nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Eltűntek a LEADER-milliárdok? oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Eltűntek a LEADER-milliárdok?
Bajnai Gordonhoz fordul a Dél-balatoni LEADER Nonprofit Zrt. Egyetlen fillért sem láthattak eddig a fejlesztési pénzek harmadik köréből.

Eltűntek a LEADER-milliárdok? Bajnaihoz fordultak a vezetők

Bajnai Gordonhoz fordul a Dél-balatoni LEADER Nonprofit Zrt. A szervezet polgármesterei szerint egyetlen fillért sem láthattak eddig a fejlesztési pénzek harmadik köréből.
Elfogyott a türelem. A miniszterelnökhöz fordul levélben a „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. Vizsgálatot kérnek; a LEADER-pályázati rendszer központi működését egyhangú kritikával illették a társaság buzsáki közgyűlésén hétfőn. Az indulatos hozzászólásoktól sem mentes eseményen az önkormányzatok és civilek azt kifogásolták: semmi nem történt az elmúlt egy évben. A januárban benyújtott pályázatoknak több ígéret ellenére a mai napig nincs eredményük, jóllehet a helyi szintről kevesebb mint egy hónapon belül mindent továbbítottak. Több polgármester arról beszélt: szavahihetőségüket tették kockára, amikor kezdetben a LEADER mellé álltak. A helyi közösség vezetői a részvényesekkel teljes egyetértésben beszéltek az anomáliákról, elégedetlenségüknek adva hangot a központi nehézségek miatt.
– Biztos vagyok benne, hogy a rendszer ebben a formában hosszú távon nem tartható fenn – támasztotta alá a kritikát Kollmann Gergely, a „Dél-balatoni” LEADER igazgatósági elnöke.
Határozottan amellett állnak – tette hozzá Kollmann Gergely –, hogy végre ők vállalhassák a felelősséget a kérelmek benyújtásától az elbírálásig.

Farkas László vörsi polgármester kemény szavakkal bírálta az irányító hatóságot azért, hogy eddig senki nem láthatott egy fillért sem az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program harmadik tengelyes támogatásaiból. Hitevesztettségének hangot adva javasolta: a miniszterelnöktől kérjenek vizsgálatot, mely választ adhat arra, mi miatt nem működik az ígéreteknek megfelelően a rendszer. A tagság és az igazgatóság egyöntetűen állt a kezdeményezés mellé. Többször hangsúlyozták: a kaposvári Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szakmai munkájával kapcsolatban egyáltalán nem merült fel kifogás.

– A „Dél-balatoni” LEADER működése egy év alatt 46 millió forintba került. Ha valóban központi problémákról van szó, akkor a kérdés az ország területén lévő 96 LEADER-közösséget alapul véve az: lehetséges-e, hogy ötmilliárd forint folyt el olyan apparátusi működésre, melyet úgy lehet a legtalálóbban jellemezni, hogy gereblyézzük a vizet – fogalmazott a közgyűlést követően Móring József Attila országgyűlési képviselő (KDNP), aki somogyvári polgármesterként volt jelen mint részvényes. – Két dolog képzelhető el: vagy alkalmatlanok a feladatra, akik a rendszert irányítják, vagy szándékosan akadályozzák az eredmények megszületését, mert az erre szánt uniós forrást másra költik – fűzte hozzá a képviselő.

A január tizedikéig benyújtott pályázatokkal kapcsolatban július utolsó napján adott ki sajtóközleményt az irányító hatóság. Eszerint az ország tizenhét LEADER-közösségének területén akkor megkezdték a támogató határozatok kézbesítését, de szeptember végéig az utolsó határozatokat is kézhez kapják a kedvezményezettek.

Pletykákat cáfol az elnök: nem szökhetnek az egekbe a bérek

A LEADER-közösség működésének költsége visszatérő téma volt a közgyűlésen. Kollmann Gergely igazgatósági elnök a „pletykák” miatt beszélt arról, hogy működésük döntő hányadát a személyi jellegű kiadások teszik ki, a dologi költségeket főként a három iroda bérlete jelenti, épületet a szabályok értelmében nem vásárolhatnak. A zsíros állásokról szóló híreszteléseket azzal cáfolta: az irányító hatóság megszabja a maximálisan kifizethető bruttó bért, így több munkatársuk kevesebbet kereshet, mint előző álláshelyén a magánszférában.

Füleki Tímea

Forrás: www.kemma.hu


[ 2009.08.13. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek