nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Oktatási hírek / Állatok Világnapja a Sajátos Nevelési Igényű gyermekekkel oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Állatok Világnapja a Sajátos Nevelési Igényű gyermekekkel
Állatkereskedés, Arborétum, kiállítás, Duna-part, horgászbolt, kézműveskedés mind belefért az Állatok Világnapjába.

Állatok Világnapja az SNI (Sajátos Nevelési Igényű) gyermekekkel

Szikrázó napsütésre ébredtünk. A gyerekek figyelmesen hallgatták a nap célkitűzését:
Ma az állatokról lesz szó. Mi csak a mi kis környezetünkben vizsgálódunk: Lábatlanon.

Első utunk a VIRÁG-KERT állatkereskedésbe vezetett. Utunkat azonban megszakította 3 kicsi gombóc-kutya, kik a gazditól rohantak ki. Jött a simogatás, szeretgetés.
Az állatkereskedésben az apró halak, a papagájok és a hörcsögök életével ismerkedtünk.
A Gerenday Arborétumban a madarak füttyét hallgattuk, mókusokra lestünk. A kis tó partján azonban hiába várakoztunk: életjelet csak egy apró halacska adott. De a páfrányfenyő (Gingko biloba) története meghatotta őket, főleg az ötödikeseket, akik most tanulnak az őskorról, annak növény- és állatvilágáról. Közben gesztenyét, fenyőtobozt gyűjtöttünk a későbbi foglalkozáshoz. A fotókiállításon a képeken szereplő állatokat számláltuk, miközben ámult szemek lesték a digitális technika gyöngyszemeit. A Gondozási Központ makettjei pedig egy országutazásra invitáltak bennünket – kicsiben. A gyöngyös sárgarigó és a tollból készült gólya nagyon tetszett. De a várudvaron táncoló pár, az ablakon kihajló királykisasszony, a várkapuban álló királyfi is örömmel töltötte el a gyermekeket. Mint egy törpe varázsvilág…

Séta közben egy kirakatban 3D-s állatképeket csodáltunk meg.

A Duna partján vizsgálódásunk fő témája: van-e látható jele az ökológiai katasztrófának? - hiszen pont akkor ért ide a szennyeződés. Szerencsére csak élő sirályokkal és Sirályokkal találkoztunk. A Sirályok ugyan aszfaltba ültetve mutatták meg magukat egy márványtáblán az út közepén. Az igazi sirályok a folyó fölött keringtek.
Kavicsok, kagyló- és csigahéjak kerültek a zacskókba. Megannyi kincs a természetből.

Utunk utolsó állomása a Blinker Horgászbolt volt. Ámuló szemek lesték, milyen lehet az élet a Duna mélyén? A legnagyobb pontyot azonnal halkirálynak kiáltották ki. Kerítettek hozzá királynőt is azonnal. No, és kicsi hal-királyfiakat, hal-királylányokat. A gyermek fantázia utolérhetetlen…
A horgászbolt előtt egy keresztes pók búcsúzott tőlünk harmattól csillogó hálójával.

Az iskolába visszatérve, az élmények meghallgatása után saját állatkertet hoztunk létre: origami-halacskákat, gesztenye-mókusokat, süniket, csigákat.

A sok élmény ránk, pedagógusokra is hatott: Nem is hittük volna, hogy ki sem kell mozdulni kicsiny városunkból ahhoz, hogy egy szép, hasznos délelőttöt eltöltsünk.

Boda Csabáné gyógypedagógus
Patyi Péterné gyógypedagógus

[ 2010.10.09. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-