m), 11 toronnyal rendelkező, díszes kapuval, fürdővel rendelkező tábor maradványai visszarepítettek bennünket a római birodalom kemény katonai rendjébe.
Majd a jelenkorba csöppentünk. A község általános iskolájának korszerű berendezése, felszereltsége, a vele szorosan egybeépített tornacsarnok a biztosítéka felnövekvő generáció sokoldalú szellemi és fizikai felkészítésének.
Látogatásunk fénypontját az Alkotóház épületegyüttesének, a benne folyó pezsgő hagyományőrzésnek a bemutatása jelentette.
Itt az a megtiszteltetés érte a csapatot, hogy a vendéglátók nevében Tóth Tivadar polgármester úr mondott néhány szót a római kori Gardellaca – és a mai Tokod életéről.
Majd szoros „szakmai” bemutatások következtek. Soós Rezsőné – Éva asszony – a község múltjába kalauzolt el bennünket. Részleteiben szólt arról az összefogásról, ami az Alkotóház létrejöttében a falut jellemezte.
Robotka László egykori népművelő, a szakkörök munkáját mutatta be a jelenlévő, csuhés hagyományokat ápoló asszonyok segítségével. A csuhéfonó-csipkeverő bemutató igencsak elnyerte a jelenlévők tetszését.
Huber Andrásné (Gyuriczki Anna – Anci néni) egykori iskolaigazgató, aki maga is gyakorlati életre hívója volt a hagyományápoló foglalkozásoknak, a korábbi batikolásról, annak népszerűségéről szólt nagy lelkesedéssel.
Bemutatta az indulást jelentő kis tájház tisztaszobáját, konyháját, berendezését. Ami a régi hagyományokat – pl. disznóvágás – bemutató gyakorlati foglalkozások eredményeként túl jóra sikeredett. A disznóvágás ínyenc, finom fűszerillata szállt a konyha levegőjében – mert kézzel fogható valóságában ott lóg a 10-15 pár füstölt kolbász. (Valaki az egyikből egy darabot letörött! Becsület szavunkra – nem mi voltunk, bár nehéz volt ellenállni.)
Huberné szólt még a községben megjelent helytörténeti munkákról, amelyeket én is szíves figyelmébe ajánlok az olvasóknak:
Soós Rezsőné: Tokod (2000.)
Huber Andrásné: Törekvések – Huber András és Györköny Jerking – életéből (2005.)
Handbauer Rezső: Képes Krónika Tokod település múltjáról és a tokodi Üveggyár 112 éves történetéről (2005.)
Prohászka Péter: Tokod a rómaiak korában (Tokod in der Zeit der Römer, 2005.)
Huber Andrásné: Fejezetek apám és Tokod életéből 1901-1953. (2012.)
A foglalkozást néhány aktuális időpont egyeztetéssel – a következő találkozás előkészítésével zártuk.
Köszönet tokodi vendéglátóinknak a szép, ismeretekben gazdag délutánért.
Megint bebizonyosodott a jelenlévők számára, hogy itt élünk a Gerecse lábánál, a Duna, a Pilis övezte síkság, dombság területén és milyen keveset tudunk egymás értékeiről, településeink történetéről, hagyományápoló jelenéről. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, folytatjuk találkozóink sorát és igyekszünk pótolni eddigi hiányos ismereteinket, megbecsülve elődeink munkáját.

2013. április 26.
Horváth István


[ 2013.04.29. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
alkotóházban
-
-
kiállítás
kötetlen beszélgetés
-
Castrum
-
-