nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Bedőlt hitelek oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Bedőlt hitelek
Március 1-vel ugyanis lejárt a végrehajtási moratórium, de tömeges árverésekre egyelőre nem kell számítani.

Újraindulnak a lakóingatlan-végrehajtások

Újraindulnak a lakóingatlan-végrehajtások idehaza. Március 1-vel ugyanis lejárt a végrehajtási moratórium, de tömeges árverésekre egyelőre nem kell számítani. Tavaly év végén mintegy 48 ezer lakásra felvett kölcsönnél kilencven napon túli volt az ügyfelek tartozása, további 42 ezer lakásnál pedig már legalább 30 napot csúszott a fizetés. Tavaly összesen több mint 19 ezer (19.116) ingatlan esetében indítottak végrehajtási eljárást hazánkban.

Idén tömegesen dőlhetnek be a lakáshitelek, hiszen már tavaly év végén több tízezren három hónapnál hosszabb ideig csúsztak a törlesztéssel. Március 1-jétől újra folytatódhatnak a végrehajtási eljárások, de tömeges árverésekre egyelőre nem kell számítani.

Március 1-vel lejárt a végrehajtási moratórium a lakóingatlanok esetében, ami azt jelenti, hogy újraindulhatnak a végrehajtási eljárások. Ez nem jelenti azt, hogy már a héten tömegével árvereznének, de ha a végrehajtás folytatódik, egy-egy bedőlt lakáshitel vége mégiscsak az árverezés lesz.

Egy bírósági végrehajtási eljárás akár évekig is húzódhat, az ügyfél tehát időt nyerhet, hogy rendezze sorait, ám az ingatlanfedezetes hitelek egy részénél olyan szerződést írtak alá az ügyfelek, hogy nincs is szükség erre a procedúrára: a bank vagy pénzügyi vállalkozás más módon, ennél sokkal egyszerűbben és gyorsabban is eladhatja az ingatlant. Éppen ezért lélegzetvételnyi időhöz jutottak azok az ügyfelek, akiknek gyakorlatilag már néhány hónapos tartozás után eladhatja a hitelező a lakását, a kormány ugyanis még februárban megtiltotta, hogy ezeket a lakott ingatlanokat április 15-ig elárverezzék. Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének főtitkára most azt javasolja, hogy az ügyfelek próbáljanak meg egyezségre jutni a hitelezővel, és inkább maguk adják el a lakásukat, hiszen nagy probléma, hogy nincs fizetőképes kereslet az árveréseken.

Nem csak azok vannak azonban bajban, akiknél már elindult valamilyen formában a lakás eladása, tömegével juthatnak ide az egyelőre csak késedelmes fizetők közé sorolt ügyfelek is. Ezek a jelzáloghitelek időzített bombaként ketyegnek a bankoknál, hiszen egyre több kölcsön esetében nem tudnak törleszteni az ügyfelek. A Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyeletének adatai szerint tavaly év végén mintegy 48 ezer lakóingatlanra felvett kölcsönnél kilencven napon túli volt az ügyfelek tartozása. Ebben csak a banki hitelek szerepelnek, a pénzügyi vállalkozások által közvetített jelzálogkölcsönökről gyakorlatilag nem tudunk semmit sem. Ezeknek az ingatlanoknak a hitelfedezeti értéke együttesen körülbelül 340 milliárd forintot tett ki. Ezen felül még 42 ezer lakásnál már legalább 30 napot csúszott a fizetés, ezek hitelfedezeti értéke további 320 milliárd forint.

A bankok kifelé azt kommunikálják, hogy próbálnak megegyezni az ügyfelekkel, ugyanakkor a statisztika nem egészen ezt mutatja: miközben egy év alatt a késedelmes hitelek ötven százalékkal nőttek, csak húsz százalékkal több, 19 ezer ingatlanfedezetes hitelt tárgyaltak újra. Szabályozás nélkül valószínűleg nem lesz megoldás a problémára.

Egyre több bank adja ki behajtóknak a 60-90 napon túli csúszásban lévő jelzáloghiteles ügyfeleket, de van olyan hitelintézet is, amelyik már 30 napos csúszás után behajtót alkalmaz, és az ilyen megbízások száma nő - mondja Antolik Gyula a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnökségi tagja. A követelésbehajtó felveszi az ügyféllel a kapcsolatot, megpróbál megegyezni vele 60-90 nap alatt, ha nem jár sikerrel, a begyűjtött információkat a banki megbízónak eljuttatja, tehát a bank dönt arról, hogy mi lesz a hitel további sorsa.

Tavaly összesen 19.116 lakóingatlan esetében indítottak végrehajtási eljárást vagy értékesítették a hiteltartozást, tehát végül is ennyi hitel dőlt be.
A tavaly év végi késedelmes tartozások hatalmas mérete azt mutatja, hogy idén jóval több jelzáloghiteles kerülhet bajba. A pénzintézetek egyelőre kivárnak, a bajba jutott adósnak azonban a legjobb megoldás az lehet, ha minél előbb ő maga próbálja meg eladni a lakását, hiszen nem tudni, mit kezdenek majd a bankok, az ingatlanpiac és maguk a hitelfelvevők azzal, ha tömegessé válik a bedőlés, ötven- vagy akár kilencvenezer lakást ugyanis nem lehet majd egyszerre eladni vagy elárverezni.

Forrás: www.kekduna.hu


[ 2010.03.02. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-