nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Becket Szent Tamás napi esztergomi ünnepség oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Becket Szent Tamás napi esztergomi ünnepség
2009. január 5-én 15:00 órakor a Szent Tamás-hegyi kápolnában (Esztergom), 15:45 órakor a Mindszenty József Katolikus Általános Iskolában
A Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület és a Rudnay Sándor Alapítvány tisztelettel meghívja 2009. január 5-én a Becket Szent Tamás napi esztergomi ünnepségre.


Helyszínek:
15:00 óra: Szent Tamás-hegyi kápolna (Esztergom)
15:45 óra: Mindszenty József Katolikus Általános Iskola (Esztergom, Táti út 2.)

KERESZTÉNY ÉRTÉKEK ÉS EURÓPA

Becket Szent Tamás vértanúhalálára emlékezik Esztergomban 2009. január 5-én a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület és a Rudnay Sándor Alapítvány. A hagyományos ökumenikus szertartást követően emlékülést tartanak, melynek témája „Keresztény értékek és Európa”. Az ünnepi köszöntő után előadást tart René Roudaut Franciaország nagykövete, Kun Miklós történész, Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő és Orbán Viktor a FIDESZ-MPSZ elnöke.

Az ökumenikus szellemű találkozó az esztergomi Szent Tamás-hegyi kápolnában kezdődik hétfőn 15 órakor, majd a Mindszenty József Katolikus Általános Iskolában folytatódik. A 15:45 perckor kezdődő ünnepi konferencia résztvevőit Kápolnai Dezső, a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület elnöke, és Kiss-Rigó László püspök, a Rudnay Sándor Alapítvány kuratóriumának elnöke köszönti.

Esztergom és Canterbury a XII. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban egymással. Mindkét település érseki központ, főpapjai révén szoros együttműködés szövődött a két város között. Becket Tamás canterburyi és Bánfy Lukács esztergomi érsek személyes barátsága alapozta meg a két város jó viszonyát. Az 1170-ben mártírhalált halt Becket Tamás érsek éppúgy szilárdan kiállt az egyház autonómiája mellett, ahogy a magyar egyház akkori feje. Becket Tamás halála után Jób érsek prépostságot alapított Esztergomban a vértanú tiszteletére. Lékai László bíboros kezdeményezésére, Becket Tamásra emlékezve minden évben gyertyát gyújtanak Esztergomban a szent ereklyéje előtt.

AZ ÜNNEPSÉG PROGRAMJA

15:00 óra Ökumenikus megemlékezés
15:45 óra  - Emlékülés
                    - Himnuszok
Köszöntőt mond:
Kápolnai Dezső, a Rudnay Egyesület elnöke, és Kiss-Rigó László, a Rudnay Sándor Alapítvány kuratóriumának elnöke

„KERESZTÉNY ÉRTÉK ÉS EURÓPA”

Előadók:
René Roudaut nagykövet, Francia Köztársaság
Kun Miklós történész, egyetemi tanár
Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő
Orbán Viktor elnök, FIDESZ-MPSZ

- Üdvözletek
- Zárszó

Forrás: www.nyergestv.lapunk.hu


[ 2009.01.05. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-