nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyházi hírek / Egyházi hírek-augusztus oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Egyházi hírek-augusztus
Ki örömében, ki bánatában sóhajtva állapítja meg, hogy 'elröpült a nyár'. A sóhajok után az előttünk álló feladatokra figyel plébániánk közössége...

Kedves Olvasók!


Ki örömében, ki bánatában sóhajtva állapítja meg, hogy 'elröpült a nyár'. A sóhajok után az előttünk álló feladatokra figyel plébániánk közössége. A nyár történései mellett e feladatokról is szeretnék pár sort írni, számítva megtisztelő figyelmükre.

Hitoktatás A tanév végén megkapták a hittanosok szülei az értékelést gyermekük munkájáról, amelyet buzdításnak szántam. A hálaadó szentmisén megdicsértem azokat, akik év közben ministránsszolgálatuk által sok örömet szereztek Jézusnak és a hívek közösségének. Külön öröm volt számunkra, hogy a 'Hittansuli' nevű országos világhálós játékban Lukóczki Anna a második, ha pedig az egyéni versenyt nézzük az első, Báthory Dóra pedig a hatodik helyezést érte el.

Nyári alkalmak A nyár folyamán öt alkalommal szerveztünk 'hittanos napokat' felváltva Süttőn, illetve Piszkén. E napokon a reggeli Szentmisét és a reggelit – vagy inkább 9 órait :-) - követően egy kis okosság, nemzetünk szentjeinek, illetve a Szentírásból ismert személyek életének ismerete után, közösségi játékok, asztali foci, asztali tenisz, léghoki, vagy más játékok kötötték le a gyermekek figyelmét. Ebéd után pedig ki-ki kézműves apróságot készíthetett, vagy játszhatott kedvére. Változó létszámmal jöttek a gyerekek, a féltucatnyitól a majd két tucatnyiig. Külön köszönet az őket finom ételekkel ellátó testvérek, illetve a velük foglalkozó felnőttek áldozatosságáért.

Kétségtelen legnagyobb esemény számukra a tábor volt, amelyről viszont az ő írásaikat olvashatják e lapban, képeket pedig az ismert világhálós helyen nézhetnek a jeles eseményekről.

Hit- és erkölcstanoktatás Az új tanév – bár sok újdonságot hoz, mégsem olyan rendkívüli, mint azt sokan gondolják. A kötelezően választható etika vagy hittan annyi változást jelent a hittanosok szempontjából, hogy most már tisztes és védett időben jöhetnek a gyerekek hittanra, legalábbis azokon az évfolyamokon, ahol bevezetésre kerül a rendszer, vagyis az első és ötödik évfolyamon. A harmadik vagy negyedik órában megtartott hittanon kétségtelenül jobban tudnak figyelni a gyerekek, mint az ebéd utáni időben, amikor a délelőtti tanítás után a figyelemben mélypont következik. Ezen kívül nem fog ütközni mindenféle más alkalmakkal, ami választás elé állította őket.

A többi évfolyamon marad a régi rendszer, de bízom abban, hogy ott is megmaradnak azok, akik komolyan törekednek hitük gyakorlására. Nekik, tehát a 2., 3., 4., illetve a 6., 7. és 8. évfolyamon tanulóknak az eddig megszokott jelentkezési lapot kell kitöltve és a szülő által aláíratva nekem visszahozni, és így történik a jelentkezés.

Ajánlás egyházi iskolákba Ehhez kapcsolódik, hogy a jövőben egyházi iskolába az ajánlásra elsősorban a tanév végén kapott hittanos bizonyítvány szolgál. Ahogyan egy sportiskolába elsősorban sportolni vágyó, zene-tagozatos iskolába zenét művelni akaró diákokat várnak, úgy az egyházi iskolába azokat, akik a tanulás mellett a hitüket is szeretnék gyakorolni. Megfontolandó, mennyire válik javára egy diáknak, ha az addigi gyakorlathoz képest hirtelen egy többletelvárással találkozik: eddig egyáltalán nem tanult hittant, most hetente kétszer ott kell lennie, ráadásul még osztályozni is fogják belőle; eddig a templomot legfeljebb kívülről látta, most rendszeresen ott kell ülnie a Szentmiséken; eddig nem imádkozott, most rendszeresen közös imádságon kell részt vennie. Lehet, hogy hirtelen megváltozik és ha készen áll e változásra, adjuk meg a lehetőséget. Lehet, hogy mindezekért lelkesedni fog, de a tapasztalat szerint valószínűbb, hogy törést okoz benne. Ezért írom, hogy a jövőben az ajánlás szerves része a hittanos bizonyítvány. A diák saját ajánlhatja azzal, hogy idejében bekapcsolódik, és gyakorolja a hitét.

Mindemellett szeretném szorosabb figyelemmel kísérni azokat, akiknek korábban adtam ajánlást, ezért időről-időre igyekszem beszélni iskolai lelki vezetőjükkel. Remélem, hogy az iskolák nyitottak lesznek erre. Eddig egyetlen egyházi iskolával volt jó tapasztalatom, ahová magam is szívesen küldenék diákokat. Ez az egyházi iskola nem a környéken van...

Szentségek felnőtteknek Sokan vannak, akiknek az életéből kimaradt valamelyik beavató szentség vétele - keresztség, bérmálás, Eucharisztia (Szentáldozás) -, és úgy gondolják, hogy ezekkel teljesebb lenne életük. Ehhez soha sincs késő! Mivel egy felnőtt, dolgozó, családját nevelő ember időbeosztása egészen más, mint egy diáké, ezért hirdettünk számukra egy külön készületi lehetőséget, az 'Útkereső' hittant. Ezek inkább afféle konzultációk, ahol a számukra íródott könyv segítségével felkészülnek, ezeken az alkalmakon átbeszéljük a témákat, és a készület végén megkapják a szentségeket. Fontos azonban tudni, hogy a kereszténység nem elmélet! Hasonlít az autóvezetésre. Van elmélet, amit kellőképp el kell sajátítani, van gyakorlat, ahol egy oktató segítségével különféle forgalmi helyzetekben gyakorolnak. Meg kell tanulni érezni a járművet, és ha valaki már megkapta a vezetői engedélyt, akkor sem mondhatja, hogy már tud vezetni. Még pár száz kilométert kell vezetnie, hogy nyugodtan beültethessen valakit maga mellé, és még akkor is idő kell, hogy megtapasztalja a különféle évszakok sajátosságait. Ezért szorosan hozzátartozik a készülethez a keresztény tanítás szerinti életvitel, és a liturgiába való bekapcsolódás is. Az érdeklődőket szeretettel várjuk.

Kálvária Elsősorban az evangélium hirdetése a feladatunk, de vannak olyan feladatok is, melyek túlmutatnak a hitélet területén. Ilyen feladat épített örökségünk megőrzése, melyhez most nagy segítséget kaptunk a városszépítő alapítványtól. Jelen esetben a plébániatemplom mögötti szabadtéri keresztút rendbehozatala. Már tavasszal történtek munkálatok, melyeket most befejeznek, és sikeres pályázat esetén még szebbé varázsolnak. Köszönet a munkatársaknak, hogy felvállalták ezt a nagy munkát.
Itt kell megemlítenem, hogy a városban több szabadtéri feszületet is felújítottak az elmúlt időszakban lelkes és áldozatkész emberek. Sajnos, a templom előtti feszületen nem látszott, de ez volt a legnagyobb bajban, sőt életveszélyessé vált. A hívek adománya mellett a főegyházmegye segítette a majd' 300,000 Ft-os munkálat elvégzését.

Őszi alkalmak Az elmúlt évek tapasztalatait is figyelembe véve tervezzük a közösségi alkalmakat. A miserend nem változik. Továbbra is kedden reggel 8, vasárnaponként délelőtt 3/4 10 órakor a plébániatemplomban ( Rákóczi út 118. ), pénteken és szombaton este 6 órakor a Szent István templomban ( Dózsa Gy. út 61. ) lesznek szentmisék. Az eltérést a kitett hirdetésekből és a világhálón olvashatják.

A többi alkalomról időben írni fogok.

Írásom végén köszönöm figyelmüket! Szép őszi napokat, örömteli iskolakezdést, és mindezekhez sok-sok kegyelmet kívánok!

Tóth Bertalan plébános, Süttő, Piszke és Lábatlan szolgálatában

Távbeszélő/távmásolat: +36 33 474 389,
villámlevél: szentlipot@gmail.com

Plébániáink Naplója: http://szentlipot.blogspot.com
Plébániáink naptára:
http://www.google.com/calendar/embed?src=szentlipot%40gmail.com&ctz=Europe/Budapest

[ 2013.08.21. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-