nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / A kocsi és a költő nyomában... oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
A kocsi és a költő nyomában...
A Helytörténeti Kerekasztal tagjai 2010. június 4-én Kocson és Kömlődön vendégeskedtek.
Kocs három nevezetességét látogattuk meg: Először a Kocsi-múzeumban fogadtak minket, ahol a faluról nevezett híres jármű történetével, a kocsi készítés szerszámaival ismerkedhettünk meg. Innen a tájházba vezetett az út: szépen felújított nádtetős parasztházban lehet megnézni a kocsiak életének tárgyi emlékeit.
A református templomban Roboz Péter lelkipásztor fogadott minket, aki a Dunántúl egyik legnagyobb református templomát mutatta be, a település szülöttjének, Kocsi Csergő Bálint gályarab lelkész-tanár emléktáblájával együtt. Mivel a faluban nagyszabású Trianon- ünnepségre készültek, nem volt időnk a katolikus templomot megnézni.
Tovább mentünk Kömlődre. Itt a barokk református templomban Bogáth István gondnok beszélt az épület múltjáról, Kömlőd nevezetességeiről. Itt hallgattuk meg a Trianon emlékére megszólaló harangszót, amelynek érdekessége, hogy az egyik kömlődi harang felirata szerint a toronyban lakó három harang "együttes csendülése Nagy-Magyarország feltámadásáért száll az egek Urához!"
A templom mellett álló teljesen felújított egykori lelkészlak ma foglalkoztatóházként üzemel a gyülekezet által fenntartott intézmény keretein belül. Műemlék épület, az 1740-es években épült, érdekessége az eredetiben megmaradt ún. "szent kemence", amit csak az úrvacsorai kenyér sütésére használtak. A házban született Pálóczi Horváth Ádám író, költő, dalgyűjtő és Obernyik Károly, a 19. század közepének egyik legsikeresebb novellistája, színpadi szerzője. Emléktábla jelzi a tényt a ház falán.
Utolsó állomásunk egy egykori kúriából kialakított iskola és kultúrház volt, ahol megtekintettük a Pálóczi Horváth Ádám születésének 250. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást.

Gerecsei Zsolt

[ 2010.08.31. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-