nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Oktatási hírek / Arany oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Arany
Természetismereti verseny döntője

Környezetvédelem a mindennapokban
 

Iskolánkban (Dózsa Gy. úti épületben) 16. éve működik természetbarát-környezetvédő szakkör. Céljai közé tartozik a természet jobb megismerése, megszerettetése, a környezettudatos magatartás kialakítása. Hiszen „ha valaki nem ismer valamit, azt nem is szereti, amit nem szeret, azt nem becsüli, következésképpen nem is oltalmazza” (dr. Tóth Albert).

Napjaink és a közeljövő problémái jelentős kihívást jelentenek a most felnövő generációk számára. Hogy milyen lesz az életünk, az nagymértékben függ attól, hogy milyen felkészültségű és gondolkodású felnőttekké válnak a ma még iskolapadban ülő gyermekeink. Azt gondolom, hogy a legjobb befektetés a tanulás, a tudás megszerzése. Igazi fejlődést, változást csak ettől remélhetünk.

A szakköri tevékenység, tapasztalatok, élmények sok esetben egy életre szólóan meghatározzák a fiatal iskola- és pályaválasztását. A szakkör feladata a legtehetségesebb tanulók versenyekre való felkészítése is.

Az előző évekhez hasonlóan, ebben a tanévben is szép eredmények születtek. A TITOK Bt. által szervezett Herman Ottó Országos Természetismereti Verseny első fordulójában minden szakkörös tanuló részt vett. A verseny legfiatalabb résztvevői 3-os diákok, a legidősebbek hetedikesek. A II. fordulóban 419 iskola 983 harmadikos és 1297 ötödik osztályos diákja vett részt, iskolánkból négy tanuló.

Az itt legjobb eredményt elért diákokat hívták meg az országos döntőre. Ennek helyszíne idén is Budapesten a Műszaki Egyetem volt. Időpontja: június 1-e vasárnap, Pedagógus-nap.

A döntőben 226 iskola 646 tanulója lehetett jelen.

Ebből 65 iskola 125 tanulója 3. osztályos, 97 iskolából érkezett 160 tanuló 5. osztályos diák volt.

Itt a legjobbak tehették próbára tudásukat.

Iskolánkból két tanuló: Nemes Adrienn (3.o.) és Ménesi Richárd (5.o.) vehetett részt.

A versenyfeladatok megírása után a helyszínen értékelték az eredményeket. Nemes Adrienn a 8., Ménesi Richárd szintén 8. helyen végzett. A felkészülés során sok ismeretre tettek szert a gyerekek. Ismét bebizonyosodott, hogy szorgalommal, kitartó munkával szép eredményeket lehet elérni. Nagyszerű eredményükhöz gratulálunk!

 

Idén tavasszal rendezte meg a Természetbarát Egyesület a hagyományos környezetvédelmi vetélkedőt. Tanulóink közül a szakkörös múlttal rendelkező csapatunk 3. helyen végzett. A csapat tagjai voltak: Szlovák Lajos, Kiss Gergő, Kovács László, Király Kornél.

 

A természetbarátok jún. 7-re autóbuszos kirándulást szerveztek. Úticélunk Nagy-Szénás volt, mely a Duna-Ipoly Nemzeti Park területéhez tartozik. A Szénás-hegycsoport Budapest mellett található, Nagykovácsi határában terül el. Jól felkészült túravezetővel végigjártuk a kb. 7 km-es tanösvényt.

A területről azt is megtudhattuk, hogy olyan ritka természeti kincsek találhatók itt, melyek védelme egész Európa számára fontos, ezért 1995-ben elnyerte az Európa Diplomát.

Ezenkívül ellátogattunk Tatára a Kálvária-dombra a szabadtéri geológiai múzeumba. Itt szintén szakvezetővel ismerkedtünk a földtörténet eseményeivel és kőzeteivel.

 

Köszönjük a gyerekek nevében is Komoróczki Ferenc és Kecskés Ferenc szervezőknek a színvonalas vetélkedőt és a nagyszerű kirándulást.

 Csaplárné Kapu Eszter

   a szakkör vezetője

forrás: www.aranyisi.hu


[ 2008.06.27. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek