nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Cafeteria jövőre is oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Cafeteria jövőre is
A nyári kormányzati ötletelés nyomán úgy tűnt, a béren kívüli juttatásokra rakódó adóterhelés annak akár teljes értékét felmorzsolhatja.

Így változik jövőre a cafeteria

A nyári kormányzati ötletelés nyomán úgy tűnt, a béren kívüli juttatásokra rakódó adóterhelés annak akár teljes értékét felmorzsolhatja. A kedvezményes adózással alkalmazható elemek köre is erősen szűkülni látszott. Milyen módon pótolhatóak a jövőre kieső juttatások?

Újraélesztett cafeteria

A 2010-re tervezett adótörvények ismertetését követően sokan kezdték "temetni" az évek óta jól működő cafeteria-rendszert. Az első riadalom elültével azonban sokan kiszámolták, hogy a kedvezményes adózású juttatási elemek használata továbbra is sokkal olcsóbb, mint a számfejtett bér. Ráadásul sok, jól elkölthető kínálati elem vár dolgozói felhasználásra. A költséghatékony juttatási rendszer jövőre sem nélkülözheti a meleg étkezési utalványt, üdülési csekket, iskolakezdési támogatást, önkéntes pénztári befizetéseket, a helyi utazás bérlettámogatását. Ezek után 2010-ben huszonöt százalékos adót kell majd megfizetnie a munkáltatónak. Ha a munkáltató egységes kínálata helyett a dolgozók tölthetik ki béren kívüli juttatásra szánt keretüket, úgy sokak számára lesz nagy kedvenc a jövőre is adómentes internetjuttatás.

A huszonöt százalékos adóteher ellenére népszerű maradhat az étkezési jegy


Adómentes elemek

A huszonöt százalékos, kedvezményes adózás mellett előtérbe kerülnek azok a juttatások is, melyeket adómentesen oszthat majd szét a munkáltató. Az előbb említett internettámogatás mellett felbukkan néhány "nulla százalékos" adójú, vagy olyannak tűnő juttatásfajta is. A nulla százalékos adóterhelésű elemek azonosítására az alább ismertetett módszer szolgál. Vizsgáljuk meg, hogy száz forint munkáltatói költségből mennyit költhet el a munkavállaló. Ha a felhasználható összeg közel száz forint, akkor valóban feltűnően kis adóteher mellett működtethető juttatást találtunk. Gyakran elhangzik, hogy a kockázati biztosítás nulla százaléka is juttatási elem. Ez akkor igaz, ha kockázati kifizetés történik. A munkáltató befizeti a biztosítás díját, dolgozója balesete esetén pedig fizet a biztosító - hát itt biztosan nem kerül szóba az adózás.

Adómentes maradt az internetjuttatás

Azonban, ha a biztosítás a jövőben megtakarítássá alakul, akkor a dolgozónak a munkáltatói befizetések után bizony "egyéb jövedelem" gyanánt kell adóznia. A számítógép használatba adása valódi adómentes, ám nem biztos, hogy valódi juttatás. A személyi jövedelemadó törvény szerint ezután nem kell adót fizetni, ám a számítógép sem lesz a munkavállaló tulajdona. A távolsági közlekedés költségtérítését sem terheli külön teher, ha a munkavállaló a közigazgatási határon kívülről utazik a munkahelyére. A kormányrendelet által előírt kötelező mérték felett a munkáltató adómentesen megtérítheti a teljes utazási költséget.


Huszonöt százalék adó - de miből?

A jövőre megjelenő adók hatására számos felmérés jövendöli a béren kívüli juttatásoknak legalább az adó mértékével való visszaesését - ez a döntés sem munkáltató, sem munkavállaló számára nem könnyű. A teljes juttatási rendszert tekintve azonban lehet, hogy mégsem lesz olyan drámai a kép. A munkabérek munkáltatói terhei jövőre minden bérkategória esetén öt százalékkal csökkennek. Ez a - százezer forintos bruttó bér esetén - megmaradó ötezer forint pedig máris szépen "betakarja" egy húszezer forintos, havi cafeteria huszonöt százalékos adóját.

Előfordulhat tehát, hogy jövőre sok munkáltatónak nem is kell a cafeteria keretösszegekhez nyúlnia. Ehelyett elegendő lesz, ha törli kínálatából a jövőre már csak magas adóteher mellett adható hideg étkezési jegyet, kultúrautalványt, illetve a "csekély értékű ajándékot".

Forrás: www.vallalkozoinegyed.hu


[ 2009.12.09. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek