nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Oktatási hírek / Állati jó nap, „állatijó” bemutatóval oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Állati jó nap, „állatijó” bemutatóval
Az állatok világnapja, október 4., az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulója.
A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nem csak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a XIII. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet.
Iskolánkban évek óta rendhagyó tanítási órákkal emlékezünk meg erről a napról. Október 4-ére állatokról szóló kiselőadásokkal készültek a gyerekek, és versenyeztek, hogy ki választotta a legjobb témát, ki szerkesztette a legjobb vetítést, vagy éppen ki tud legszórakoztatóbban előadni. 20 előadást hallgathattak meg a biológia szakkörösök. A témák nagyon változatosak voltak, hiszen a Kalahári sivatagtól a Déli-sarkig, Amazóniától a Himalájáig képzeletben bebarangoltuk a Földet. Igazán különleges állatok, mint a quetzal, a narvál, vagy a már rég kihalt dodó is szerepeltek a bemutatókon. Nem volt könnyű eldönteni, hogy ki kapja az I., II., III. helyezetteknek járó oklevelet és könyvet.
Eredmények:
5-6. osztályosok:
I. Király Richárd
II. Baranyai Dominik
III. Teller Boglárka és Halmos Fanni


Dicséret illeti még Vámos Annát, Vass Virágot, Balla Rebekát, Pajor Angelikát és Kelemen Tamást is.

7-8. osztályosok:
I. Papp Csenge és Rozmán Eszter
II. Ördög Fruzsina
III. Lőrincz Lilla és Sárdi Kata


Színvonalas előadást készített még György Luca, Valkai Fruzsina, Kovács Kinga, Sujbert Fanni, Telek Mária, Király Lili is.

A legügyesebb előadók október 8-án a Rendhagyó tanítási napon bemutathatták munkájukat a felsősöknek. Előadásuk végén 10-10 kérdést tettek fel az elmondottakból, és akik figyeltek és jól válaszoltak kis ajándékot nyerhettek. A versengés a tornateremben is folytatódott. Itt Éva néni és Péter bácsi irányításával „állati játékokat” játszhattak az osztályok. Tréfás fogóban, váltóversenyekben és pókfociban mérhették össze tudásukat a csapatok. A kémia teremben érdekes kísérleteket láthattak a gyerekek állati eredetű alapanyagokkal, illetve tréfás rejtvényeket fejthettek meg Csöpi nénivel és Gabi nénivel. A nagyok negyedik foglalkozása is versengéssel telt. Eszter néni és Sanyi bácsi komplett természetismereti vetélkedőt rendezett, ahol rejtvényt fejtettek, rajzot készítettek és még kiselőadást is rögtönöztek a csapatok. A tét nagy volt, hiszen a győztesek egy-egy biológia ötössel lettek gazdagabbak.
A kisebbeket is sok izgalom várta. Eszter néni műhelyében óriási őslények élethű mása készült az ügyes kezek nyomán. A könyvtárban Zsuzsa néni és Márta néni érdekes feladványokkal mozgatta meg a gyerekek fantáziáját. A legnagyobb sikere mégis meghívott előadónknak volt. Tóth Gábor Tinnyéről érkezett hozzánk, de nem egyedül. Néhány olyan állatot hozott magával, amit nem minden nap láthatunk közelről, főleg nem valakinek az ölében vagy kezében. Egeret, patkányt és vadászgörényt még csak-csak látunk, de nyestet, rókát és borzot nem. Az állatok hihetetlenül szelíden tűrték, hogy gondozójuk körbeviszi, megmutatja őket, és közben folyamatosan mesélt. Olyan érdekességek derültek ki az állatokról, ami könyvekben nem olvasható, amit csak olyan valaki tud elmesélni, aki nap mint nap foglalkozik velük. Az előadás végére még kis produkció is maradt, mert a kutyus, aki végig nyugodtan pihent a foglalkozás alatt, hihetetlen attrakciókat mutatott be.
Jó volt ez a nap, mert sok mindent tanultak a gyerekek, egy kicsit másképp, mint a hagyományos órákon.
A gyerekek nevében köszönet illet munkájáért minden tanár nénit és tanár bácsit, hogy megszervezték ezeket az izgalmas foglalkozásokat. A rendezvény anyagi támogatásáért a Holcim Hungária Zrt Szakszervezeti Bizottságának jár köszönet, akik évek óta lehetővé teszik számunkra, hogy megszervezhessük az Állatok Világnapját. Az előadásokért kapott jutalomkönyvek iskolánk Alkotó, Tehetséges Gyermekekért Alapítványának felajánlása, amit szintén nagyon köszönünk.

Bízom benne, hogy ez a nap is hozzájárult ahhoz, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz az állatok és az emberek, hogy figyelmeztessen bennünket az élet tiszteletére, és a békés együttélés fontosságára.
Schrenkné Simon Ildikó

[ 2010.10.08. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-