nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Benyújtotta a jövő évi költségvetést a kormány oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Benyújtotta a jövő évi költségvetést a kormány
Államadósság csökkentés, megszüntetett adójóváírás és szuperbruttó, áfaemelés, kamattámogatott lakáshitel a jövő évi költségvetés címszavai.
A jövő évi költségvetés biztonságos, az ország pénzügyi, gazdasági védelmét szolgáló büdzsé lesz. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a hiány tovább csökken jövőre, az idei, a GDP 2,94 százalékáról 2,5 százalékára. Hozzátette: az idei többlet a magán-nyugdíjpénztári pénzeket is számítva 2-2,5 százalék között lesz. Az államadósság 73 százalékra csökken az év végére. A költségvetés 268 forintos euróárfolyamon alapul, de a kormány 280 és 300 forintos euró/forint árfolyammal is áttekintette a folyamatokat. Az infláció a prognózis szerint 4,2 százalék lesz.

Jövőre a munkanélküliségi ráta a legrosszabb esetben is 10-11 százalék között lesz - ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Magyarország folyó fizetési mérlege pozitív lesz, a fogyasztás nő, a reálkereset 4 százalékkal emelkedik - tette hozzá.
A miniszter szerint, 2012 lesz az első év az elmúlt 20 évben amikor tökéletes biztonságban lesznek a nyugdíjasok, mert a nyugdíjkassza kiadásait fedezik a bevételek. Az egészségügyi kasszánál is jelentősen csökken a hiány.

Jövőre a kormány megszünteti az adójóváírást és kivezeti a félszuperbruttót. A munkavállalók 202 ezer forintos jövedelem felett ezt még nem kapják meg, ebből átmenetileg olyan adóformát képeznek, amellyel az e szint alatt keresőknél az adójóváírás elvesztése miatti veszteségét kompenzálják - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Ezzel a jövő évi költségvetés befejezi az egykulcsos szja rendszerre történő átállást. A félszuperbruttó és az adójóváírás kivezetésének tényleges technikájáról még egyeztetnek, azt októberben véglegesítik. A kormány csak olyan megoldást támogat, amellyel senki nem jár rosszul az egykulcsos adórendszerre történő átállással.

A jövő évi költségvetés ezer milliárdos egyenlegjavuláson alapul - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Az áfa 25-ről 27 százalékra történő emelésén kívül a többi áfakulcs nem változik, és marad az egyes kulcsok alá tartozó termékek köre is.

A Széll Kálmán-terv 550 milliárd forintos egyenlegjavulást tartalmaz, a jövő évi költségvetésben ennél több van, legalább 1000 milliárd forintos egyenlegjavulás. A kiadások 303 milliárddal csökkennek, az idén felállított stabilitási tartalék 250 milliárdot jelent és ezen túl 450 milliárd forint többletbevétellel számolnak az adóemelésből.

A jövő évi költségvetés alapján természetesen lesz nyugdíjemelés jövőre, mégpedig az infláció mértékének megfelelő nagyságú - mondta Matolcsy György. Közölte azt is, hogy a kétgyermekes családoknak vagy 2 gyermeket vállaló pároknak új lakás építéséhez, vásárlásához ismét lesz kamattámogatás, erre 6,5 milliárd forintot irányoznak elő.

A 2012-es költségvetés 1,5 százalékos növekedésen alapul, nagyobb is lehet ennél, de kisebbet is elbír, recesszióval nem számol a kormány - mondta Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter egyet értett azzal, hogy vannak kockázatok, de mint mondta a kormány igen konzervatívan tervezett. A büdzsébe beépített foglalkoztatási, fogyasztási és beruházási folyamatok, a magyar ipar európai integráltsága és a 300 milliárd forintos tartalékolás reálissá teszik a 1,5 százalékos növekedést, a kockázatok ellenére - tette hozzá.


Forrás: www.kekduna.hu


[ 2011.09.30. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-