nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / A spanyol Picasso a magyar iskolával... oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
A spanyol Picasso a magyar iskolával...
A Socrates/Comenius Iskolai Együttműködések című 3 éves projekt kapcsán a lábatlani Petőfi Sándor Általános Iskola csapata egy hetet töltött a németországi Lippstadtban. Ebben a városban rendezték meg a negyedik projekt-találkozót és a harmadik Nemzetközi Gyermek-Képzőművészeti Kiállítást az együttműködő partnerek: Az írországi CARNA, az osztrák RECHNITZ és PURBACH, a németországi LIPPSTADT és a magyarországi, - LÁBATLANI - Petőfi Sándor Általános Iskola.
A projekt címe: „Art Ties Nations Together” (ATNT), magyarul: A művészet összeköti a nemzeteket.
A közös munka a sajátos nevelési igényű tanulók művészeti nevelését hivatott emelni. Minden évben egy-egy ország híres képzőművészének alkotásait dolgozzák fel a gyerekek.
Az osztrák Hundertwasser után az ír Dixon és Behan következett. Magyarország - LÁBATLAN - Kovács Margitot mutatta be.
De hogyan kerül a képbe Picasso?
A nemzetközi team megbeszélése alapján úgy gondoltuk, hogy legyen egy európai művész is, aki híres, de egyik országhoz sem tartozik. Művészete ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a sajátos nevelési igényű tanulók is megértsék, alkalmazzák saját alkotásaikban. Ez a mostani kiállítás erről szólt.
Németország egy fantasztikus, különleges művésszel ajándékozott meg bennünket. Kevesen ismerik Otmar Alt nevét. A ma is élő művész alkotásai a gyerekek lelkivilágához, fantáziájához nagyon közel állnak. A következő évben ennek a művésznek a stílusában dolgoznak majd tanulóink, akik ma délelőtt máris kitörő örömmel fogadták, amikor meglátták azt a sok-sok könyvet, amelyet hoztunk a művésztől.
Az utolsó évben Rechnitzben – Lábatlan testvérvárosában lesz a záró-találkozó.
Ahogy humorosan megjegyeztem Lippstadtban: „Aki már rendezett projekt-találkozót, az már tudja, hogy milyen sok munkával, szervezéssel jár. Rechnitz még nem tudja…” Erre kitört a kacagás, hiszen Purbach, Carna, Lábatlan, Lippstadt már tudja…
Mennyire fontos számunkra ez a projekt? Most gondoltam csak át igazán, hogy egy ilyen kis település, mint Lábatlan (2004. július 1.-től már város!), ilyen kis iskolája partner lehet a 70.000 lakosú Lippstadtnak, ahol a Városházán a Polgármester úr fogadta a nemzetközi csapatot, ahol az alpolgármester nyitotta meg a Kiállítást, és nyáron három hétig a Városházán lesznek láthatóak a gyerekek alkotásai.
Természetesen a 2003. októberi lábatlani találkozón a mi településünk vezetői is megtették ugyanezt, amiért köszönet illeti Őket.
És köszönet illeti szponzorainkat, a Holcim Rt. Lábatlani Gyárát, a Lábatlan Nagyközség Közösségi Céljaiért Alapítványt és Bartos Kálmánt, Vénusz Jánost – akik saját termelésű boraikkal tették lehetővé, hogy Lábatlant bemutathassuk külföldön.

[ 2004.07.26. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek