nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / A Helytörténeti Kerekasztal X. vándorgyűlése oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
A Helytörténeti Kerekasztal X. vándorgyűlése


A Helytörténeti Kerekasztal tagjai ez évi utolsó összejövetelüket tartották a Gerenday Közösségi Ház tanácstermében. A kutatók ez alkalommal a helytörténeti kutatás egészen más gyakorlatával ismerkedhettek meg. Primusz Sándor jóvoltából két filmet tekintettek meg.

Az osztrák film címe: Ahol a bölcsőm ringott, ott az én szülőhazám A filmet Primusz Sándor tolmácsolta. A néhai Kurt Althuder professzor és támogatói által, három települést bemutató helytörténeti film a Hadisírokat Gondozó Szervezet közreműködésével készült 1997-ben. A Készítők 1987-ben határozták el, hogy felkeresik azokat a településeket, ahol a német gyökerek találhatók. Az osztrák kormány felkarolta a kezdeményezést és anyagilag is támogatta azt. A szervezet három környékbeli településsel alakított ki szoros kapcsolatot és ebben a filmben mutatta be az itt élő emberek hagyománytiszteletét, a hagyományok ápolását.

A második film 1986-ban készült. Primusz Sándor forgatókönyve alapján a piszkei papírgyárat mutatja be. A 30 perces üzemtörténeti film narrátora Fikár László. A film bemutatja az akkori Kun Béla lakótelepet, a még működő üzletházat, a papírgyári üzemet, a papírgyártás folyamatát a kezdetektől a csomagolásig. A film segítségével bepillanthattunk az orvosi rendelőbe, a hatalmas üzemi étkezőbe- és konyhába, könyvtárba, a szakmunkás oktatóterembe.

A helytörténeti kutatók XI. vándorgyűlésüket 2007 márciusában tartják. Ekkor Máriahalom települést dr. Wagenhoffer Vilmos helytörténész mutatja be.


[ 2007.02.08. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek