nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egyéb hírek / Épül a kerékpárút Bajóton oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Épül a kerékpárút Bajóton
Az Euroveló-program keretében az Esztergom-Nyergesújfalu Kistérség a Süttő-Dömös szakasz kiépítését szorgalmazzák.

Panaszra mentünk, jó hírt hoztunk - Épül a kerékpárút

A legolcsóbb üzemanyagú jármű a drótszamár; hallatlan népszerűsége mellett sokaknak munkábajáráshoz is elengedhetetlen. Épülnek a kerékpárutak, jól, rosszul, örömmel, kudarccal. Miként mifelénk, a Duna mentén, ahonnan egy-egy csapás a hegyek közé is felvezet. Egy ilyen szakaszra hívott minket valaki, panasszal. Túl nagy gonddal nem találkoztunk.

Kezdjük kicsit elébb: az Euroveló-program keretében az Esztergom-Nyergesújfalu Kistérség a Süttő-Dömös szakasz kiépítését szorgalmazzák. Ennek már komoly részei elkészültek; a legismertebb a táti új, elkerülő út melletti és a Tát-Nyergesújfalu közötti szakasz. Léteznek településen belüli darabok is, Lábatlanon, Nyergesen, Esztergomban. Jelenleg az Euro Velónak errefelé egy „nyúlványa” készül, amely Nyergesújfalu közepén fog csatlakozni a 10-es úthoz, s fel, a hegyek irányába, Bajót felé vezet. Az utat a Közép-Dunántúli Operatív Program pályázatán nyert összeg segítségével építik, Bajót és Nyergesújfalu közösen. Kivitelezésének teljes összege 206 millió forint, benne meghatározó rész a két település önrésze.

Milyen céllal? Miként Tóth Zoltán, Bajót polgármestere fogalmaz: elsősorban a közlekedés biztonsága a fontos számukra. Országútjukon Bajna irányába igen megnőtt a forgalom, s bizony veszélyes kerékpárral járni, pedig innen Nyergesújfalura sokkal azzal mennek be dolgozni.

A 3,6 kilométeres szakasznak nagyon örül Miskolczi József, Nyergesújfalu polgármestere is:
– Nekünk egy nyomvonal-áthelyezést is meg kell oldanunk; s bár a határidő ősz, szeptember vége, tulajdonképpen jó lenne a nyár végére átadni. Városon belül persze vannak gondok; arra is figyelni kell, hogy sokan járnak ki a szőlőbe kerékpárral, s onnan haza...
Eredendően Bajót első, faluszéli házának lakója, Kőszegi Sándor kért meg minket, látogassunk el hozzá. Az út majd háza előtt vezet el, s a szükséges, telkét érintő átalakításokkal elégedetlen. Nem vagyunk szakemberek, de úgy látjuk, helyrehozhatatlan hiba nem történt. Nem vagyunk benne biztosak, hogy ártani akarna neki bárki is...

Szerencsénkre, ahogyan elválunk, összefutunk a polgármesterrel. Ő másképpen látja az esetet:
– Mi igen örülünk ennek a gyönyörű kerékpárútnak. Sajnos, el kellett vezetni Sándor bácsiék előtt; de mi mindenben rendelkezésükre álltunk, szerintem már most többet kaptak, s ha elkészül, kulturált, remek út vezet majd előttünk. Nem akarok perpatvart, csak megjegyzem, hogy lejjebb, Nyerges felé földjükből, telkeikből sokan ingyen vagy fillérekért adták az úthoz szükséges részt.

– Nem akarom megakadályozni az út létrejöttét – hangsúlyozza az érintett, Kőszegi Sándor. – De nem vagyok szokva a rendetlenséghez sem; ha minden úgy készül el, ahogyan szeretném, nem lesz köztünk több vita. Rosszul van a kapu illesztve, alacsony lett a kerítés; ezek szerintem orvosolható kérések.

Forrás: www.kemma.hu


[ 2009.05.15. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek