nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Az év utolsó összejövetelét tartották a kistérség helytörténeti kutatói oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Az év utolsó összejövetelét tartották a kistérség helytörténeti kutatói

2005. október 29-én az év utolsó összejövetelét tartották a kistérség helytörténeti kutatói, akik az egyre népszerűbb összejöveteleken növekvő számban, és változatlan lelkesedéssel vesznek részt.

Ez alkalommal – ismét Lábatlanon – a református templom parókiáján, Darányiné Csonka Valéria tiszteletes asszony fogadta a vándorgyűlés tagjait. Első programjaként ellátogattunk a Petőfi Sándor Általános Iskolába, ahol Óvári Zsuzsanna művész-tanár tájékoztatóját hallgattuk meg, a három éven át és négy ország részvételével működő Comenius-projekt létrejöttéről, munkájáról valamint a Képzőművészeti és Kerámia Szakkör munkájáról. Megtekintettük az iskola folyosóját díszítő táblaképeket, a „kerámiafalat”, valamint a galéria állandó kiállítási anyagát. A látottak és hallottak alapján csak sajnálni lehet, hogy a projekt lezárult. Kiváló tanárok ismét bebizonyították, hogy a sérült gyerekek is csodálatos alkotásokra képesek. A galériában Óvári tanárnő beszámolt a Faluszépítő-szakkörösök elmúlt évek során végzett munkájáról.

A program folytatásaként a felújított, 600 éves református műemlék templom történetét ismertette Darányiné Csonka Valéria református lelkész-asszony, akinek ezúton is köszönjük a kedves fogadtatást, valamint azt, hogy a kutatók rendelkezésére bocsátotta a gyülekezeti termet. Végül templomot körbejárva a lelkész-asszony tájékoztatott a felújítás alkalmával végzett falukutatások látható eredményéről. A város egyik büszkesége a dombra épített, és a településrész fölé magasodó műemlék templom, amely a ragyogó napsütésben lenyűgöző látványt nyújtott. Ezt követően a helytörténeti kutatók ellátogattak egy alakuló – Gerecsei Zsolt által megálmodott – „pince-múzeumba”.

Visszatérve a gyülekezeti terembe megtekintették Gerecsei Zsolt templom és gyülekezettörténeti kiállítását, majd értékelték az elmúlt találkozók tapasztalatait. Most sem maradt el az összejöveteleken már megszokott dokumentumok kölcsönzése, cseréje és ajándékozása. Végül örömmel fogadtuk és meghallgattuk dr. Wágenhoffer Vilmos esztergomi helytörténész bemutatkozását. Ismertette eddig megjelent munkáit és kutatási területét.

A következő vándorgyűlés helyszíne Nyergesújfalu, 2006. márciusában, amikor a város történetével és nevezetességeivel ismerkedünk Padányi Lajos helytörténész kalauzolásával.

Lévén az év utolsó találkozója, engedjék meg a Kedves Olvasók, hogy az eljövendő ünnepekre a Helytörténeti Kerekasztal tagjai

Mindnyájuknak békés, boldog és sikerekben gazdag, újesztendőt kívánjanak

Barakka Gábor Süttő,- Betákné L. Gabriella Lábatlan/Tát,- Gerecsei Zsolt Lábatlan /Ács-, Horváth István Tát,- Horváth Sándor Lábatlan,- Izsó Károly Bajna,- Nádasiné Balatoni Anna Lábatlan,- Óvári Zsuzsanna Lábatlan,- Padányi Lajos Nyergesújfalu,- Primusz Sándor Lábatlan,- Wágehhoffer Vilmos dr. Esztergom,

Állandó résztvevők: Kiss Gábor aljegyző Lábatlan/Esztergom,- dr. Horváth.Géza J.A.M.K., Tatabánya,- Sujbert Ferenc Lábatlan

[ 2005.11.21. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-