nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / 65.HK oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
65.HK
A lábatlan-környéki helytörténészek 65. összejövetele bányalátogatás formájában történt meg 2015. április 24-én.
A látogatásra a Holcim Magyarország Kft. lábatlani kőbányájában került sor, amit jelenleg a Calmit Hungária Kft. üzemeltet.

Már egy hete makacsul esőt jeleztek a meteorológusok a kitűzött napra – igaz, hogy egyre csökkenő mennyiséggel –, pedig az előző bányalátogatás is eső miatt maradt el. Pénteken reggel vészjósló felhők borították az eget, de mire a kocsikaravánunk megállt a bánya bejáratánál, már szikrázó napsugarakat vertek vissza a bányafal helyenként fehér, máshol szürke és sárgás-vöröses sziklái.
A mérlegsorompónál a Calmit Kft képviseletében Lőrincz Gábor köszöntötte a vendégeket. A könnyűszerkezetű irodaépület árnyékában bemutatta a további kísérőinket, Plánder György bányavezetőt és Teller Péter Silocem kft. ügyvezetőjét Ezután röviden ismertette a bánya és a Calmit Kft (korábban Aragonit) történetét. Időközben megérkezett a Kft. ügyvezető igazgatója, S. Kovács Béla is, aki kiegészítette a korábbi ismertetőt és válaszolt a vendégek kérdéseire.
Miután az előírásoknak megfelelően mindenki felszerelkezett egy vadonatúj fehér védősisakkal, terepjárókra szálltunk és megközelítettük a mobil kőfeldolgozó berendezést.

(Aki tizenöt-húsz évvel ezelőtt járt a bányában az tudja, hogy az akkori technológia röviden az alábbi volt.
A lerobbantott követ bagger dömperre rakta, az elszállította beépített pofástörőhöz. A pofástörő a követ kisebb darabokra törte. A törő alól szállítószalag vibrátorra továbbította, mely a pofástörőből kikerülő terméket két frakcióra osztályozta szét. A darabos kő ment a mészüzembe, az aprókő pedig a cementgyárba. A szétosztályozott kő nyitott kőtárolókra került, melyek alatt a mennyezeten nyílásokkal ellátott alagút húzódott. A nyílásokon át adagolt követ szállítószalag vitte a kötélpálya-feladóállomás adagolóbunkereibe, ahonnan csillékbe töltötték és beszállították a belső gyárüzembe.)
A gyár bontását megelőzően a telepített gépi berendezéseket és épületeket mind lebontották. A gépek és a kötélpálya eltüntetése olyan alapos volt, hogy még egy darab csille sem maradt, amivel esetleg díszíteni lehetne az épülő emlékház előtti térséget.
Az új technológia szerint mobil géplánc végzi a kő szállításra történő előkészítését. A gépláncot mindig oda telepítik, ahol éppen a jövesztés történik. Hidraulikus markoló közvetlenül a pofástörő garatjába adagolja a követ. A törőből kikerülő követ szállítószalag továbbítja egy többsíkú vibrátorra, mely három frakciót állít elő. Ezek közül a legdurvább, a darabos kő szolgál a mészgyártás nyersanyagául. A másik két frakció úgymond melléktermék. Ezek egy részét a cég igyekszik értékesíteni. A fennmaradó rész hányóra kerül, és arra vár, hogy megépüljön az új cementgyár.
A géplánc megszemlélése után következett a bányalátogatás következő szakasza. A hajdani Dogger-bánya érintésével fölutaztunk a bánya legfelső szintjére. Innen, a 400 m feletti magasságból remek kilátás nyílott egyrészt az alattunk elterülő bányaszintekre, valamint keleti irányban az ország egy kis szeletére. Azaz a panorámában való gyönyörködés valójában elmaradt. A megjósolt esőből csak annyi valósult meg, hogy a levegő olyan párás volt, hogy a Bazilika körvonalait még távcsővel is alig lehetett kivenni. Pedig tiszta időben még az Alacsony-Tátra csúcsait is láthattuk volna. A panoráma helyett szép kalcit-kristályokban gyönyörködhettünk. Ezekből mindenki annyit vihetett magával emlékbe, amennyi a két keze elbírt.
A Helytörténeti Kerekasztal tagjai legközelebb 2015. május 8-án Ácson találkoznak.
Horváth Sándor

[ 2015.05.05. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-