nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Csodálatos 5 nap Erdélyben oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Csodálatos 5 nap Erdélyben
A lábatlani Református Egyházközség szervezésében ez már a sokadik erdélyi kirándulás volt a sorban.

CSODÁLATOS 5 NAP ERDÉLYBEN

2013. szeptember 19-től 23-ig csodálatos 5 napot töltöttünk Erdélyben. A lábatlani Református Egyházközség szervezésében ez már a sokadik erdélyi kirándulás volt a sorban. Mégis, ez utóbbit övezte eddig a legnagyobb érdeklődés, olyannyira, hogy egy 55 személyes autóbuszt teljesen megtöltöttünk, sőt, egy lábatlani család külön személyautóval követte a 13 karvaiból, és42 lábatlaniból álló kiránduló csapatunkat.
Miután utunk végigvezetett Erdély kapujától, a Királyhágótól Kolozsvárig tartó tájegységen, a Kalotaszegen, hosszabb időre megálltunk Válaszúton, ahol megtekintettük a Kallós Zoltán néprajztudós által létrehozott néprajzi gyűjteményt. Ezt a csodálatosan gazdag, a Kárpát-medence legszebb néprajzi gyűjteményét a Kallós Alapítvány gondozza, a hozzá tartozó iskolával együtt. Csak ámultunk a bemutatott kalotaszegi és mezőségi népviseletek gazdagságán, az alapos gondossággal kiválogatott szőttesek, kerámiák, fényképek, kályhacsempék láttán, és egyöntetűen arra gondoltunk, hogy ezt kár lett volna kihagyni. Rövid időre megszemléltük a sajnos eléggé lepusztult bonchidai kastélyt, majd a dimbes-dombos Mezőségen folytattuk utunkat testvérgyülekezetünkbe, a maros megyei Székesre.
Másnap reggel felkerekedtünk, hiszen ismét hosszú út állt előttünk a Hargita megyei Gyimesfelsőlokig, ahol már finom ebéddel vártak bennünket az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban. Berszán Lajos atya, az iskola létrehozója, kért minket, hogy ha ismerkedni és találkozni szeretnénk az iskola csángó és székely tanulóival, akkor próbáljunk meg ebédre odaérni, mert péntek délután lévén, a gyerekek tanítás után hazamennek. Így útközben csak Farkaslakán, és a csíksomlyói kegytemplomnál álltunk meg egy rövid időre.
Berszán Lajos katolikus plébános atya 1994-ben, gyimesfelsőloki plébános évei alatt alapította az iskolát, főleg moldvai és gyimesi csángó gyermekek, fiatalok részére. 2010-ben már a gimnáziumon kívül óvoda és általános iskola, sőt, esti tagozat is működik itt, ekkor már több, mint 400 csángó és székely növendéke van az intézménynek.
Felejthetetlen élmény volt számunkra hallgatni Berszán atyai szavait, a sok-sok anekdotát, mellyel beszámolt nekünk egészen az iskola kezdeteitől a jelen helyzetig.
Ebéd után buszra szálltunk, és Berszán atya vezetésével megtekintettük a már Bákó megye területén fekvő környék nevezetességeit: a gyimesbükki csodálatos katolikus templomot, az ezer éves történelmi határt, az utolsó vasúti őrházat, a Rákóczi-várat, a kopjafákból álló emlékművet, a régi vasútállomás épületét, mely egykor vetekedett a szegedi és fiumei vasútállomásokkal. Visszafelé menet, az autóbuszban Berszán atya vicceit hallgattuk, és hangot adtunk annak a kívánságunknak, hogy ezt egészen Magyarországig is elhallgatnánk.
Szombaton szintén Berszán atya vezetésével megtekintettük az iskola épületét, osztálytermeit, az aulában lévő székely és csángó fiúkat és lányokat ábrázoló festményt, az iskola falait díszítő csodálatos fényképeket. Mindez nagyon nagy hatással volt ránk, ezért sajnálattal vettük tudomásul, hogy indulnunk kell, hiszen ismét várnak bennünket a székesi vendéglátóink.
Útban Székes fele megtekintettük a csíkszeredai Makovecz Imre által tervezett Millenniumi templomot. 2 mise között volt csak alkalmunk arra, hogy alaposabban is szemügyre vegyük belülről e szemet-lelket gyönyörködtető, csodálatos népi motívumokból, gyönyörű faragásokból álló épületet. Ha itt nem állunk meg, nagyon nagy élmény maradt volna ki az életünkből.
Egy kis korondi vásárlás, majd szovátai városnézés után este érkeztünk vissza székesi vendéglátóinkhoz, illetve ki-ki a maga szálláshelyére. (A csoportból voltak, akik a szomszédos Székelykál gyülekezeti termében, míg mások a marosvásárhelyi Bod Péter Diakóniai Központban voltak elszállásolva.)
Vasárnap fél 11-kor vette kezdetét a székesi templomban tartott ünnepi istentisztelet, melynek keretében felavattuk a II. világháború székesi hősi halottainak emlékére készült emléktáblát. Az emléktábla felállítása, és az ünnepély megszervezése a Lábatlani Református Egyházközség Alapítványa által a Nemzeti Együttműködési Alap Nemzeti Összetartozás Kollégiumától elnyert 294.800.-Ft-os pályázati támogatásból valósult meg.
Az erdély.ma internetes hírportál így számol be az eseményről:
„A templomi szolgálatot Darányiné Csonka Valéria végezte a Székessel testvér- gyülekezeti kapcsolatban álló lábatlani református egyházközség lelkésze. Ezt követően pedig Lőrincz János, a Marosi Református Egyházmegye esperese megáldotta az újonnan készített emléktáblát. A márványból készült tábla a templom északi falán kapott helyet a bejárati ajtó felett és a következő szöveg olvasható rajta:

„A II. világháborúban elesett hőseink emlékére.

Jánosi Antal, Kali Dezső, Kiss Domokos, Kovács Albert, Kovács József, Márkos Dénes. Hazáért…rendületlenül.”

Az ünnepség következő mozzanataként Nemes Gyula helytörténész tartott előadást Székesiek a II. világháborúban címmel.”

A műsort Gerencsér Dániel és két székesi testvér szavalata színesítette. A koszorúzást Bíró László székesi lelkész, Kali Csaba székesi gondnok, a lábatlaniak részéről Csathó István kuratóriumi elnök, Csordás János presbiter, a karvaiak részéről pedig Trencsík Ágota végezte.
A délután és este folyamán kötetlen alkalomra került sor a székesiekkel, ahol a kiváló hangulatról egy marosvásárhelyi zenekar gondoskodott.
Kirándulásunk legérzékenyebb pontja mindig a búcsúzás. Hétfőn reggel fájó szívvel, de a mielőbbi viszontlátás reményében búcsúzkodtunk székesi testvéreinktől.
Hazafele tartva, rövid időt töltöttünk a sokak által Erdély legszebb falujának tekintett Torockón, majd lementünk a híres tordai sóbányába, melyet Európa Uniós támogatással újítottak fel.
Fáradtan, de sok-sok élménnyel gazdagodva, jóval éjfél után érkeztünk haza Lábatlanra. Hálával tartozunk az Úr Istennek, aki gazdagon megáldotta ezt a csodálatos 5 napot!

Darányiné Csonka Valéria
református lelkész

[ 2013.09.30. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-
-
-
-