nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Családi adókedvezmény oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Családi adókedvezmény
Így érvényesítheti a családi adókedvezményt. Megváltoztak a gyermekes családokra vonatkozó adózási szabályok.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága segít a változások megértésében.

Az elmúlt évben csak a három vagy több gyermeket nevelő családok érvényesíthettek családi kedvezményt, ezzel szemben ez az idei évtől az egy és két gyermeket nevelő családokat is megilleti.

Az új szabályok szerint a magánszemély összevont adóalapját csökkentő kedvezményről van szó a korábbi adókedvezménnyel szemben.

Az összevont adóalap 2011-ben is a jövedelem adóalap-kiegészítéssel (27 százalékkal) növelt összege.

Ez az összevont adóalap csökkenthető egy és két eltartott esetén havonta 62.500 Ft-tal, három vagy több eltartott esetén havonta 206.250 Ft-tal kedvezményezett eltartottanként.

A kedvezmény minden olyan hónapban jár (jogosultsági hónap), amelyben a családi pótlékot, illetve a rokkantsági járadékot folyósítják, továbbá amelyben a várandósság legalább egy napig fennáll.

A kedvezmény már év közben az adóelőleg megállapításánál is figyelembe vehető, így a gyermeket nevelő munkavállalóknak célszerű minél előbb megtenni a családi kedvezmény érvényesítéséhez a nyilatkozatukat a munkáltatójuk felé. A munkáltató a dolgozó nyilatkozata alapján veszi figyelembe a kedvezményt az adóelőleg megállapításánál, a nyilatkozat átadását követő kifizetéseknél.

Azon hónapokra jutó kedvezmény sem veszik el, amelyeket nyilatkozat hiányában a munkáltató az adóelőleg megállapításánál nem tudott érvényesíteni, mivel ezek figyelembevételére az éves bevallás elkészítésekor még lehetősége lesz a magánszemélynek.

Amennyiben a családi kedvezményre ugyanazon gyermek után több magánszemély jogosult, akkor a nyilatkozatot a munkáltatók felé közösen kell megtenniük, amelyet mindkét munkáltató aláír. Így biztosítható az az elv, hogy a kedvezmény gyermekenként egyszer vehető igénybe, ugyanakkor annak összege megosztható a közös háztartásban élő házastárssal, élettárssal.

Az adóelőlegnél történő megosztás élettársak esetében csak a közös gyermek tekintetében lehetséges, de év végén az élettárssal együtt nevelt nem közös gyermekek vonatkozásában is van lehetőség a kedvezmény megosztására.

A magánszemélyek év végén az adóbevallás elkészítésénél az évközi érvényesítés módjától függetlenül dönthetnek a kedvezmény végleges megosztási módjáról. Speciális szabály a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek illetve a rokkantsági járadékban részesülő magánszemélyeknél érvényesül, mert esetükben év végén is csak az a magánszemély jogosult a kedvezmény érvényesítésére, aki év közben is érvényesítette azt.

Fontos kiemelni, hogy a kedvezmény érvényesítése az idei évben nincs felső jövedelemkorláthoz kötve.

A családi kedvezmény érvényesítésére az alábbi magánszemélyek jogosultak

* aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult,
* várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa,
* a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek ( személy ),
* a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

Nem jogosult ugyanakkor az adóalap-kedvezmény érvényesítésére az a magánszemély, aki a családi pótlékot

* vagyonkezelői joggal felruházott gyámként,
* vagyonkezelő eseti gondnokként a gyermekotthonban, a javítóintézetben nevelt vagy a büntetés-végrehajtási intézetben lévő, gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló gyermekre ( személyre ) tekintettel kapja,
* szociális intézmény vezetőjeként, az intézményben elhelyezett gyermekre (személyre) tekintettel kapja.

Az alábbi fogalmaknak is jelentősége van az érvényesíthető kedvezmény pontos összegének meghatározása szempontjából.

Eltartottnak minősül a kedvezményezett eltartott, valamint az, akit a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vesznek (pl. a főiskolán tanuló gyermek után családi pótlék ugyan már nem jár, de a többi gyermek után járó családi pótlék összege magasabb összegben kerül megállapításra, mivel ő is eltartottnak minősül önálló jövedelem hiányában).

Kedvezményezett eltartottnak minősül

* akire tekintettel családi pótlékot folyósítanak,
* a magzat a várandósság időszakában, ( fogantatásának 91. napjától megszületéséig )
* aki a családi pótlékra saját jogán jogosult,
* a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

Például, ha egy családban van két általános iskolás gyermek, akikre tekintettel még jár a családi pótlék és egy főiskolás, akit a másik két gyermekre tekintettel járó családi pótlék összegének megállapításánál figyelembe vesznek, akkor az eltartottak száma három fő, ugyanakkor a kedvezményezett eltartottak száma csak két fő, így az igénybe vehető családi kedvezmény összege kétszer 206.250 Ft lesz a két kedvezményezett eltartottra tekintettel.

A családi kedvezmény érvényesítése jelentős mértékben befolyásolhatja a fizetendő személyi jövedelem adó mértékét, és így a család rendelkezésére álló havi nettó jövedelem nagyságát is.

A nyilatkozat megtételénél célszerű figyelembe venni, hogy a jogosultak milyen egyéb kedvezményre jogosultak (adójóváírás, személyi kedvezmény), illetve azok érvényesítésére milyen mértékben van módjuk, mert a megosztás lehetőségével élve az egyéb kedvezmények érvényesítésére is lehetőség adódhat.

A nyilatkozat írásos formában tehető meg akár a Nemzeti Adó és Vámhivatal által elkészített mintán, akár egyéb a jogszabályi feltételeknek megfelelő tartalmú nyilatkozaton.

Forrás: www.kemma.hu


[ 2011.02.08. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-