nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Augusztus 20. Nyergesen oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Augusztus 20. Nyergesen
Minden év augusztus 20-án, az idén immár 6. alkalommal ünnepeltük katolikusok, reformátusok közösen e jeles nemzeti ünnepünket

2009. augusztus 20-i ünnepély Nyergesújfalun

2004. augusztus 21-én került sor államalapító királyunk, Szent István szobrának ünnepélyes felavatására a nyergesújfalui Szent Mihály római katolikus templom melletti téren, mely azóta viseli a Szent István-tér nevet. A helybeliek anyagi és erkölcsi összefogásával, közadakozásból készült Szent István szobor ökumenikus szertartás szerint lett felszentelve, melyre a Lábatlan-Nyergesújfalui Református Egyházközség tagjai is meghívást kaptak.

A szép avatási ünnepség óta minden év augusztus 20-án, az idén immár 6. alkalommal ünnepeltük meg ökumenikus liturgia keretében, katolikusok, reformátusok közösen e jeles nemzeti ünnepünket, Nyergesújfalu város polgármestere, Miskolczi József, és a Képviselőtestület részvételével. Molnár Alajos nyergesújfalui esperes-plébános úr minden évben színvonalas műsort tanít be nyergesújfalui katolikus fiataloknak, akik szívvel-lélekkel emlékeznek államalapító Szent István királyunkra, méltatva az ő szerepét magyarságunk megmaradása szempontjából. Számomra a fiatalok előadásából a legemlékezetesebb a tavalyi ünnepség volt, amikor a szent korona előkészített vázára egyenként rakták fel a ráillő történelmi személyiségek képeit, miközben egy narrátor mondta el közérthető módon az illető személyiség jelentőségét, külön kitérve arra is, hogy mit üzenne a mai kor magyarságának.

Felemelő látni és tapasztalni azt, hogy vannak olyan fiatalok, akik odaadással, nemzetünk iránti elkötelezettséggel készülnek Szent István királyunk, és az új kenyér ünnepére.

Megtisztelőnek érzem azt, hogy a fiatalok műsora után, egy rövid ünnepi beszéd keretében én is szólhatok István király szerepéről, egyházalapító tevékenységéről. Az idei beszédemben hangsúlyoztam azt, hogy nagyon fontosnak érzem, hogy felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül, átérzéssel, szívvel-lélekkel ünnepeljük meg nemzeti ünnepeinket, mert ez is az összefogást, az egy nemzethez tartozás élményét szolgálja, lelkileg épít, felemel, és hitünket erősíti. István király megteremtette a magyar államot, amely a magyar nemzet fennmaradását biztosította több, mint ezer esztendőn át. Vajon hiszünk-e abban, hogy ez az államiság, és a mi magyar nemzetünk tovább fog élni? Hiszünk-e Istenben, bízunk-e önmagunkban? Hiszünk-e a szeretet erejében, amelyik felemelhetné, megtarthatná e nemzetet? Egy neves pedagógus írta ezeket a gondolatokat a hazaszeretetről:

„Mert mi a hazaszeretet? Nem beszéd, nem prédikáció, hanem megismerés és cselekvés. A nagyvilágot szóban könnyű magasztalni, de aki túlnéz saját szűkebb hazáján, aki nem tud beilleszkedni a környezetébe, az rendszerint más hazarészt, világrészt sem tudna szeretni. Vagyis, aki nem jó lokálpatrióta, az nem jó patriótának sem.”

Az ember életében alapvetőek a szilárd talajhoz szükséges tényezők, (család, munkahelyi közösség, baráti kör stb.) mert ezek nyújtják számunkra a biztonságot szűkebb hazánkban, még akkor is, ha az ember ott kapja a legtöbb sértést és megalázást, ahol él, ahol a közvetlen környezete található. Amint Márai Sándor fogalmaz:

„Ne várj jót a hazádtól, és ne sopánkodj, ha megbántanak a haza nevében. Mindez érdektelen. Egyáltalán, semmit ne várj a hazádtól. Csak adjál azt, ami legjobb életedben.”

Mivel augusztus 20. az új kenyér ünnepe is, gondolnunk kell azokra a magyar családokra, akiknek az asztalára nem minden nap kerül kenyér, akiknek az alapvető élelmiszerek beszerzése, előteremtése is gondot jelent.

Végezetül Jézus szavait szeretném idézni, melyek nem csak magyarságunk, de emberségünk lényegét is csodálatosan fejezik ki: „Ti vagytok a világ világossága! Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat!”

Darányiné Csonka Valéria

református lelkész


[ 2009.09.11. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek