nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Állattartás oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Állattartás
2013. január 1-től tilos Lábatlanon nagyhaszon-állatot tartani a képviselő-testület döntése alapján.

2008. április 1-i ülésén a képviselő testület döntött az állattartás helyi szabályainak megváltoztatásáról.

Mint ismeretes 2007. október 30-i és 2008. februári ülésén a képviselő-testület már tárgyalta egy helyi lakos kérelmét, aki a helyi állattartási rendelet szigorítását kérte, mivel a lakókörnyezetében tapasztalt kellemetlen szaghatások megszüntetése érdekében indított eljárás ellenére panasza nem szűnt meg.
A képviselők az ügyet többször napirendre vették, azonban az eltérő vélemények miatt döntés nem született. Végül a polgármester Kecskés Ferenc képviselőt bízta meg ad-hoc bizottság megalakításával. A bizottság feladata az állattartási rendelet megváltoztatásának vizsgálata, illetve a változtatások előkészítése.

A lakossági kérelem az alábbiak szerint javasolta a helyi állattartási rendelet módosítását:
- a nagy-haszonállatok belterületen tartható száma 1-2 darabra korlátozódjon
- a védőtávolságok 30-50 méterre történő emelése,
- intézmények körüli 200 m-es védősáv létrehozása, továbbá
- a kóbor kutyák és kutyasétáltatás problémájának kezelése.  

A jelenlegi szabályozás szerint belterületen legfeljebb 50 db nagyhaszonállat tartható az egyéb feltételek megléte esetén (megfelelő nagyságú ól, istálló, szabályos trágyatárolás, rendszeres rovarírtás, stb.) A bizottsági tagok felmérték, hogy az állattartás korlátozása legalább 14 helyi lakost érintene, akik ingatlanukon saját állat, vagy bértartást folytatnak. A többségi álláspont szerint Lábatlan belterületén a nagyhaszonállat tartást lakóingatlanonként legfeljebb 4 db állatban kell meghatározni.

Az ad-hoc bizottság álláspontját figyelembe véve a képviselő-testület 2008. április 1-i ülésén úgy döntött, hogy belterületen 2012. december 31. napjától legfeljebb 4 db nagyhaszon-állatot lehet tartani lakóingatlanonként. 

Az állatok tulajdonosainak 2012. december 31-ig az állattartásra vonatkozó egyéb jogszabályokat is be kell tartaniuk! (rendszeres rovartírtás, zárt trágyatárolás, állatok férőhelyigényének biztosítása, stb.)

nagyhaszon-állatok férőhelyigénye: (m2/db)

ló, öszvér, szamár 500 kg-ig 4 m2

500 kg-tól 6 m2

szarvasmarha 5 m2

borjú 80-110 kg-ig 0,7 m2

110-150 kg 1,5 m2

hízósertés 1 m2

ellető kutrica 4,5 m2

kan sertés 6 m2

juh, kecske 30-kg-ig 0,8 m2


[ 2008.04.05. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-