nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / 59. Helytörténeti Kerekasztal oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
59. Helytörténeti Kerekasztal
A találkozóra 2014. május 9-én a Gerenday Közösségi Házban került sor, ahol a cementgyár és a papírgyár rövid történetét ismerhették meg a kutatók.

59. Helytörténeti Kerekasztal találkozó

A találkozóra 2014. május 9-én a Gerenday Közösségi Házban került sor, ahol Lábatlan egykor nagy jelentőséggel bíró két gyárának, a cementgyárnak és a papírgyárnak rövid történetét ismerhették meg a kutatók.

Horváth Sándor a cementgyár egykori főmérnöke visszaemlékezése bevezetéseként elmesélte, hogyan került alig három éves kisgyermekként kapcsolatba a cementgyárral, majd rátért a cement, mint a legfontosabb építőipari kötőanyag történetére. A cementhez hasonló építőanyagot már az ókorban a régi rómaiak is használtak, aztán a középkorban, mint annyi más találmány, a cementgyártás titka is feledésbe merült, és csak az újkorban jelentkezett igény a rómaiakéhoz hasonló kötőanyag előállítására. Magyarországon először a Lánchíd építéséhez gyártottak cementet, és az első igazi cementgyár a monarchia területén Beocsinban létesült, a lábatlani cementgyárat pedig rá egy évre 1868-ban Konkoly Thege Balázs, ógyallai földbirtokos alapította.
A továbbiakban az előadó a történeti áttekintést összekapcsolta a technológiai vázlatos ismertetésével. A visszaemlékezés harmadik vonulatát a gyárra jellemző legfontosabb témák ismertetése képezte: a villamos energia és szénellátás, a szén hamutartalmának hatása a cementminőségre, és a porzás elleni küzdelem kérdései.
Volt egy időszak, amikor a gyár a legek gyárának volt nevezhető. Itt maradt meg legtovább a nedves eljárás, a többi cementgyárban sorra áttértek a száraz technológiára. Itt történt a kőbeszállítás a bányából legtovább kötélpályával, a többi cementgyárban hosszú szállítószalag kötötte össze a gyárat a kőbányával. Csak nálunk volt egy időben szénportüzelés, a többi gyár átállt olaj- vagy gáztüzelésre. Érdekességként kell még megemlíteni, hogy a többi gyárban agyagot használtak szilikátkomponens gyanánt, nálunk viszont márga jelentette a mészkő mellet a második fő nyersanyagot.
A gyár leállítása az utóbbi évtizedekben többször szóba került. A Holderbank illetve a Holcim belépése után végrehajtott fejlesztések biztosították a gyár továbbélését egy időre. A próbálkozások ellenére tavaly, 145 évvel az alapítás után az utolsó kemencében is végleg kialudt a tűz, és idén a gyár teljes lebontása is megkezdődött.
(H.S.)
*
Primusz Sándor nyugdíjas üzemvezető, papírgyár történetét ismertette kezdetektől az üzem bezárásáig.
Az évtizedek óta üzemtörténettel foglalkozó előadó, a kutatók kívánságára megismételte - 2013. szeptember 20-án már elhangzott, és ezen a fórumon korábban ismertetett - sikeres előadását.
Mindkét üzemtörténész évtizedek óta gyűjti az írásos, fotó- és tárgyi emlékeket. Az egy munkahelyen eltöltött negyven év bőven adott számukra lejegyezni való témát.
Primusz Sándor 1986-ban megjelent, a Papíripari Vállalat Lábatlani Papírgyára története címmel írt üzemtörténeti monográfiát.
Horváth Sándor szerkesztette a cementgyár történetének jubileumi kiadványait.

Amikor az értékes írásos- és fotódokumentumok kézről- kézre jártak ismét bebizonyosodott, hogy az értékek kutatása és megőrzése évek múlva talán még nagyobb jelentőséggel bír, mint amikor lejegyezték vagy albumba rendezték őket.
(N.B.A.)


[ 2014.05.30. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-