nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / A méhnyakrákról oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
A méhnyakrákról
Sok téves hiedelem kering a társadalomban, elsősorban a nők között a méhnyakrákkal, a védőoltással és a méhnyakrák szűréssel kapcsolatban

Tények és hiedelmek a méhnyakrákkal kapcsolatban

Lakossági kutatások is igazolják, hogy nagyon sok téves hiedelem kering a társadalomban, s elsősorban a nők között a méhnyakrákkal, a védőoltással és a méhnyakrák szűréssel kapcsolatban.
Összegyűjtöttem a legmegtévesztőbb, s így a legtöbbet ártó tévhiteket, s megkértem Dr. Koiss Róbert nőgyógyász –onkológust, hogy adjon rájuk valós tényeken alapuló válaszokat, amit minden nőnek tudnia kell a felelősségteljes életvezetéshez.

1. Tévhit: A máhnyakrák öröklődik
Tény: A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusaival való fertőződés okozza. Minden szexuális életet élő nő veszélyeztett a HPV-fertőzés szempontjából, a fertőzés pedig az érintett nő családi kórtörténetétől függetlenül méhnyakrák kialakulásához vezethet.
2. Tévhit: A méhnyakrák nagyon kevés nőt érint
Tény: A méhnyakrák a második leggyakoribb, nőket érintő daganatos betegség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a méhnyakrák évente 270 000 nő halálát okozza, az új máhnyakrákos betegek számát pedig évi 500 000-re becsülik. Európában 60 000nő megbetegedésével és 30 000 halálával számolnak évente.
3. Tévhit: A méhnyakrák csak az idősödő nőket érinti
Tény: A méhnyakrák több 45 év alatti nőt érint világszerte, mint bármely más rosszindulatú daganatos betegség az emlőrákon kívül. Mind a fiatal, mind az idősebb nők esetében fennáll a méhnyakrák kockázata, amelyet a HPV rákot okozó típusaival való új, vagy jövőbeli fertőzés okoz.
4. Tévhit: A méhnyakrák elleni oltás után nem kell többé rendszeres nőgyógyászati rákszűrésre járni
Tény: A rendszeres szűrés és az oltás együtt jelenti a legjobb módját a méhnyakrák elleni védekezésnek. A máhnyakrák előfordulási gyakorisága közel 80%-kal csökkent azokon a területeken, ahol e prevenciós tevékenység megvalósult. A szűrés a kóros sejtek jelenlétének felfedezését szolgálja, tehát nem jelent védelmet a fennálló HPV-fertőzéssel , azaz a méhnyakrák okával szemben.
5. Tévhit: A szűréssel megelőzhető a méhnyakrák
Tény: A szűrés a már meglévő elváltozásokat tárja fel, megelőzni nem tudja. A rendszeres szűrés és az oltás együtt jelenti a legjobb módját a máhnyakrák elleni védekezésnek.
6. Tévhit: Csak a több partnerrel kapcsolatot tartó nők veszélyeztetettek a HPV-fertőzés szempontjából
Tény: A HPV-vel való fertőződés kockázata már a legelső szexuális aktusnál is fennáll és végigkíséri a nő életét. Az aktív szexuális életet élő nők 80 százaléka élete során valamikor megfertőződik a HPV-vel.
7. Tévhit: A HPV-vel már megfertőződött nők szervezetében ellenanyagok termelődnek a vírus ellen, nekik tehát nincs szükségük az oltásra
Tény: A rákkeltő HPV-típusokkal fertőződött nők többségének szervezetében nem képződik elégséges ellenanyag, amely meggátolná a következő fertőződést, így ezek a nők sem védettek a vírussal való későbbi találkozáskor. A korábbi fertőzések nem indítják be az immunrendszer későbbi fertőzések elleni védekezését. Egy olyan oltóanyag, amely arra készteti az immunrendszert, hogy már a szervezetbe kerüléskor - mielőtt a fertőzés kialakulna - felismerje és elpusztítsa a vírust, valóban védelmet jelent a későbbi fertőzésekkel szemben.
8. Tévhit: A méhnyakráknak egyértelmű és szembetűnő tünetei vannak
Tény: A méhnyakrák a legtöbb nő esetében hosszú időn át, nagyrészt tünetmentesen (minden jel nélkül) növekszik a szervezetben. Amikor a tünetek észlelhetőek, már egy kialakult betegséget jelez..
9. Tévhit: A méhnyakrák ellen kizárólag a fiatal lányokat kell beoltani
Tény: A vakcináció minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott, mivel minden nemi életet élő nő ki van téve a rákkeltő HPV vírussal történő fertőzés és újrafertőzés veszélyének.
10. Tévhit: Nem sok nő fertőződik HPV-vel
Tény: A becslések szerint az aktív szexuális életet élő nők 50-80 százaléka fertőződik valamikor életében HPV-vel. E fertőzések megközelítőleg 75 százalékéban, a HPV-nek valamelyik rákkeltő típusa jut be a szervezetbe.


Forrás: Dr. Koiss Róbert
Fővárosi Szent István Kórház
Nőgyógyászati Osztály
Budapest, Nagyvárad tér 1.


Tájékoztató anyagot összeállította: Kornreich Éva CSVSZ védőnő
Közlésre jóváhagyta:
Dr. Solti Hilda kistérségi tiszti főorvos


[ 2012.11.28. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-