nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Bűnmegelőzési Hírlevél 2018. január oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Bűnmegelőzési Hírlevél 2018. január
Vigyázzunk az értékeinkre! - Bűnmegelőzési lakossági hírlevél - Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

Vigyázzunk az értékeinkre!

A betöréses lopások során az elkövetők a lehető legkisebb kockázatot vállalva a legnagyobb anyagi haszon megszerzésére törekednek.

Amennyiben a vagyonbiztonságunkat növeljük, úgy az elkövető lebukásának kockázatát is emeljük. Ha olyan védelmi rendszert lát - vagy csak vélelmez - ami őt hosszabb ideig feltartóztatja, inkább odébb áll.

A lakásbetörések döntő többségét a nyílászárók (ajtók, ablakok) erőszakos kinyitásával követik el. A lakótelepi lakásoknál jóformán ez az egyetlen behatolási lehetőség, míg a családi házaknál az a bejárati ajtó mellett a takarásban lévő ablakok, teraszajtók is ide sorolhatóak. Amennyiben régi, rossz minőségűek a nyílászárók, a betörő munkája egyszerűbb lesz.

Az ajtóra felszerelt kiegészítő zárak, hevederek növelik a biztonságot, de ezek legyenek fúrás és letörés ellen védettek.

Bár anyagi ráfordítást igényel, a mechanikai védelem mellett ( zárak, vasalatok, rácsok, stb ) mellett javasolt a elektronikus biztonságtechnikai eszközök alkalmazása is. A különböző riasztórendszerek (nyitásérzékelők, kamerák) választéka hatalmas, a házilag szerelhető olcsó rendszerektől kezdve a profi rendszerekig minden kapható, az ár is széles skálán mozog. A legegyszerűbb védelem is jól jöhet, ha a betörőt megzavarja. A riasztó rendszerek működhetnek helyi hanghatással, de jelezhetnek mobiltelefonunkra, vagy vagyonvédelmi cégek vonuló szolgálatához.

Fontos! A lakóközösségek összefogása, egymás segítése. A jó közösségek tagjai figyelnek egymásra, illetve azok vagyontárgyaira. Ez a tény riasztólag hat a betörőre, az ilyen területeket nagyívben elkerülik.

Értéktárgyak biztonsága

Az otthon tartott értékeket érdemes a falhoz, vagy a padlóhoz rögzített széfben tárolni. A betörők főleg a készpénzt, és ékszereket keresik, rutinosan dolgoznak, könnyen megtalálják a lakásban elrejtett értékeket.

Javasolt az értékesebb vagyontárgyakról leltárt készíteni, amibe a jellemző tulajdonságait ( típus, sorszám, egyedi azonosító ) jegyezhetjük fel, csatolhatjuk a róla készített fényképet is.

A vagyontárgyak biztonságának növelése a szakemberek fantáziáját is megmozgatja.
Ilyen megoldásként említhetjük a DNS technológiát, mely egy emberi szintetikus dns molekulát tartalmazó festékanyaggal – mint ujjlenyomat – tudják a tárgyakon hagyni, melyet később egyértelműen össze tudják kötni a tett színhelyével.

Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, az észlelést követően azonnal értesítse a rendőrséget, kérjen segítséget a 112-es segélyhívó számon!
Tanácsokért, további információkért forduljon bizalommal alosztályunkhoz /34/517-755/
Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnügyi Osztály
Bűnmegelőzési Alosztály


[ 2018.01.19. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-