nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Árzuhanás várható a lakáspiacon oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Árzuhanás várható a lakáspiacon
Mivel egyre több fizetésképtelen hitelfelvevő kényszerül áron alul eladni lakását, ezért nagymértékben meg fog nőni a kínálat a piacon.

Jelentős átalakulás várható az ingatlanpiacon az ingatlanszövetség elnöke szerint. Mivel egyre több fizetésképtelen hitelfelvevő kényszerül áron alul eladni lakását, ezért nagymértékben meg fog nőni a kínálat a piacon. Drasztikusan esni fognak az árak, ha ez bekövetkezik. A Banki Hitelkárosultak Egyesülete szerint egy 20 milliós lakáshoz akár 6 millió forintért is hozzá lehet majd jutni.

Az árzuhanást ugyanakkor nem csak a kínálat növekedése okozza majd, a fizetésképtelen hitelfelvevők ugyanis olyan adósságcsapdába kerülnek, hogy jócskán a piaci ár alatt kénytelenek értékesíteni a tulajdonukat, ha könnyen pénzhez akarnak jutni. Ennél rosszabb, ha valakinek az ügye követeléskezelőkhöz kerül. Az általuk rendezett árveréseken a piaci érték töredékéért is elkelnek az ingatlanok – mondja Lénárd Mariann, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének elnöke.

Egy 20 millió forint értékű lakás megvásárlásánál a hitelbiztosítási érték feléért, vagyis körülbelül 8 millió forintig ad hitelt a bank. Ha a kölcsönt devizában vette fel valaki 2008 nyarán, akkor a tartozása 8 helyett már 10-10 és félmillió forintra is rúghat. Tegyük fel, hogy nem tudja fizetni az egekbe szökő törlesztő részletek. Ekkor a bank felszólítást küld neki, hogy 8 napon belül térítse meg a kölcsön teljes összegét. Ilyenkor általában a lakás gyors eladása a megoldás, de határidő előtt ez a legtöbbször lehetetlen. Ekkor jöhetnek a képbe a követeléskezelők, akiket a bank megbíz a hitel behajtásával. Ha a hiteles nem tud fizetni, a lakást árverésre bocsátják. Az első két licitálás eredménytelen szokott lenni, harmadszorra viszont annyira leesik a lakás ára, hogy akár 5-6 millió forintért is elkelhet Lénárd Mariann szerint. Ez azért furcsa, mert a bankok így a kihelyezett tőkéjükhöz sem jutnak hozzá – mondja a szakember. Hiába költött tehát a hiteles 12 millió forintot a lakásra, azt csak akkor fogja viszont látni, ha jó áron és gyorsan tudja értékesíteni az ingatlant a hitel bedőlése után.

Az Hitelkárosultak Egyesületének titkára elmondta, hogy létezik másik eljárás is: a bank vételi joggal vagyis opcióval köt szerződést a hitelfelvevővel, így ha a kölcsön bedől, a pénzintézet 30 napon belül jogot formálhat a lakás megvételére. Az szerződésben kikötött opció azért fontos a bankoknak, mert így minden további nélkül megszerezhetik a lakás tulajdonjogát, a váltásról csak értesíteniük kell az ügyfelet.

Lénárd Mariann szerint a behajtócégek kezelésébe került olcsó ingatlanokkal már elkezdődött a nem hivatalos kereskedés. „Kialakulóban van a válság lakásmaffiája” – fogalmazott a Hitelkárosultak Egyesületének titkára.

Forrás: www.kekduna.hu


[ 2009.02.19. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-