nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / A Helytörténeti Kerekasztal XV. vándorgyűlése Únyon oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
A Helytörténeti Kerekasztal XV. vándorgyűlése Únyon

2007. szeptember 21-én dr. Wagenhoffer Vilmos Máriahalom és Úny ismert kutatója mutatta be a település nevezetességeit, és ismertette a község történetét.
A hegyekkel és dombokkal koszorúzott szép fekvésű községnek 650 lakosa van.

A Közösségi Tér könyvtártermében Pósfai József, a község 1994-től hivatalban lévő polgármestere köszöntötte társaságunkat. Röviden ismertette Wagenhoffer Vilmos Úny községről szóló monográfiájának létrejöttét, amelynek első példányát minden únyi családhoz eljuttatták. A millennium alkalmából kapott támogatásból nyílt lehetőség újabb 200 példány kiadására. A fűzés és borítólap kivételével „házilagos kivitelezésben”, fénymásoló technikával készült monográfiát Varga László tanár, neves lokálpatrióta szerkesztette.
A polgármester úr röviden szólt a hivatalba lépése óta történt fejlesztésekről és a további tervekről. Többek között megtudtuk, hogy a teleházban – amely második volt a megyében – ingyenes az Internet hozzáférés.
Sétánk során megtekintettük a nevezetesebb épületeket, a község 800 éves évfordulója alkalmából állított Pelikános, valamint az I - II. világháborús emlékművet, Kossuth Lajos születésének 200. évfordulójára felavatott emléktáblát /Kossuth Lajos ugyanis 1836-ban birtokos volt Únyon/.
Ellátogattunk a most 87 éves Kreitnerné Miskey Ilonához, aki házuk kertjében hosszú évek során építette fel a Halászbástya kicsinyített mását – a „csigavárat” – több ezer, különböző méretű, miocén kori csigából. Érdemes megjegyezni, hogy Keszthelyen az Ilonka néni által épített Parlament is látható.
Nem mindennapi élményben volt részünk a nagy tudású tanár- és gyűjtő, Varga László otthonában, ahol a több száz darabból álló kőzet- és ásványgyűjtemény birtokosa lelkesen mesélt a falakat beborító gyönyörű fotók keletkezéséről, az ásványgyűjtés körülményeiről. Vetítéses ismertetőjét, idő hiányában sajnos meg kellett szakítanunk, de a folytatására mindenképpen sort kerítünk.
A községnek két temploma van. 1794-ben épült a református templom, úrasztala a második világháború után készült pisznicei vörös márványból. Az 1732-ben emelt – középkori alapokra épült – Szent Mihályról elnevezett katolikus templom is egy ideig a reformátusok birtokában volt.
A templom temetőkertjében nemesi családok, neves személyiségek (Andrássyak, Haanok, Csenkeyek és mások) pihennek a piszkei, süttői és zsámbéki márványból, mészkőből faragott síremlékek alatt.

Únyi sétánk végén visszatértünk a könyvtárba, ahol kedves vendéglátásban volt részünk, s a rövid baráti beszélgetés közben a szokásos dokumentumcserékre is sort kerítettünk.
Nyergesújfalu helytörténésze, Padányi Lajos, a Helytörténeti olvasókönyv c. sorozat 3. kiadványával ajándékozta meg a kutatókat.
Októberben a társaság és pártoló tagjai a Monostori erődöt tekintik meg, Gelencsér Géza szervezésében.


[ 2007.10.05. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-