nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / AIDS Világnap oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
AIDS Világnap
A világnap minden évben kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy az állami és a civil szféra tagjai együtt lépjenek fel a HIV-járvánnyal szemben.

AIDS VILÁGNAP, 2010. DECEMBER 1.

„Élek a jogaimmal.
Tiszteletben tartom mások jogait.”

2010-ben az AIDS világnap üzenete már második alkalommal a kezeléshez való mind szélesebb körben történő hozzáférést és az emberi jogok tiszteletét helyezi középpontba.

2006-ban az ENSZ tagállamai kötelezettséget vállaltak, hogy 2010-re megteremtik az átfogó HIV-prevenciós és terápiás programokhoz való univerzális hozzáférést.
A 2002-ben alapított Globális Alap (Global Fund) nagymértékben járult hozzá ennek a célnak az eléréséhez, azonban az alap forrásai a gazdasági válságnak köszönhetően beszűkültek, így az ún. millenniumi célkitűzés, miszerint 2015-re a HIV-incidencia globálisan csökkenő trendet mutasson, későbbre tolódhat.
Azt azonban senki sem vitathatja, hogy a HIV-fertőzéssel illetve AIDS-betegséggel együtt élőknek ugyanolyan joguk van az élethez, a stigma és diszkriminációmentes mindennapokhoz, mint HIV-negatív társaiknak.
Jogaik elismerése elsősorban emberi, és nem gazdasági kérdés.

A világnap minden évben kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy az állami és a civil szféra tagjai együtt lépjenek fel a HIV-járvánnyal szemben.

Az AIDS világnap a legátfogóbb kezdeményezés arra nézve, hogy újra tudatosítsuk az emberekben a HIV/AIDS megelőzés és az érintettek kezelésének fontosságát a magas HIV-prevalenciájú országokban, és mindenhol a világon.

A legutóbbi becslések szerint 33,3 millió HIV-fertőzött él a Földön, köztük 2,5 millió 15 év alatti gyermek.

2009-ben összesen 2,6 millió újonnan diagnosztizált HIV-pozitív személyt regisztráltak.
Ez azt jelenti, hogy a múlt évben minden nap 7 000 ember fertőződött meg a vírussal, közülük 6 000 felnőtt és 1 000 gyermek. Az újonnan fertőződött felnőttek fele (51%) nő, kb. 40%-a 15-24 éves fiatal felnőtt volt. Az elmúlt évben 1,8 millió HIV-pozitív ember halt meg az AIDS tünet együttes következtében, közülük 260 ezer gyermek nem élte meg a 15. életévét.
A WHO Európai Régiójában az elmúlt öt évben 30%-kal nőtt az újonnan fertőződött HIV-pozitív személyek száma 100 000 lakosra vonatkoztatva.
A legmagasabb morbiditást Észtországból, Lettországból, Kazahsztánból, Moldovából és Ukrajnából jelentették.
Kelet-Európában a heteroszexuális kapcsolat révén fertőződött személyek száma a múlt évben meghaladta azok számát, akik intravénás kábítószer-használat útján fertőződtek.
Közép- és Nyugat-Európában még mindig a MSM (homo- és biszexuális) populáció rendelkezik a legnagyobb kockázattal, második helyen a kockázatos szexuális magatartást folytató heteroszexuális populáció áll.
2009-ben az Európai Unió területén az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzöttek száma stabilizálódott a 2008. évi adatokkal összehasonlítva, a múlt évben 57 újonnan felfedezett HIV-pozitív személy jutott 1 000 000 európai lakosra.
A terjedés fő módja a homoszexuális kapcsolat, amit a heteroszexuális transzmisszió követ. Az intravénás kábítószer-használat révén akvirált fertőzések száma 40%-kal csökkent az Unió területén az elmúlt 5 év során, azonban fokozatosan nő azon esetek száma a regiszterben, akiknél a fertőződés módja ismeretlen marad.

Összességében az AIDS-betegek száma az elmúlt években folyamatosan csökkenő tendenciát mutat mind a WHO Európai Régiójában, mind az Unió területén.
A csökkenő tendencia alól kivételt képez a kelet-európai régió, amelynek adatai valószínűleg még így sem tükrözik a valós helyzetet.
A HIV szűrővizsgálatok számát tekintve Magyarország a 17 jelentő ország között a 12. helyet foglalja el, így a szűrővizsgálatok számának növelése továbbra is kiemelt fontosságú.
Az Európai Unió területén az MSM populációt és az intravénás kábítószerhasználókat aránytalanul nagymértékben érinti a HIV-járvány, így a felvilágosító és ártalomcsökkentő programok folytatása, fejlesztése elsődleges cél ezeknél a csoportoknál.
A heteroszexuális úton fertőződött HIV-pozitív személyek egyharmada nem az Unió területén fertőződött, így a továbbiakban is folyamatos monitorozást kíván a magas HIV-prevalenciájú országokból érkező személyek és a migránsok szerostátusza.

Forrás: www.unaids.org;
www.ecdc.europa.eu

Sajtóanyagot közzé tette:
ÁNTSZ Dorogi, Esztergomi Kistérségi Intézete

2010. 11. 30.


[ 2010.12.01. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-