nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
december 2020
előre
Egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek

A Tbj. módosítása szerint 2007. április 1-jétől az eltartott közeli hozzátartozók is kötelesek egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni a természetbeni térítésmentes egészségügyi ellátásra való jogosultságuk érdekében.

2007. április 1-jétől a Tbj. 39. §-a alapján az a belföldi személy, aki más jogcímen nem biztosított és térítésmentes egészségügyi szolgáltatásra a Tbj. 16. §-a, illetőleg nemzetközi egyezmény szerint sem jogosult, köteles havonta a minimálbér alapulvételével 9 százalék egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Ha a járulékfizetési kötelezettség a naptári hónap teljes tartama alatt nem áll fenn, egy naptári napra a minimálbér 30-ad részét kell figyelembe venni.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék alapja

A törvény az egészségügyi szolgáltatási járulék alapjául fő szabályként a minimálbért (2007. évben havi 65 500 forintot) határozza meg. Ettől eltérően, ha a belföldi személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a minimálbér összegét, és erről a települési önkormányzat polgármestere hatósági bizonyítványt állít ki (a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 54/A. §-a szerint), akkor a járulékfizetés alapja a belföldi személy családjában az egy főre jutó tényleges havi jövedelem, de legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege (2007. február 1-jétől 27 130 forint).

Azon személyek, akik rendelkeznek a szociális rászorultságról a települési önkormányzat polgármestere által kiadott hatósági bizonyítvánnyal, mentesülnek az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól, és tényleges járulékfizetés nélkül is jogosultak egészségügyi szolgáltatás (1997. évi LXXXIII. törvény II. fejezet) igénybevételére. A bejelentést ez esetben a polgármesteri hivatal teljesíti az egészségbiztosítási szerv és az APEH felé.

Bejelentkezés, változásbejelentés

A bejelentkezés az érintett magánszemélyek feladata/kötelezettsége a területileg illetékes állami adóhatóságnál, az APEH e tárgykörben külön értesítőt nem küld ki. Az előzőek alapján a helyes sorrend az alacsony jövedelműek esetén először a települési önkormányzat felkeresése a hatósági bizonyítvány beszerzése érdekében, majd ezt követően kell az adóhatóságnál eleget tenni a bejelentkezési kötelezettségnek.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetését a kötelezett helyett - annak hozzájárulásával - más személy vagy szerv is teljesítheti. A járulékfizetés átvállalása azonban csak az állami adóhatóság jóváhagyásával válik érvényessé. További feltétel, hogy a járulékfizetés átvállalásáról a kötelezett 15 napon belül bejelentést tegyen az állami adóhatósághoz. Ha a kötelezettséget átvállaló személy vagy szerv nem teljesíti a járulékfizetési kötelezettséget, akkor az egészségügyi szolgáltatási járulékot az eredeti kötelezett köteles teljesíteni.

Az állami adóhatóság az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett által bejelentett adatokat a bejelentést követő 10 napon belül elektronikus úton megküldi az egészségbiztosítási alap kezelésért felelős szerv részére.

Az APEH a bejelentés alapján a fizetendő járulékokat előírja az adózó folyószámláján, arról külön bevallást nem kell benyújtani! A járulék előírása mindaddig automatikusan a bejelentett összeg, illetve a minimálbér alapján történik, amíg a fizetési kötelezettség meg nem változik, illetve meg nem szűnik. A változásról (pl. a járulék alapjának változásáról, a kötelezettség megszűnéséről) a magánszemélynek kell szintén bejelentést tennie.

További információk a www.apeh.hu oldalon találhatók.


[ 2007.04.17. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek