nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Az élelmiszer eredetű megbetegedésekről oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
Az élelmiszer eredetű megbetegedésekről
A meleg, nyári időszakokban  megbetegedhetünk élelmiszerben lévő baktérium, vagy vírus által. Megelőzési tanácsok!
Nemcsak itthon a meleg, nyári időszakokban, de mediterrán, vagy trópusi országokba történő utazás során is megbetegedhetünk élelmiszerben lévő baktérium, vagy vírus által. Hazánkat választva, másik országba utazva, vagy csak saját háztartásunkra vonatkozóan érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

Utazáshoz kevésbé romlandó élelmiszert vigyünk. A nagyobb víztartalmú töltelékáru (párizsi, májkrém, sonka) gyorsabban romlik, mint a száraz húskészítmény. Hűtőtáska hosszabb utazáshoz elengedhetetlen. Étel készítése és fogyasztása előtt is fontos az alapos kézmosás. Bármely étel, amely baktériummal vagy vírussal szennyeződött és nincs megfelelően átsütve, megfőzve, vagy az ételmaradék fogyasztás előtt átforrósítva, veszélyes lehet. Zöldségeket, gyümölcsöket mindig alaposan mossuk meg. A folyadék pótlásáról ne feledkezzünk meg, ásványvizek, gyümölcslevek pótolják az elveszített folyadék mennyiséget és ásványi anyagot. Különösen veszélyesek a tojástartalmú (krémes, tojáshabos sütemény, madártej, tojásos galuska, majonézes saláta), vagy húst tartalmazó ételek (házi disznósajt, hamburger, beefsteak, rakott, töltött ételek, nagy darabban, egyben sütött húsok), főtt tészták. Gyakran fordul elő az is, hogy az étellel kapcsolatba kerülő személy hordozza a fertőzést légúti hurut vagy gennyes seb formájában és a szükséges személyi higiéné, illetve az ételkezelési szabályok be nem tartása miatt kerül az ételbe a kórokozó.

Lehetőség szerint olyan vendéglátó helyeket (étterem, cukrászda, utcai árus) keressünk fel, ahol láthatóan a higiénés körülmények megfelelőek, melyről már a bejárat, a személyzet, a mellékhelyiségek, asztalok higiéniája is árulkodhat.

Némiképp hazánkéhoz hasonló a higiénés helyzet a francia, görög és olasz tengerparton. Tengeri ételeket (halak, kagylók, polipok és osztrigák) a partokhoz közeli területen érdemes fogyasztani, mert ott valószínűleg frissen kerülnek felszolgálásra. Aki még nem fogyasztott tengeri ételeket, először kis mennyiségben próbálja ki, mivel a tenger gyümölcsei allergiás reakciót válthatnak ki. Számos országban (Törökország, Montenegró, Bulgária, Görögország, Egyiptom, Tunézia, Sri Lanka, Kuba) a csapvíz nem fogyasztható, így az abból készült jégkockák, jégkása, üdítők, koktélok is fertőzés forrásai lehetnek. Veszélytelenebb, ha gyárilag csomagolt fagylaltot vásárolunk, vagy ha erre nincs lehetőség, a nagy forgalmú árusító helyeket részesítsük előnyben. Érdemes minél több információt gyűjteni az adott országról, a kulturális, szórakozó helyeken kívül az esetleges közegészségügyi veszélyekről is.

Fontos megjegyezni, hogy ha valamely kórokozóval szennyezett egy élelmiszer, azon legtöbbször sem ízén, sem állagán nem látható elváltozás. Azonban fel kell figyelni arra, ha az élelmiszerek színe, szaga, állaga megváltozik, vagy eltér a megszokottól, például ha a hús kellemetlen szagú, a felvágott felülete nyálkás, tapadós, a tej megsavanyodott, a kenyér penészes vagy az állaga nyúlós, a zöldség- és gyümölcsfélék penészfoltosak vagy rothadásnak indultak, ne fogyasszuk el, mivel a romlott ételek melegágyai a kórokozóknak.

Élelmiszer eredetű megbetegedés esetén leggyakoribb tünetek, melyek a szennyezett élelmiszer elfogyasztását követő fél órától 48 óráig jelentkezhetnek, hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz. Ritkán eszméletvesztés, kettős látás, nyálfolyás, izombénulások, tudatzavar.

Azonos ételt fogyasztó emberek közel azonos időben, hasonló tünetekkel megbetegednek, nagy valószínűséggel élelmiszerfertőzés, ételmérgezés gyanúja áll fenn. Az esetek nagy részében a tünetek pár nap alatt rendeződnek, azonban mindenképpen érdemes háziorvoshoz fordulni.

Amennyiben élelmiszer eredetű megbetegedésre alapos a gyanú, azt az észlelő orvosnak az illetékes Megyei Kormányhivatal Kistérségi Népegészségügyi Intézetéhez be kell jelentenie, melyet az Intézet kivizsgál és a szükséges intézkedéseket megteszi, a tömeges megbetegedés, kiterjedt járvány elkerülése érdekében.

Nemcsak a vendéglátóhelyeken, a közétkeztetésben szerepet játszó konyhákban, hanem a háztartásokban is a rendszeres takarítással, eszközök tisztán tartásával, élelmiszerek megfelelő tárolásával, előkészítésével, a készétel tárolásával, fogyasztás előtti hőkezelésével, valamint a higiénia betartásával az élelmiszer eredetű megbetegedések elkerülhetőek.

Sajtó anyagot összeállította: Hasenberg Zsuzsa közegészségügyi felügyelő
Jóváhagyta: Dr. Solti Hilda kistérségi tiszti főorvos

2012.08.07.


[ 2012.08.07. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-