nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / 58. vándorgyűlés Tatán oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
58. vándorgyűlés Tatán
2014. április 11-én a Helytörténeti Kerekasztal tagjai és pártoló tagjai a tatai Szabadtéri Geológiai Múzeumba látogattak
2014. április 11-én a Helytörténeti Kerekasztal tagjai és pártoló tagjai a tatai Szabadtéri Geológiai Múzeumba látogattak, ahol a lábatlani születésű Varga Zoltán értő kalauzolásával járhattuk be a hazai kőzettípusokat bemutató, gondosan ápolt 4 hektáros területet.
A korábban működő bánya területén - amely természetvédelmi terület - a Magyar Állami Földtani Intézet szabadtéri kiállítást hozott létre 1983-84-ben, és amely 1994-től az Eötvös Lóránt Tudományegyetem kezelésében van.

Nézzék el e sorok írójának, hogy a geológia tudományában járatlanul, csak szubjektív tapasztalatokról számoljon be.
Zoltán, magától értetődő természetességgel beszélt az évmilliós korokról és kövekről, ammoniteszekről, a hajdani élővilág megkövesedett maradványairól. A geológia tudományában kevésbé járatos nyugdíjas hallgatóság nagy igyekezettel próbálta a hallottakat magáévá tenni.
A 200 millió évvel ezelőtti geológiai rétegekről tartott ismertető után felkapaszkodtunk a sziklalépcsőkön, ahol a jura és kréta időszak kőzeteiről kaphattunk további tájékoztatást.
A tetőn található pavilonban a fejtőgödrökből előkerült kőkorszaki eszközöket és maradványokat tekinthettük meg.
Elmondhatjuk, hogy több millió éves köveken sétáltunk.

Mint megtudtuk a múzeum hatszáz növénycsoportból álló botanikai értéke is jelentős. Néhány percre megpihentünk a gyönyörű hársfa alatt. Zoltán elmesélte, hogy itt húzódik az ún. Szent György vonal, úgy mesélik, hogy amerre halad ott dúsabb és szebb a növényzet. S, hogy legenda-e vagy valóság ki tudja? Mindenesetre miután mi is feltöltődtünk energiával, megtekintettük a növényritkaságokat, a csodálatos fenyőket, melyek valóban dús lombúak és egészségesek.
Sétánk Zoltán tulipános kertjében ért véget. Ígéretet tettünk, hogy visszatérünk.

Mindenkinek csak ajánlani tudjuk a nem mindennapi látványt nyújtó, rendezett, szabadtéri múzeumot.
Köszönet a szakvezetésért Zoltánnak!

[ 2014.04.23. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-