nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Bűnmegelőzési hírlevél-július oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Bűnmegelőzési hírlevél-július
A Bűnmegelőzési Osztály továbbra is várja a nyugdíjasklubok jelentkezését a bűnmegelőzési módszereket bemutató előadásra!
Vigyázat! Trükkös elkövetők!
Megyénkben továbbra is nagy számban fordulnak elő ún. trükkös lopások, amelynek során az elkövetők valamilyen hamis indokkal kopogtatnak az általában egyedül élő idősek ajtaján, és figyelmüket elterelve szerzik meg pénzüket, értékeiket. Módszereik tárháza igen széles, és időről időre újabb - és újabb történeteket találnak ki, hogy az idősek bizalmába férkőzzenek. A következőkben a leggyakoribb elkövetési módokat mutatjuk be, kiegészítve a legújabb trükkökkel. Ezután megtudhatják, hogyan előzhetik meg, hogy Önök is áldozattá váljanak.
Elkövetési módok:
1. Szolgáltató emberének adja ki magát: Az elkövető túlfizetésre hivatkozva (gáz, vízművek) 10.000. forintot fizetne vissza, de csak 20.000 Ft-os bankjegye van. Megkéri, hogy váltsa fel, így megtudhatja, hogy hol tartja a pénzét. Ezután a figyelmét elterelve (pl. kér egy pohár vizet) ellopja a megtakarított pénzét.
2. Rosszullét színlelése: Ez esetben az elkövetők általában ketten „dolgoznak”. Míg az egyik rosszullétet színlelve bejut a lakásba – elterelve ezzel az idős ember figyelmét -, addig a másik besurran, és magához veszi a nyugdíjat.
3. Unoka – trükk: Az idegen arra hivatkozik, hogy az unokájától hozott pénzt, de a nagy címletű pénzt fel kell váltani. A trükk hasonló, mint az 1. esetben, csak a történet más.
4. Faárusok: Nagy mennyiségű fa kifizetése után az elkövetők csak annak töredékét szállítják le. Más esetekben, míg az egyik elkövető megköti az üzletet – ezzel elterelve az idős figyelmét -, a másik a lakásba besurranva eltulajdonítja a megtakarított pénzt.
5. Az elkövető a szociális munkásnak vagy a Máltai Szeretetszolgálat munkatársának kiadva magát jut be a nyugdíjas lakásába.
6. Egészségügyi dolgozó: Az ismeretlen azt állítja, hogy az idős háziorvosa küldte, és kedvezményesen eladásra kínál egy olyan eszközt, amely segít betegsége gyógyításában. A több tízezer forintért megvásárolt termékről később kiderül, hogy az egészségügyi problémák gyógyítására alkalmatlan, olcsó készülék.

Mit tehetünk?
- Soha ne engedjen be idegent a lakásába
- Ajtónyitás előtt győződjön meg róla (lánccal vagy optikai kitekintővel), hogy ki áll az ajtaja előtt
- A lakást, a kaput akkor is tartsák zárva, ha otthon tartózkodnak
- Ne beszéljen idegenek előtt a magánügyeiről (mikor érkezik a nyugdíj, mikor nincs otthon, hány unokája van, stb.)
- Mindig legyen gyanakvó, ha idegenek csöngetnek be Önhöz
- A hivatalos személyektől is minden esetben kérje igazolványukat
- Szomszédaival segítsék egymást, figyeljenek egymásra, ha idegen jelenik meg, kérdezzék meg, mit akar
- Ha idegen próbál bejutni a lakásába valamilyen ürüggyel, jegyezze meg személyleírásukat, gépkocsijuk rendszámát
- Értékeiket, pénzüket ne tartsák a lakásban. A trükkös tolvajok nagyon jól ismerik a jól bevált „rejtekhelyeket”
- Ha pénzét mégis otthon tartja, használjon számkódos széfet, idegen előtt ne vegye elő a félretett pénzét

A Bűnmegelőzési Osztály továbbra is várja a nyugdíjasklubok jelentkezését a bűnmegelőzési módszereket bemutató előadásra!

Elérhetőségeink:
Tel: 06-34/517-755
E-mail: csonkaneha@komarom.police.hu
Csonkáné Huszár Anita r. alezredes osztályvezető


Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

[ 2011.08.01. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-