nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / A falugazdász tájékoztatója oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
A falugazdász tájékoztatója
2015-től a területalapú támogatást igénylő termelőknek három „zöldítési ’’előírásnak kell megfelelni:
Már most érdemes készülni a 2015-ös az ún. zöld komponens követelményeinek teljesítésére.
2015-től a területalapú támogatást igénylő termelőknek három „zöldítési ’’előírásnak kell megfelelni:
1. A növénytermesztés diverzifikálása: A 10 hektár fölötti szántón gazdálkodóknak adott évben legalább két különböző növénykultúrát kell termeszteniük, míg 30 ha feletti szántóval rendelkezőknek legalább három féle növényt. A legnagyobb területen termesztett növény a szántóterület legfeljebb 75%-át foglalhatja el, három termesztett növény esetén pedig a két legnagyobb területen termesztett növény együttesen nem teheti ki a szántóterület több mint 95%-át.
2. Állandó gyepterületek fenntartása: A környezeti szempontból értékes gyepek átalakítása, feltörése nem megengedett. Országos szinten is meg kell őrizni az állandó gyepterületeket.
3. Ökológiai célterület fenntartása: A 15 ha fölötti szántón gazdálkodóknak a szántóterületük 5%-ának megfelelő kiterjedésű ökológiai célterülettel kell rendelkezniük. Ezek a következők lehetnek: parlagon hagyott földterületek, fás szárú növényzettel borított sávok, fasor, facsoport, vizes árok, erdősített terület,táblaszegély, ökológiai jelentőségű másodvetés, nitrogénmegkötő növényekkel beültetett területek. Az ökológiai célterületnek nem kell támogatható területen elhelyezkednie, és olyan tájelemek és védelmi sávok is elszámolhatók ökológiai célterületként amelyekre nincs földhasználati bejelentési kötelezettsége a gazdálkodónak, de a mezőgazdasági termelő által használt szántóterületen belül helyezkednek el, vagy azzal határosak.

Felhívom a gazdálkodók figyelmét egy jelentési kötelezettség határidejének betartására is. December 31-ig kell beküldeni a nitrát érzékeny területeken gazdálkodóknak, illetve az 5 számosállatot meghaladó mértékű állattartóknak a megyei Növény Talaj és Agrárkörnyezetvédelmi Igazgatóságra a nitrát adatlapot. A jelentési kötelezettség ügyfélkapun keresztül teljesíthető. A kitöltéshez és továbbításhoz a termelők kérhetik a falugazdász segítségét

Végül szeretném tájékoztatni a termelőket arról is hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal október 16-ával megkezdi a 2014 évi területalapú támogatások előlegeinek kifizetését.

Esztergom 2014. október 14.
Bercsényi Sándor
falugazdász

[ 2014.10.16. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-