nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Átalakulhat az internetcímek rendszere oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Átalakulhat az internetcímek rendszere
Új területeket nyitnak

Megreformálná az internetet az ICANN, a szervezet egyik tagja szerint olyan ez, mint a nyugat meghódítása a 19. századi Egyesült Államokban: új területeket nyitnak meg.

Az internet történetének legnagyobb szabású reformját indíthatja el a hétfőn kezdődött párizsi közgyűlésén az ICANN, az internetcímeket és végződéseket felügyelő nemzetközi szervezet.

A reform lényege az úgynevezett legfelső szintű domain nevek felszabadítása, vagyis az, hogy szinte akármi következhet az internetes címekben az utolsó pont után, ahol jelenleg csupán néhány különböző típusú végződés - például .com, .org vagy egy országdomain, mint a .hu - szerepelhet. A három év alatt előkészített javaslat szerint 2009-től egészen hétköznapi szavak, helyiségnevek vagy éppen tulajdonnevek is állhatnak majd az eddigi végződések helyett (például .bank, .etterem, .budapest vagy .kossuthlajos).

"Így szabadon kifejezheti az identitását az interneten mindenki és minden közösség, csoport, vagy üzleti vállalkozás is. Olyan ez, mint a nyugat meghódítása a 19. századi Egyesült Államokban; új területeket nyitunk meg, amelyből az emberek szabadon foglalhatnak maguknak és elkezdhetik használni, amire csak akarják" - mondta Paul Twomey, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ügyvezető igazgatója.

A reformterv kidolgozói a latin ábécé dominanciáját is megszüntetnék; jövőre szabadon lehet majd használni a cirill vagy éppen a héber ábécé betűit az internetcímekben, ha a javaslatot elfogadja a kaliforniai székhelyű nonprofit szervezet éves közgyűlése, amelyre 130 országból összesen 1300 küldött érkezett Párizsba.

Forrás: www.index.hu


[ 2008.06.24. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-