nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Oktatási hírek / Diákerőszak oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Diákerőszak
Diákerőszak: a tanárok kezében nincs eszköz a fegyelmezésre? Alig van eszközük az agresszió megállítására.

Diákok verekedéséről, önkényuralmi jelképeket használó fiatalokról mutatott be videót a TV2 Naplója. A helyszín Esztergom, a Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskola volt. Az igazgató szerint a képek nem náluk készültek, de belátja, alig van eszközük az agresszió megállítására.

Brutális. Kőkemény felvételek az egyik tévéadásban. Tinédzserek verekednek az iskolákban. Az egyiken: lány ver lányt. A másikban italautomatát rugdosnak. Parkban esnek egymásnak sokan, és szó esik – a felvételen kitakart – önkényuralmi jelképekről is. Az iskolai élet ma már az erőszakról is szól. A szálak megyénkbe is vezetnek.

Brutális a regényes sztori

Brutális. A mintegy húsz perces adás rövidebb blokkját Esztergomban forgatták. A sztori regényesen indul: egy fiatalember talált egy memóriakártyát az utcán, azon többek közt olyan videót, amelyen a Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskola bejárata látható, a riportban ottani diákok szólalnak meg; hangjuk eltorzítva. Látunk a kártyáról egy folyosói felvételt, ezen egy italautomatát rugdalnak karatés filmekből ellesett „technikával”. Hátborzongató.

A szájtátik kicsit azonosulnak az ütlegelő társsal

Dr. Rónáné Falus Júlia gyermekpzsichológus szerint a kortárs csoportokban hamar kialakul, hogy ki az áldozat és ki a vezér, és az agresszor gyakran a felgyülemlett felszültséget vezeti le azzal, hogy megver valakit. – Annak, aki áldozattá válik, a személyisége részévé válik, hogy védelem nélkül maradt, és nem áll mellette senki. Elkeserítő, hogy egyre gyakrabban passzív nézőközönség veszi körbe az áldozatot, többen videóznak a mobillal. A szájtátik ilyenkor kicsit azonosulnak azzal, aki ütlegeli a társát – vallja Falus Júlia. Szerinte főleg a 14–18 évesek sajátja az iskolai erőszak. – Döbbenetes, hogy már lányok verik egymást. Oka, hogy egyre több női szereplő agresszív a mozivásznon, a tévében. Régen a kisgyerekek agresszióval intézték el, ha valami nem tetszett nekik, most a 14–18 évesek között is elharapózik ez a viselkedésforma. Nem beszélik meg a problémáikat – tette hozzá a pszichológus.

Mágneskártyával mehetnek iskolába

Az intézményt 2007 őszétől irányító Nádasi László igazgató döbbenten értesült a TV2 Napló című tévéadásról; látta a felvételt, állítja, a belsők nem itt készültek. Ő is és munkatársai is úgy nyilatkoznak, hogy mostanában itt ilyen balhé nem történhetett. Két éve rendkívüli szigorítások határozzák meg az iskola életét. A kapukon csak egyéni mágneskártyával lehet ki- és belépni, csak tanítás előtt vagy annak végén. Óraközi szünetekben és órák alatt is folyamatos a kontroll, atrocitás nem marad nyom nélkül.

– Meg szoktam mondani diáknak, szülőnek: a pedagógus és az iskola alkalmazottja közfeladatot ellátó személy. Ha bárki inzultálja, eljárást indítanak ellene. Diákjaink sokfélék. A Géza-iskola kötelező beiskolázású intézmény; tehát ide mindenkit fel kell venni. Ezer fölötti a létszám, vannak köztük kisebbségiek is, akikre külön felügyel a többi kolléga mellett egy roma munkatárs, akit a megyei önkormányzat segítségével tudtunk alkalmazni; így van ez a város minden iskolájában.

Az iskolapszichológusi program megakadt

Nádasi László megemlíti: másfél éve, az akkori, sok hazai iskolai atrocitás kapcsán hangzott el az ígéret: iskolai pszichológusokat fognak alkalmazni az intézményekben. A folyamat valahol megakadt:

– Ne szépítsük: szegényes a az eszköztárunk. Addig felügyelhetünk a diákra, amíg a falakon belül van. Kívül nincs módunk, jogunk senkit rendszabályozni. Emlékezetes az egri kezdeményezés, hogy ellenőrizzék a diákok magánéletét. Ez az idő elmúlt – más kérdés, hogy mit tesz a család. Ez a generáció a tömeges munkanélküliség időszakában nőtt fel: otthon azt tapasztalja, hogy a munkának nincs becsülete, és bizony itt is nehezebben kezelhető. De nálunk mostanában semmi ilyen nem történt. Egy verekedésről tudok, kinn az egyik parkban, azt gyorsan feloszlattuk. Nem tudok önkényuralmi jelképek használatáról sem. Összemosódik több dolog; én helyesbítést fogok kérni a tévétől, mi nem a Kolping vagyunk – csak mellettünk van a helyieknek egy tanműhelye.

Szakemberek szerint az idézett felvételek java megrendezett – annyiban, hogy várják, mikor indul a telefon videója. De a bemutatott cselekmények nem nélkülözik a brutalitást. És ez riasztó jel. Ahogyan az is, hogy tanárnak, oktatónak, szülőnek egyre kisebb a becsülete, tekintélye bizonyos csoportok előtt.

Közösségek helyett csordaszellem

Azt nem jelentené ki egyértelműen Ferenczi Györgyné, a tatabányai Váci Mihály Általános Iskola igazgatónője, hogy a mai gyerekek durvábbak, mint a régen, de az osztályközösségek feloldódtak, helyüket átvette a csordaszellem. – Különbséget kell tenni az önmagáért való agresszió és a kamaszokra jellemző játékos erőfitogtatás között. Az állatkölykök is egymást játékosan marva tanulják meg megvédeni magukat. A gyerekekre kontrollálatlanul ömlenek az információk. Sokszor tudják, hogy elméletben mi a jó vagy a rossz, de hiányosan szocializálódnak, nem mindig tudják elfogadni, ha valami nem a szájízük szerint alakul. Egy diák például azért kapott igazgatóit, mert csúnyán szólt vissza a tanárnak, aki rászólt, hogy üljön le, mert kiesett a játékból. Talán a tanári képzés felhígulása is az oka annak, hogy a pedagógusok egy része nem érez magában elég erőt, lehetőséget sem a diákharcok kezeléséhez – véleményez az igazgatónő.

Hiteles viselkedési mintákra lenne szükség


Djuroska Krisztina iskolapszichológus szerint óriási szerepe van a médiafelületeknek a deviáns viselkedések kialakulásában. Igen fontos az egyéni és a csoportérdek közötti egyensúly megtartása. Az egyének sokszor eltérnek a normáktól, mert a normakövetésnek nincsen meg mindig a jutalma. Az otthoni norma alakítja a gyermek viselkedését, a szülőknek kiemelkedő szerepük van vagy lenne. Ahol a szülő nem mutat példát, a gyerektől sem várhatjuk el a példás viselkedést. Hiteles viselkedési mintákra van szükség. A nevelés alapja a család.
Hol áll és min akadt meg az a kezdeményezés, hogy iskolákba pszichológusokat helyeznének?

– Sajnos, elakadt. A nevelési tanácsadók foglalkoznak esetekkel; ennek vizsgálata, megoldása legkevesebb fél év – s közben naponta kell iskolába járni diáknak, tanárnak egyaránt. Nagyon nehéz, de nincs rá pénz.

Megyénk sem mentes a diákok balhéitól

Diákbűncselekmények


2007. január 12.: Tatán egy hetedikes gyerek nadrágját lehúzták a társai és így lefényképezték.
2008. május 7.: Öt esztergomi fiatalból álló társaság zsarolta az iskolástársukat. 2007 decemberétől nagy összegű készpénzt, mobiltelefonját és playstation játékot vettek el a fiatal fiútól. Az ügy egy 200 forintos kölcsönnel indult, amit az áldozat visszaadott, de a társai kevesellték.
2008. június 30.: Kétezer forint készpénzt, iratokat és 600 000 forint értékben értékpapírt rabolt el a nénitől egy ötfős fiú csapat Oroszlányon. Közülük ketten még gyermekkorúak, társaik 14-15 évesek voltak. A rablás során a néni elesett és
könnyebb sérüléseket szenvedett.
2008. július 14.: A 16 éves fiú támadott rá egy 15 éves srácra a nyergesújfalui sörfesztiválon. Minden előzmény nélkül
kirúgta lábait, majd azzal fenyegette, hogy megöli, ha nem adja oda pénzét. A fiatalabb fiú félelmében átadta 18 000 forintját.
2008. szeptember 18.: A vasúti kocsikra felszerelhető ékeket próbálta meg ellopni három gyermek a MÁV dorogi telephelyéről. A 12 éves és két 13 éves fiú tizenhat éket szedett össze 192 000 forint értékben. Mivel még nem büntethetők, a rendőrség értesítette a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatot.
2008. október 10.: A nyolcadikos lányt barátnői szeme láttára pofozta meg egy tizenhat éves lány, majd megfenyegette, hogy megöli, ha az esetről bárkinek is szólni mer.

Nevelőjére támadt

2008. március 10.: Az oroszlányi lakásotthonban az egyik nevelt többször megütötte, megkarmolta az otthon vezetőjét.
2008. március 12.: Tatabányán, a Puskin utcai gyermekvédelmi szakszolgálatnál a fiatalkorú gyerek meglökte a gyermekfelügyelőt. A tettes ellen más bűncselekmények miatt is volt eljárás, ezért két év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre és két év közügyektől való eltiltásra ítélte a bíróság.
2008. március 20. és április 21.: Az esztergomi gyermekotthonban egy fiatal lány az egyik nevelőjét hasba, másikat lábon és medencén rúgta. Egy hónappal később az intézményi pszichológus haját tépte meg. Az ügyészség vádat emelt ellene.
2009. január 21.: Vértesszőlősi gyermekvédelmi intézet udvarán mellkason lökte a nevelőjét az egyik nevelt.
2009. február 19.: Az oroszlányi Ságvári-iskolában mellbe vágta a tanárát egy gyermekkorú diák. Mivel akkor még nem töltötte be a 14. életévét, nem volt büntethető.

Mudri Anna/Palásti Péter/Rafael Balázs/Szűr Annamária

Forrás: www.kemma.hu


[ 2010.01.18. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek