nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Építészeti bűnmegelőzés oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Építészeti bűnmegelőzés
"...azon közösségekben, ahol betörik az első ablak, és a közösség ereje nincs olyan erős, hogy azt pótolja, megindul egy társadalmi erózió"

A "broken window" - vagyis a betört ablak az egyik legismertebb kriminológiai tézis. A tanítás lényege, hogy azon közösségekben, ahol betörik az első ablak, és a közösség ereje nincs olyan erős, hogy azt pótolja, megindul egy társadalmi erózió. Az elmélet szerint olyan településrészeken, ahol a házak és környékük rendezetlen, megnő a bűncselekmények száma, a bűnözők bátrabban tevékenykednek.

1. ábra: Az építészeti bűnmegelőzés elmélete szerint ott üti fel a fejét a bűnözés, ahol a körülmények erre ösztönzik a bűnözőket

Az építészeti bűnmegelőzés egyre több országban hódít. Ez, a Magyarországon még kevésbé ismert bűnmegelőzési módszer csökkenti vagy megszünteti a bűncselekmény elkövetését lehetővé tevő vagy azt elősegítő körülményeket.
Ehavi hírlevelünkben lakókörnyezetünk biztonságosabbá tételére vonatkozóan látjuk el Önöket hasznos tanácsokkal.

• Fontos a megfelelő világítás, különösképpen a bejárat és a parkolóhelyek közelében
• A ház környékén álló dús lombozatú fák növelik a bűnözési hajlandóságot, mert takarást nyújtanak
• Az ablak alá ültessünk legfeljebb derékmagasságú, tövises bokrokat
• A kerítés ne legyen magas és zárt, mert ha bejutott a betörő, már zavartalanul tevékenykedhet. Olyan magasságúra kell építeni, hogy azokon a ház előtti terület kellően látható legyen
• A bejárathoz vezessen hangsúlyos ösvény, amely a pszichológia eszközével hat: nem engedi a betörőt letérni a „helyes útról”. Az ösvényt felszórhatjuk kaviccsal vagy murvával, amely csikorog a léptek alatt, figyelmeztetve a tulajdonost az érkezőre
• Célszerű olyan úthálózatot kialakítani, amellyel az utcák átmenő forgalma csökkenthető, akár teljesen meg is szüntethető
• Ne ültessünk a ház közelébe olyan fát, amelyre felmászva elérhetik az ablakot
• A rendezetlenség adja a legtöbb alkalmat a bűnözőknek, ezért fontos a ház környékének rendben tartása
• Fontos a közösségi kontroll: figyeljünk a lakókörnyezetünk közelében megforduló idegenekre
• A bejáratnál elhelyezett mozgásérzékelő lámpa, riasztó-és kamerarendszer kiépítése is elijesztheti a betörőt

2. ábra: A rendezett környezet csökkenti az elkövető biztonságérzetét

Az építészeti bűnmegelőzés négy kulcseleme tehát a természetes láthatóság, a megközelíthetőség ellenőrzése, a területhatár jelzése és a gondozottság.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy osztályunkon vagyonvédelmi tanácsadó iroda működik, ahol további hasznos információkhoz juthatnak a vagyonvédelem és a lakásbiztonság tárgykörében.
Időpont egyeztetés a 34/517-755-ös telefonszámon vagy írjon a csonkaneha@komarom.police.hu e-mail címen.

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály


[ 2012.05.09. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-