nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Árvízi tájékoztató oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Árvízi tájékoztató
A 2002-es Dunán levonuló árhullám 793 cm-es tetőzése után 2013. június 8-án 813 cm-rel tetőzött a folyó településünkön. KÉPEKKEL

Tájékoztató a június 4-11-e között levonult árhullám védekezési munkálatairól

A 2002-es Dunán levonuló árhullám 793 cm-es tetőzése után 2013. június 8-án 813 cm-rel tetőzött a folyó településünkön. Lábatlan vízügyi szempontból nem veszélyeztetett település, fekvése magasparti. Településünk árvízi védművekkel nem rendelkezik, a parton futó vasúti töltés ideiglenesen képes az árhullámot megfogni, de a töltésen keresztül a folyó-, illetve a talajvíz több ingatlan kertjében megjelenik.

Az árvízi védekezés célja a személyek, lakóingatlanok elsődleges védelme, ugyanakkor kertek, garázsok esetében ez nem cél, hiszen a védekezés költsége többszöröse lenne a károk és a helyreállítás költségének. Az állam utólagosan -szigorú feltételek szerint- a kizárólag a fentiek alapján részben megtéríti az önkormányzatok közterületen folyó védekezési költségeit.

Az önkormányzat az előrejelzett magas vízszintre tekintettel már június 3-án megkezdte a védekezési munkálatok szervezését. A magántulajdonban lévő Panoráma Étterem, a Rákóczi F. u. 99. szám előtti ingatlannál lévő vasúti áteresz, illetve a Bem utcai szikkasztóárok lezárása történt meg polgárőrök, közmunkások, önkéntesek, a polgármesteri hivatal munkatársainak segítségével, a városházán 24 órás ügyelet működött.

Június 7-én este a Rákóczi F. u. 99. szám előtti vasúti átereszt lezáró nyúlgát megcsúszott, önkéntesek, hivatali dolgozók segítségével a gátat megerősítették, és a talajvizet és a csurgalékvizet 24 órás váltásban szivattyúzták.
Június 8-án a volt papírgyár csapadékvíz, szennyvíz elvezető csövein az ár visszaduzzadt. Az előrejelzett vízszint ismeretében egy ingatlan sem volt veszélyben. de önkéntesek és katonák a katasztrófavédelem vezetésével a csöveket, átereszt lezárták.
A vasúti töltésen számos érdeklődő, fotózó jelent meg, sokszor az ideiglenes védművek ellenőrzését is akadályozva, kérek mindenkit, hogy hasonló helyzetekben vegye figyelembe az árvízvédelmi feladatok elsődlegességét.
A védekezés költsége településünkön mintegy 2 m Ft, mely 200 m3 homok, kő, 11.000 db homokzsák, a szivattyúzás költségének összege, illetve a polgárőrök, közmunkások étkeztetésének ára.
Az elhelyezett ideiglenes védművek lebontása jelentős feladat volt, melyet június 14-én fejeztünk be. Az önkormányzat mértékadó vízszintre tekintettel javaslatot tesz az illetékesek felé a Magyar Állam tulajdonában lévő vasúti töltés kritikus pontjainak ideiglenes lezárási lehetőségeire (kifolyók dugaszolása, átereszek tömedékelése, stb.) hogy a jövőben lényegesen kisebb erőfeszítéssel lássuk el a feladatot.
Erőfeszítéseink eredményeként a település lakóingatlanaiban, épületeiben a víz nem tett kárt. Összefogással és önzetlen munkával megvédtük a rendkívüli terhelésnek kitett valamennyi védművet, és az előre nem látható helyzeteket is sikerült kezelnünk.

Köszönetemet fejezem ki az árvízi védekezésben részt vevő valamennyi önkéntesnek, közmunkásnak, polgárőrnek, önkormányzati alkalmazottnak munkájukért, továbbá a helyi vállalkozóknak az azonnali, gyakran éjszakai munkavégzésükért . Külön köszönöm a HOLCIM vezetésének, hogy a védekezéshez szükséges gépeket térítésmentesen a város rendelkezésére bocsátotta.

Dinnyés István
polgármester

[ 2013.06.27. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-