nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Ebtartási tudnivalók oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Ebtartási tudnivalók
A veszettség elleni oltás engedélyezett állatorvosi rendelőben vagy az állat tartási helyén történhet. Legfontosabb tudnivalók összegyűjtve

Ebek és kedvtelésből tartott állatok tartásával kapcsolatos tudnivalók

A Magyar Állatorvosi Kamara megyei szervezete szakmai, állatvédelmi, közegészségügyi és közbiztonsági szempontból nem engedélyezi az összevezetéses veszettség elleni eboltás szervezését, ezért Komárom-Esztergom Megye településein
AZ IDEI ÉVTŐL NINCS LEHETŐSÉG ÖSSZEVEZETÉSES VESZETTSÉG ELLENI EBOLTÁSRA!
A veszettség elleni oltás engedélyezett állatorvosi rendelőben vagy az állat tartási helyén történhet.

Kérjük tehát, hogy az oltási könyvben szereplő dátumot szíveskedjenek figyelemmel kísérni, és az oltást évente, lehetőleg ugyanabban a hónapban az állatnak beadatni szíveskedjenek.

Az ebtartók és kutyatulajdonosok legfontosabb tudnivalói összegyűjtve
Az állatvédelmi törvény alapján állattartó: az állat tulajdonosa, illetve aki az állatot vagy az állatállományt gondozza, felügyeli.
Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. Az állat életfeltételeinek kialakításánál tekintettel kell lenni korára, nemére és élettani állapotára. Biztosítani kell az egymásra veszélyt jelentő, egymást nyugtalanító állatok elkülönített tartását.
Az állattartónak gondoskodnia kell az állat igényeinek megfelelő rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről.
A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani.
Az ember környezetében tartott állat, valamint a veszélyes állat tulajdonjogával, tartásával felhagyni nem szabad! Az állat elűzése, elhagyása vagy kitétele TILOS!
Az állat megjelölésénél az állat számára a legkisebb fájdalommal járó megoldást kell alkalmazni.
4 hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel megjelölve tartható.
Az ebek egyedi veszélyesnek minősítésével az állatvédelmi törvény több ponton keresztül korszerűen rendelkezik.
Az állatvédelmi hatóság az ebet egyedileg veszélyesnek minősítheti, ha az eb fizikai sérülést okozott, vagy csak feltételezhető, hogy embernek fizikai sérülést okozhat. A jegyző kérheti az állatvédelmi hatóságtól az eb egyedi veszélyessé minősítését.
A transzponderrel megjelölt ebek adatait országos elektronikus adatbázisban kell nyilvántartani. Az eb tulajdonosa és tartója köteles a szükséges adatokat az eb transzponderrel történő megjelölését és regisztrációját végző állatorvos rendelkezésére bocsátani.
Az ebtartás helye szerint illetékes önkormányzat az adott év első napjáig négy hónapos kort betöltött eb után az eb tulajdonosától évente ebrendészeti hozzájárulást szedhet be, amelynek meg nem fizetése esetén adók módjára behajtható köztartozás.

Tudnivalók a veszettség elleni védekezés szabályairól
Az oltási könyv az állat veszettség elleni immunizálásának igazolására szolgáló egyedi sorszámmal ellátott, szigorúan meghatározott adattartalmú okirat.
Az eb tartója köteles az állata állat-egészségügyi felügyeletét ellátó állatorvosnak bejelenteni, ha az állata a három hónapos kort elérte, elhullott vagy elkóborolt, vagy új tulajdonoshoz került.
Az állattartó köteles minden három hónaposnál idősebb ebet veszettség ellen saját költségén az állatorvossal beoltatni a következők szerint:
- a három hónapos kört elérteket 30 napon belül,
- az első oltást követően 6 hónapon belül,
- ezt követően évenként.
Köteles az oltási könyvet megőrizni, azt az immunizálás megtörténtét ellenőrző állategészségügyi hatóság felszólítására bemutatni, illetve tulajdon átruházás esetén az új tulajdonosnak átadni, továbbá biztosítani, hogy az oltási könyvet a közterületen az ebre felügyelő személy magánál tartsa az oltás érvényességének bizonyítása céljából. Köteles továbbá az oltási könyv megrongálódása, elvesztése esetén az oltást végző állatorvostól nyolc napon belül az oltási könyv pótlását kérni.
Veszettség ellen csak elektronikus transzponderrel megjelölt eb oltható (engedélyezett rendelőben vagy az állat tartási helyén). Az eb vizsgálata, kezelése előtt az állatorvos köteles ellenőrizni, hogy az állat transzponderrel jelölt-e.

A kedvtelésből tartott állatok tartása és forgalmazása
Eb tulajdonjogát átruházni kizárólag mikrochippel történő megjelölése után lehet.
Állatmenhelyről, ebrendészeti telepről, vagy állatvédelmi szervezettől örökbeadott eb és macska transzponderrel történő megjelölésének költségei az állat örökbefogadóját terhelik.
Tilos
- kistestű ebet 10 m2-nél, közepes testű ebet 15 m2-nél, nagytestű ebet 20 m2-nél kisebb területen tartósan,
- kistestű ebet 4 m-nél, közepes testű ebet 6 m-nél, nagytestű ebet 8 m-nél rövidebb eszközzel tartósan megkötve
tartani.

Az ebek kikötéséhez, ill. vezetéséhez használt eszközöknek az állatra történő rögzítésére kizárólag nyakörv vagy hám használható oly módon, hogy az az állat egészségét ne veszélyeztesse.
Az eb, macska és görény kölyköket nyolchetes korukig anyjukkal kell tartani.
Belterület közterületén ebet csak pórázon lehet vezetni, csak olyan személynek, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.
Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztessen.
A tartás helye szerint illetékes önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel három évente legalább egy alkalommal ebösszeírást végez. Az eb tulajdonosa és tartója köteles az adatokat az önkormányzat rendelkezésére bocsátani.
Fentiek alapján továbbra is várjuk az ebekkel kapcsolatos mindennemű adatváltozás (oltás, tulajdonos változás, elpusztulás) bejelentését az oltási könyv másolatával a Polgármesteri Hivatalban, illetőleg a www.labatlan.hu/infobox oldalon.

Polgármesteri Hivatal


[ 2015.08.13. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-