nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / A Helytörténeti Kerekasztal 9. vándorgyűlése oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
A Helytörténeti Kerekasztal 9. vándorgyűlése

IX. Vándorgyűlés

A helytörténeti Kerekasztal tagjai 2006. október 27-én Táton, az új - és a régi út elágazásánál, Szervátiusz Tibor szobrászművész Ister-pár című alkotásánál (Ister és Dumuzi) beszéltek meg találkozót Horváth István kutatóval aki a programot szervezte.

Szenes Lajos polgármester, Kátai Ferenc volt polgármester, helytörténeti kutató, Kátai Ferencné a kultúrház igazgatója és a Helytörténeti Értékmentő Alapítvány titkára, valamint Kishonti Lászlóné óvónő, az alapítvány elnöke fogadta a résztvevőket, kalauzolásukkal a kutatók megismerhették Tát történetét és egyéb nevezetességeit. Szenes Lajos polgármester, miután az 5761 táti polgár nevében köszöntötte a résztvevőket, alapos ismertetőt tartott a szobor létrejöttéről, beszélt a tátiak példaértékű adakozásáról, amellyel a szobor finanszírozását segítették. A szobor átadásával egyidejűleg került sor Csordás Csaba emléktáblájának felavatására, aki az ún. "gát-út" beruházási munkáit vezette. Sajnos nem érhette meg a létesítmény átadását, 2005 augusztusát. Az emléktábla avatása adakozásra ösztönözte azokat a szakmai szervezeteket és személyiségeket, akikkel Csordás Csaba úrnak az idők során korrekt munkakapcsolata volt. A példák is bizonyítják, hogy lehet vállalkozni - mondta a polgármester, - hogy ha nemes a cél, a finanszírozás is megoldható.

A kutatók ellátogattak a 10-es út mentén álló, majdani Faluház épületéhez. Az alapítvány elnöke és titkára a felújítással kapcsolatos munkákat és a távolabbi terveket ismertette. A 45 méter hosszú, több helyiségből álló épületben helytörténeti és egyéb dokumentumok kiállítását tervezik. Az épület korábban Szabó József és testvére tulajdonában volt. A lokálpatrióta és gyűjtő Szabó József - akinek gyűjteménye az elbeszélések szerint felbecsülhetetlen értékű - , saját birtokrészéről lemondott a település javára.

Kátai Ferenc helytörténész ismertette az 1860-ban újjáépített római katolikus templom történetét. Az 1947-ben készült templomfreskó Medveczy festőművész alkotása, restaurálását 1997-ben Káponyi Asztrik végezte. Kátai Ferenc színesen mesélt az egyházi hagyományok ápolásáról és azok átörökítéséről.

Következő állomás a Zsuffa és Fia tervei alapján készült, építészetileg kívül-belül különleges látványt nyújtó Szent György Szeretetotthon volt. Az épületet az intézmény vezetője Marosiné Ági mutatta be. Beszélt a mindennapi gondokról, amelyeket nagy odafigyeléssel igyekeznek áthidalni. Jelenleg 72 lakója és 32 dolgozója van az intézménynek.

A helytörténeti kirándulás a kultúrházban ért véget, ahol Kátainé Kati, az intézmény igazgatója, ismertette a házban folyó programokat. A 16000 kötetes könyvtár jelenlegi helyén 1992-óta működik. Megtekintettük a könyvtárban kiállított, részben a könyvtár állományából és magángyűjteményből származó, 1956-ról szóló dokumentumokat és relikviákat. Informatikai pályázaton 6 db számítógépet nyert a könyvtár, melyeket külön teremben helyeztek el, kialakítva a Teleházat, amely ugyancsak sikeres pályázaton további 4 db számítógépet nyert. Végül a tanácsteremben megtekintettük az önkormányzat Tát községet bemutató dokumentumfilmjét, amely Kátai Ferenc támogatásával készült 2001-ben.

[ 2007.01.10. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-