nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Oktatási hírek / Arany Nap 2011 oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Arany Nap 2011
2011-ben Magyarország az Európai Unió soros elnöke. Ez adott apropót arra, hogy idén ezt válasszuk az Arany Napi vetélkedő témájául.
Iskolánk névadója, Arany János 1817. március 2-án született Nagyszalontán. E nevezetes napot évről évre az Arany Nappal ünnepeljük meg. Ritkán fordul azonban elő az, hogy éppen a születésnapon köszöntjük névadónkat.
Az idei évben ünnepélyünket március 2-án, szerdán délután rendeztük. A műsorban többféle műfaj is helyet kapott. A Szivárvány Mazsorett Csoport díszmagyarba öltözött lányai nyitották a produkciók sorát. Őket egy komplett színdarabbal a drámacsoport színészpalántái követték. A kis Mukk történetét láthattuk tőlük, egy különleges feldolgozásban. Zenével folytatódott a program, egy rézfúvós trió következett - Krajcsovszky Bence, Krajcsovszky Máté és Szabó Martin - akik három zeneszámot fújtak nekünk. Az alsó tagozatos versmondó verseny két győztese, Gerencsér Blanka és Hlavács Mihály szavalata után ismét egy kis tánc következett. A Napfény Mazsorett Csoport pöttöm lányai egy pom-pomos koreográfiával álltak színpadra. Névadónkról méltóképpen két Arany verssel és Arany János életének bemutatásával emlékeztünk meg. A verseket a felsősök szavalóversenyének első helyezettjei, Láng Rebeka és Kurdi Kata tolmácsolásában hallhattuk. A költő életét a drámacsoport tagjai mondták el, miközben a kivetítőn képeket láthattunk Arany életének legfontosabb állomásairól. Kurdi Kata zongorajátéka után Balogh Erzsébet igazgatónő átadta az Arany-okleveleket és az Arany-plaketteket. Az idei évben a 4. osztályosok közül Éberle Kolos és Szeghy Barna Bendegúz érdemelte ki az oklevelet, a 8. évfolyamról Papp Csenge és Ördög Fruzsina részesült plakett díjazásban. Az énekkar musical részlete után a 2010. évi Arany Nap képeiből összeállított vetítés szórakoztatta a gyerekeket. A műsor záróakkordjaként a Napfény mazsorettesei show-táncot mutattak be.

2011-ben Magyarország az Európai Unió soros elnöke. Ez adott apropót arra, hogy idén ezt válasszuk az Arany Napi vetélkedő témájául.
Mind a 27 tagállamról érdekes információkat és képeket gyűjtöttek a gyerekek, melyből kiállítás készült az aulában. Európai mesehősöket kellett felismerniük egy feladatlapon, uniós totót kitölteni, szótár segítségével megkeresni 10 nyelven a legfontosabb kifejezéseket, mint például: anya, fiú, lány, köszönöm, szeretlek. És ezek csak az előzetes feladatok voltak!
Március 3-án, csütörtökön aztán 8 állomáson várták a tanár nénik és tanár bácsik a csapatokat, hogy az izgalmas feladatokban ki-ki a lehető legtöbb pontot gyűjtse osztályának. A téma mindenhol Európa volt, de igazán változatosak voltak a kihívások.
- A tornateremben az akadályok legyőzése után még a térképen is meg kellett találni a megfelelő országot a zászlóhoz.
- A régi magyar pénzek megismerése után magyar eurót terveztek a gyerekek, igazi magyaros motívumokkal. Arany János, Mátyás király, a Korona és a Csodaszarvas mind-mind megjelentek a fémdomborításokon.
- A magyar feltalálók számos tárgyat adtak Európának és a világnak. Ebből is megismerhettek néhányat a gyerekek.
- „Európából jöttem…”, de hogy melyik országból, azt néhány jellemző mondat segítségével kellett megfejteni.
- A magyar himnuszt mindenki ismeri, de a többi országét vajon felismerjük-e? A gyerekeknek ezt is meg kellett próbálni, és volt olyan csapat, aki bizony minden zenének megtalálta a párját.
- A könyvtárban művészeti barangoláson vehettek részt az ide érkező csapatok. A megszerzett pontokat itt lépésekre válthatták át, így juthattak előre egy társasjáték tábláján.
- Az Európa-kvíz című állomáson bizony az atlaszra is szükség volt, hogy a kérdésekre válaszolni tudjanak a tanulók. A térképen minden kérdésre megtalálható volt a válasz, csak jó helyen kellett keresni!
- A földrajzi vetélkedőn diaképek segítségével bebarangolhatták az egész kontinenst. Csupán egyetlen kérdésre kellett közben válaszolni: Most éppen melyik országban járunk?

Minden állomáson 50 pontot szerezhettek a csapatok, amiért küzdöttek is kitartóan, így mindenki nagy izgalommal várta a pénteki eredményhirdetést. A tornateremben felsorakozott osztályokat egy süteményekkel megrakott asztal várta. A győzteseknek torta, a többieknek más finomság volt a tálcáján. De vajon melyik kié?
A legügyesebbek a 6.b és 8.a osztályok tanulói voltak, ők lettek a bajnokok. Az „ezüsttorta” a 6.a-s és 8.b-s pocakokba került. A harmadik helyezettek az 5.b és 7.a, míg a negyedikek az 5.a és 7.b osztályosok lettek.

A gyerekek nevében köszönöm a tanár néniknek és tanár bácsiknak a kreatív és gondolkodtató feladatokat, valamint a Holcim Hungária Zrt. Szakszervezetének és Gubody Sándornak az anyagi támogatását!

Schrenkné Simon Ildikó


[ 2011.03.08. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-