nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Biztonságos Internethasználat oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Biztonságos Internethasználat
BŰNMEGELŐZÉSI HÍRLEVÉL 2018. február. - Biztonságos Internethasználat

Biztonságos Internethasználat

A technikai fejlődés következtében az Internet a mindennapok része lett. Használatával könnyebbé, egyszerűbbé tehetjük életünket. A virtuális tér azonban valós veszélyeket is jelent. Digitálisan tárolt személyes és pénzügyi adataink megfelelő védelem hiányában illetéktelen személyekhez kerülhetnek. Az elkövetők módszerei időről- időre változnak, de az ajánlott biztonsági intézkedések és magatartási szabályok tudatos betartásával jelentősen csökkenthetőek a felmerülő kockázatok.

Biztonságos környezet

A technikai megoldások jelentik az első lépcsőt. Gondoskodjunk arról, hogy a számítógépünk és az otthoni hálózatunk biztonságos legyen.
Ennek érdekében:
• Rendszeresen telepítse számítógépén az operációs rendszer és a felhasználói programok frissítéseit. Mobileszközein is frissítse az alkalmazásokat!
• A vírusok (és egyéb kártékony programok) elleni védekezés céljából feltétlenül javasolt vírusirtó program telepítése és frissítése!
• Számítógépén a felhasználói fiókok felügyeletén állítsa be, hogy a kritikus műveletekhez (pl. programtelepítés) a felhasználó engedélyére legyen szükség!
• Ne állítsa a böngésző biztonságos beállításait az „ajánlott” szint alá!
• Ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsen!

Tudatos Internethasználat

A legjobb zár és riasztórendszer sem ér semmit, ha a tulajdonos átadja a kulcsot és a kódot, vagy nyitva hagyja az ajtót és nem kapcsolja be a riasztót. Az Interneten keresztül érkező veszélyek néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhetőek:
• Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg!
• Soha ne adjon meg jelszót, PIN kódot e-mailben küldött kérésre!
• Belépéskor mindig gépelje be az URL címet, ne a kapott linkre kattintva lépjen be az oldalra!
• Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi bank oldalon adja meg az adatokat, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!
• Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (http előtag) oldalon adjon meg!

Adataink fokozott védelme

Otthon az értékeink ( készpénz, ékszer ) védelmére további megoldásokat (értéktároló, széf) használunk. A digitálisan tárolt adataink védelme érdekében is fokozott körültekintéssel járjunk el: egyrészt, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá, másrészt elvesztésük ( pl. technikai probléma, szándékos károkozás ) esetén is vissza tudjuk állítani őket:
• Ne adja meg senkinek a felhasználói nevét és jelszavát!
• Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!
• Csoportosítsa ismerőseit és ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat!
• Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profiljával történő bejelentkezés során ellenőrizze, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adatához fér hozzá. (születésnap, e-mail cím, ismerőseinek köre, stb ) Szükség esetén módosíthatja az elérhető információk körét.
• Más által is használt számítógépen – ha befejezte az Internet használatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezésből! A böngésző bezárása nem elegendő.
• Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot a fontos adatairól. Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez vagy olyan online tárhely, amely tárolja a fájlok korábbi verzióját is.

100 %- os biztonság nincs!
DE!

A biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internethasználattal és adataink fokozott védelmével biztonságosabbá tehetjük az internethasználatot.
Tájékoztató LETÖLTÉSE
Tanácsokért, további információkért forduljon bizalommal alosztályunkhoz 34/517-755 telefonszámon.
Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnügyi Osztály
Bűnmegelőzési Alosztály

[ 2018.02.06. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-