nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / A Helytörténeti kerekasztal Süttőn oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
A Helytörténeti kerekasztal Süttőn
XVII. vándorgyűlés

Süttőn tartotta az esztergomi régió Honismereti Kerekasztala a XVII. vándorgyűlését.

  Barakka Gábor helytörténeti kutató meghívására 2008. április 18-án immár második alkalommal Süttőre hívta a régió helytörténeti kutatóit, azzal a céllal, hogy bemutassa mindazokat az értékeket, amely megtalálható községünkben. Az első alkalommal bemutatásra került a csodálatos felújított barokk templomunk, valamint a kálvária és a kápolna együttese, Szabó János plébános úr segítségével. Majd egy működő kőfaragó üzem bemutatásával, Békevári János a süttői kőfaragóipar jelenlegi helyzetét ismertette. Végül Primusz Sándor Szitliben lévő pincéjében fejeződött be az első találkozó.
   A mostani alkalom kibővítése volt a már látottaknak, hisz a község bővelkedik még bemutatható értékekkel.
   A falu könyvtárának nagytermében Czermann János polgármester fogadta a kutatókat, megemlítve, hogy megtiszteltetés a falu számára, hogy a régió helytörténészei érdeklődnek más települések értékei felöl is. Jó érzés, hogy a megismeréssel Süttő hírnevét öregbítve, viszik hírét a régióban. Sárdi Tibor az általános iskola igazgatója köszöntője után, Barakka Gábor beszélt a falu múltjáról, kiemelve a betelepítés időszakának történelmi szükségességét.
  A megjelent 16 vendég, akik között volt a lábatlani Nádasiné Balatoni Anna, a Honismereti kör vezetője, Reskó Sándor kastélykutató Révkomáromból, Wágenhoffer Vilmos Esztergomból, Padányi Lajos valamint Gelencsér Géza Nyergesújfaluból, Izsó Károly Bajnáról, Gerecsei Zsolt lelkész Ácsról, Horváth Sándor és Betákné Lampérth Gabriella Lábatlanból, valamint családtagok sétára indulva megismerték a Hősök terét, az első és második világháború hősi halottainak emlékműveit, valamint a négyszáz éves hársfát.
   Ezt követően Szebényi László a bikoli Reviczky-kúria tulajdonosa bemutatta a kápolna és a kastély jelenlegi állapotát, ismertette a felújítást követő szándékát, hogy ez a csodálatos együttes fennmaradjon.
   Késő délután a program Gelbmann Ferenc pincészetében folytatódott, ahol a házigazda jóvoltából megismerkedhettek a vendégek a jó minőségű süttői borokkal.
   Végül ahol kezdődött, a könyvtár nagytermében, ott is fejeződött be a XVII. vándorgyűlés, azzal a zárszóval, hogy a szép emlékek Süttőről megmaradnak a vendégek szívében.


[ 2008.04.18. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
Hősök szobra
-
Rákóczi hárs
a kápolnában
A kápolna előtt
Gelbmann-pincészet