nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Diákhitel oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Diákhitel
Jó tudni minden törlesztőnek. Amikor először átutalják a Diákhitelt, attól kezdve kamat rakódik rá.
Miért több a tartozás a törlesztési kötelezettség indulásakor, mint a felvett Diákhitel?
Amikor először átutalják a Diákhitelt, attól kezdve kamat rakódik rá. Ez folyamatosan növeli a tartozásod összegét, függetlenül attól, hogy a törlesztést csak a tanulmányok befejezése után kell megkezdened.

A kötelező törlesztőrészlet viszonylag alacsony összegű, hogy ha szükséges, egyéb fontos dologra is maradhasson pénzed. Ha csak a jövedelmedhez igazodóan megállapított kötelező törlesztőrészletet fizeted, akkor a tartozásodat - a jövedelmedtől függően - esetleg csak hosszú évek alatt tudhatod le. Ha a törlesztés futamidejét le szeretnéd rövidíteni, akkor bármikor előtörleszthetsz, fizethetsz a kötelezőnél többet. Előtörleszteni akár a tanulmányaid ideje alatt is lehet. Ez díjmentes és közvetlenül a tőketartozást csökkenti.
(www.diakhitel.hu/hitelkalkulator-ugyfeleknek.php)

Hogy nőhet a tartozásod összege, ha fizeted a havi kötelező törlesztőrészletet?
Mivel a kötelező törlesztőrészlet – különösen az első néhány évben - igen alacsony összegű, ezért a tartozásod annak dacára nőhet, hogy a kötelező törlesztőrészletet pontosan fizeted. A magyarázat egyszerű matematika. A törlesztés első két naptári évében a kötelező törlesztőrészlet kifejezetten alacsony (2009-ben jellemzően havi 4140 Ft). Ha 2009-ben csak ezt fizetted (12*4140=49.680 Ft), és év elején 500 ezer forint volt a tartozásod, akkor év végére csak nőhetett az egyenleged, hiszen a befizetett összeg a tartozásodra egy év alatt rárakódó kamatot sem fedezte (500.000*10,5 %=52.500 Ft).

A törlesztés harmadik naptári évétől kezdve a kötelező törlesztőrészleted már a két évvel korábbi jövedelmedhez igazodik, ezért általában számottevően meg is emelkedik a korábbiakhoz képest. Például, ha valakinek 2008-ban 250 ezer forint volt a bruttó havi jövedelme, akkor a kötelező havi törlesztőrészlete 2010-ben ennek az összegnek jellemzően 6%-a, vagyis már havi 15.000 Ft lesz.

Mivel az évek múlásával általában nő a jövedelem, a havi kötelező törlesztőrészleted néhány éven belül már jó eséllyel fedezni fogja az éves kamatot, majd ettől kezdve egyre gyorsabban csökken a tartozásod is.

Miért változik a törlesztőrészlet évről évre?
A kötelező törlesztőrészlet a törlesztés első két naptári évében a minimálbérhez, majd ezt követően a két évvel korábbi bruttó jövedelemhez igazodik. Vagyis nem egy előre rögzített összeget kell havonta fizetned a tartozásod fennálltáig, hanem ez az összeg évről évre változhat. (www.diakhitel.hu/tudnivalok-a-torlesztesrol.php)

Kérhető-e a havi törlesztőrészlet csökkentése?
Ha a harmadik törlesztési évtől gondot okoz a kötelező törlesztőrészlet fizetése, a Diákhitel Központ maximum 24 hónapra engedélyezi annak mérséklését. Ez az összeg azonban nem lehet kisebb, mint a minimálbér jellemzően 6 %-a. A pontos szabályokról itt olvashatsz:
www.diakhitel.hu/torlesztoreszlet-mersekles.php

Milyen kedvezményeket lehet igénybe venni?
Átmenetileg nem kell törlesztened, ha újra beiratkozol valamelyik egyetemre/főiskolára és még nem vagy 40 éves, ha rokkantsági ellátásra, illetve gyermekvállalással összefüggő ellátásra vagy jogosult, és mindezeket be is jelented a Diákhitel Központnak. A gyermekvállalással összefüggően – ha kérvényezed – célzott kamattámogatást is kaphatsz. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban a tartozásod után
felszámított kamatot az állam kifizeti helyetted. Részletek itt:
www.diakhitel.hu/milyen-kedvezmenyek.php

Minden változást be kell jelenteni!
Kérjük, haladéktalanul jelentsd be, ha bármilyen adatod (pl. személyes, tanulmányi, állandó, vagy értesítési cím) megváltozik! (www.diakhitel.hu/valtoztak-szemelyes.php)

[ 2010.02.02. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-