nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Beérett a földosztás gyümölcse oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Beérett a földosztás gyümölcse
Kikeltek a növények, nem tettek kárt a vadak, nem lopták el a termést a szociális földprogram keretében kölcsönbe adott csóri réti területeken.

Tíz család kapott segítséget egy-egy kis birtokkal. Nyolc família élt is a lehetőséggel, és gazdálkodni kezdett.

Kikeltek a növények, nem tettek kárt a vadak, nem lopták el a termést a szociális földprogram keretében kölcsönbe adott csóri réti területeken.

Már a betakarítás végéhez közelednek azok az állandó lakhellyel helyben rendelkező lábatlaniak, akik tavasszal a Csóri rét Jató részén növénytermesztésre előkészített – azaz felszántott – termőterületet kaptak használatra egy évre kölcsönbe a városi önkormányzat szociális földprogramja keretében. Az újkori földosztás időszakában a város 5200 lakosa közül negyvenöten kaptak úgynevezett bérpótló támogatást.

Ők akkor juthattak földhöz, ha rendben volt tartva házuk és annak a környéke, illetve ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem volt több 42 750 forintnál. A rendelkezésre álló, önkormányzati tulajdonú, korábban művelés alatt álló terület nagysága nem volt akadálya az igények kielégítésének. A lehetőséggel tizen éltek, heten kértek és kaptak ötszáz, hárman ezer négyzetméteres – kiparcellázott – területet. Már ekkor tudta mindenki, hogy ha a program eredményesnek mutatkozik, a kölcsönszerződést meg lehet majd hosszabbítani.

A tetszőlegesen bevethető, beültethető kis birtok felvirágoztatásához mindenkit segített a város talajfertőtlenítővel és tizennyolcezer forint értékű mag- és palánta csomaggal. Két család gyorsan abbahagyta a küzdelmet a természettel, a döntő többség azonban eljutott a betakarításhoz.

Kiss Gáborné szerint is jól sikerült az első próbálkozás, bár mindent egymaga végzett a kölcsönbe kapott földön. Hét gyermeke közül nem csak az otthon élők asztalára került a kert terméséből.
Egyedül sárgarépáért kellett zöldségeshez menni, az nem jött be. Nagy segítséget kaptunk az önkormányzattól, köszönöm. A természet ismét bizonyította, hogy mekkora úr. Bár most szerencsénk volt az esőkkel, jó lenne valahogy a locsolást megoldani. A tavaszi trágyázásban, szántásban számíthatok a lovat tartó fiamék segítségére – tervezte már a jövő tavaszt csóri réti alkalmi kalauzunk.

Amikor elindítottuk szociális földprogramunkat, sokan gyorsan kimondták az ítéletüket, hogy ha ki is kelnek a növények, lelegelik a vadak vagy ellopják a termést. Többször jártam kint a Csóri réten, személyes tapasztalatom, hogy a földet művelők döntő többsége megfelelő időrendi sorrendben ültetett és palántázott. Aki bizonytalan volt, tanácsot kért a hozzáértőktől. Körbeszalagozták, művelték a területet, láthatóan sajátjuknak érezték. A vadak nem tettek kárt a termőterületen. Lopásról nem érkezett bejelentés a polgármesteri hivatalba.Tavasszal folytatjuk a programot – mondta el érdeklődésünkre Dinnyés István polgármester.

Bugóczki Tibornééknak kislányuk is sokat segített a Csóri réten.
Ötszáz négyzetméteren gazdálkodtunk. Az esőt a Jóisten adta, kapálni kijártunk a férjemmel. Az ősszel iskolába menő kislányunk is nagyon sokat segített. Hat kiló borsót és tizenhat kiló zöldbabot tudtunk fagyasztóba tenni. A paradicsom- és a paprika palántákat idehaza palántáztam el. Jutott, jut belőle reggelihez, vacsorához. Ezeket meg ma reggel hoztam be kintről – mutatta családi házuk lépcsőjén a szatyornyi krumplit, illetve kosárban a cukkínit és a főzőtököt Bugóczki Tiborné. A családnak már megvan az elképzelése a jövő évre is. Csak krumplit ültetnek, kukoricát vetnek, esetleg a kukorica közé pattiszont tesznek.

Fenyvesi Károly

Forrás: www.kemma.hu


[ 2011.08.09. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-