nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / A székesiek újra Lábatlanon oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
A székesiek újra Lábatlanon
November 23-án, pénteken délután izgatottan vártuk a székesi testvérgyülekezet 24 tagú küldöttségét.
8 éves kapcsolatunk alatt már többször jártak Lábatlanon, de most a székesiek csoportjában 7 olyan személy (3 házaspár, és egy 14 éves kislány) is jött, akik először látogattak el hozzánk. Mi mindig nagy izgalommal kísérjük végig ideutazásukat, és egymást kérdezgetjük, vajon tudja-e valaki, hogy 620 km-es útjuk alatt éppen hol járhatnak. Péntek este 6 óra tájban érkeztek meg a parókia elé, a vendéglátó családok nagy örömére. A gyülekezeti teremben egy rövid köszöntés következett, majd a vendégek, és vendéglátók egymásra találtak, és mindenki elfoglalta a szállását.
Székesiek és lábatlaniak régi kívánsága volt, hogy legalább egyszer egy napot tölthessenek el együtt vendégek és vendéglátók. Ezért mindenki nagy örömére a szombati nap kötetlen volt. Akadtak olyanok, akik kirándulni vitték vendégeiket, mások Lábatlant és környékét mutatták be, míg olyanok is voltak, akik rokonaikhoz invitálták a székesi testvéreket.
Vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődött az istentisztelet, mely Végh Zsuzsanna népi énekes gyönyörű énekével vette kezdetét. Az Igét a székesi lelkipásztor, Bíró László Nagytiszteletű Úr hirdette. Szívhez szóló beszédében szólt arról, hogy a keresztyén embernek mindig szabályszerűen kell küzdenie. Pál apostolnak az atlétika szóhasználatából vett hasonlata alapján a szabályszerű küzdelem életünk része kell, hogy legyen. „Nem koronáztatik meg az, aki nem szabályszerűen küzd.”- ez az Ige mindennapi tevékenységünk során kell, hogy érvényesüljön. Nagytiszteletű Úr utalt arra is, hogy 8 éves kapcsolatunk sokféle próbatételt kibírt, örömet, bánatot, nehézséget, lelki terheket egyaránt. A lábatlani gyülekezet hálás szívvel fogadta a székesiek csodálatos, valóban egyedi ajándékát: egy emléklapot, mely a 2004. decemberében kezdődött, és azóta is működő kapcsolatunk méltó dokumentumául szolgál. Három székesi asszonytestvérünk, és Teller Péter szép és nagyon tartalmas szavalatai után a lábatlani lelkész beszámolt a jelenlévőknek toronyóránk felújításáról. Elmondta, hogy egy sikertelen pályázat után, a már reménytelennek tűnő helyzetben az „Aldabra Invest” Kft. jóvoltából, toronyóránk már újra működik, a település itt lakóinak legnagyobb örömére. Az óraszámlapok festése a Holcim Hungária Zrt. támogatásával valósult meg. A lábatlani lelkész, műemléktemplomunk tornyával gravírozott üvegvázát nyújtott át az „Aldabra Invest” Kft. vezetőjének, melyet a gyülekezet nagy tapssal fogadott. A gravírozást köszönjük az „Életigenlő Tanodá”-nak.
A megható istentisztelet után a vendéglátó családok délután 2 órára a Gerenday Közösségi Házba vitték erdélyi vendégeiket. A Gerenday házat, és a hozzá tartozó arborétumot Szabó Ildikó mutatta be a vendégeknek, akinek segítségét és közreműködését ezúttal is köszönjük. Közvetlenül utána az Arany János Általános Iskolában várt minket Schrenk Péter Igazgató Úr, és kedves felesége, Schrenkné Simon Ildikó. Lelkesen, és nagyon alaposan mutatták be az iskola minden részletét a székesieknek, akik ámulva, és csodálattal tekintették meg a modern épületet, tantermeket a szép udvart és játszóteret. Igazgató Úrnak és feleségének is köszönjük a lehetőséget és a segítségüket.
Zsúfolt programunk következő állomása a nyergesújfalui Szénás-völgyi pincesor volt. A Szent-Donát szobortól gyalogolva tettük meg utunkat az utolsó pincéig, Süttő Pál és Süttő Pálné Magdika pincéjéig, akik nagyon finom házi süteménnyel és borral kínáltak bennünket. Igazán hálásak lehetünk nekik, hogy felajánlották pincéjük megtekintését, hiszen erdélyi testvéreink egyfolytában ámultak a gyönyörű pincesor és a színvonalas borkultúra láttán. Magdikáéknak köszönjük a sok előkészületet és a szíves fogadtatást.
Visszagyalogolva autóinkhoz, hazafele látogatást tettünk a nyergesújfalui Városházán, ahol Mihelik Magdolna polgármester asszony mutatta be vendégeinknek a várost, és a Polgármesteri Hivatalt. Végigvezetett minket a Kernstok galérián, így gyönyörködhettünk az ott kiállított tűzzománc darabokban. Polgármester asszonynak köszönjük a lehetőséget, és azt, hogy sok elfoglaltsága ellenére tudott időt szakítani vendégeink fogadására.
A vasárnapot, és egyben székesi testvéreink lábatlani tartózkodását a Teller-pincében, oldott hangulatban elfogyasztott vacsora, kötetlen beszélgetés, és nótázás koronázta meg. Öröm volt látni a boldog és megelégedett arcokat, megtapasztalni a jó hangulatot, átérezni azt, hogy valóban egymáshoz tartozunk, egymásnak testvérei vagyunk. Teller Péternek köszönjük a felajánlást, hogy a búcsúestet az ő pincéjében tölthetjük. Valóban nagyszerű, és felejthetetlen este volt.
Vendégeinktől hétfőn reggel vettünk búcsút, abban a reményben, hogy hamarosan ismét találkozunk Székesen.
Mindenkinek szeretném kifejezni köszönetemet, aki bármilyen módon elősegítette e csodálatos találkozó megszervezését, lebonyolítását.

Erdélyi testvéreink lábatlani utazását a Lábatlani Református Egyházközség Alapítványának a Nemzeti Együttműködési Alap Nemzeti Összetartozás Kollégiumához benyújtott sikeres pályázata tette lehetővé.
Köszönettel tartozunk az alábbi vendéglátó családoknak: Gere Imre, Csordás János, Kelemen János, Csapó Gézáné, Csordás István, Csathó István, Varga Zsolt (Süttő), Dorkó Menyhért, Fehérné Lohner Ilona, Eberle Zsuzsanna, Horváth Zsigmond, Gerencsér József, Szász Anita (Süttő), Vámos László, Darányi Sándor.

Darányiné Csonka Valéria
ref. lelkész

[ 2012.12.03. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-