nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / 80 éves az Esztergomi Ferences Gimnázium oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
80 éves az Esztergomi Ferences Gimnázium
3 napos ünnepségsorozattal emlékeztek tanárok, diákok, szülők az Esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimn. megalakulásának 80. évfordulójára.

PAX ET BONUM
80 éves az Esztergomi Ferences Gimnázium

Három napos ünnepségsorozattal emlékeztek tanárok, diákok, szülők az Esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium megalakulásának 80. évfordulójára. Az iskola 1931. szeptember 8-án nyitotta meg kapuit a tanulni vágyó fiatal katolikus fiúk előtt.

A megemlékezés szeptember 8-án lelkigyakorlattal kezdődött, ahol öregdiákok beszélgettek a mai nemzedékkel arról, hogyan élik meg hétköznapjaikban a ferences szellemiséget., milyen emlékekkel, érzésekkel gondolnak a gimnáziumban eltöltött évekre.
Az ünnepség fénypontja a másnapi Parlamentben tett látogatás volt. Közel 500 fővel telt meg az Országgyűlés Felsőházi Terme. A Jubileumi Ülés Programján- a teljesség igénye nélkül- részt vett Dr. Seszták Miklós Országgyűlési képviselő, Glattfelder Béla Európai Parlamenti Képviselő, Kiss Norbert a Köztársasági Elnöki Hivatal Hivatalvezetője, Elmer István az Új Ember újságírója, Kipke Tamás a Katolikus Rádió munkatársa, Pindroch Csaba színművész és Nádas György humorista. Valamennyien az iskola padjait koptatták az elmúlt évtizedekben. Schmitt Pál köztársasági elnök Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette az iskola egykori és jelenlegi igazgatóját, Reisz Pál és Tokár János ferences atyákat, az iskolának pedig Köztársasági Díszoklevelet adományozott. A nap- a diákok nem kis örömére- svédasztalos fogadással zárult. Az ünneplés ezzel korán sem ért véget, hiszem a harmadik nap az öregdiák-találkozó jegyében telt. Ez a hagyomány is igazolja, hogy az iskola mindig nyitva áll minden egykori és jelenlegi ferences diák számára, ide bármikor visszatérhetnek egy imára, egy jó beszélgetésre. A szombat esti „Franka –bálon” Mága Zoltán hegedűművész szórakoztatta a vendégeket, a pohárköszöntőt Paskai László bíboros atya mondta, akiken szintén kötődése van a ferences rendhez.

Egyházközségeinkből jelenleg is többen tanulnak az esztergomi gimnáziumban és kollégiumban, így ne hagyjuk figyelmen kívül Bertalan atya felhívását, miszerint adományainkkal mi is támogathatjuk a felnövekvő nemzedék szellemi és lelki fejlődését. Részleteket a hirdetésekben találhatjuk és a szentmiséken hallhatjuk.
Aki pedig még nem találkozott a ferencesekkel, bíztatom, látogasson el egy vasárnapi délelőtti szentmisére az esztergomi ferences templomba. 300 frankás diák közreműködésével hallhatja a „ Szent Ferenc Himnuszt”. Ígérem, felemelő élményben lesz része.
„HA DŐL ISTEN HÁZA, TARTSD ERŐSS VÁLLAD!
HA LANKAD A LELKÜNK, JŐJJ ÉGŐ ZSARÁTTAL!
BENNED REMÉL, S IM TÉGED VÁR:
AZ EGYHÁZ, A HON, S A HŰ MAGYAR NÉP”

Kurmann Julianna
frankás szülő

[ 2011.10.13. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-