nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Önkormányzati hírek / Épületenergetikai fejlesztések oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
október 2021
előre
Épületenergetikai fejlesztések
Projekt összefoglaló 2010. augusztus 31. - Épületenergetikai fejlesztések Lábatlan közoktatási intézményeiben c. projekt
2010. augusztus 31-én a Gerenday Közösségi Házban sor került a KEOP-5.3.0/A/09-2009-0013 sz., azaz Épületenergetikai fejlesztések Lábatlan közoktatási intézményeiben c. projekt záró-rendezvényére.
2 és fél hónappal ezelőtt hasonló eseményen vettünk részt. Akkor ünnepélyes keretek között adtuk át a munkaterületet a kivitelezőnek, és nyitottuk meg az építési naplót. A kivitelező megkezdte a vállalt feladatát, véghezvitte az Arany János Általános és Alapfokú Művészeti Iskola és a Zengő Óvoda épületenergetikai felújítását. A munkák a szerződésben vállaltaknak megfelelően befejeződtek.
Az Arany János Általános és Alapfokú Művészeti Iskolánál ahogy június közepétől nap, mint nap elhaladtunk az iskola mellett, jól látszott a szűk határidőhöz szabott feszített munkavégzés. A régi, elavult, sokszor nem jól záródó ablakok helyett új, modern, ergonómiailag is jobb, könnyen kezelhető, de mégis az iskola jellegéhez illeszkedő ablakok kerültek beépítésre. Visszakapta a 100 éves épületrész egykori, megújult főbejárata.
A régi épületrész és bővítménye korszerű szigetelést kapott, melynek köszönhetően az épület energetikai jellemzői nagyban javulnak majd. A szigetelés a 100 éves épületrésznél a homlokzat eredeti mintáját kiemelve, tégla burkolással került felhelyezésre.
A fűtéskorszerűsítés (a kazáncsere, a korszerű keverőszelep, szivattyú és szabályozórendszer kiépítése) eredményei már nem ilyen látványosak, hatását az épület használói fogják igazán érezni.
A magastető padlásfödém szigetelése is megoldódott.

A Zengő Óvodában is hőszigetelést kapott az épület, a homlokzati nyílászárókat kicseréltük, az épületszárnyak közötti összekötő folyosó is hőszigetelő üvegezést kapott. Az épület új, játékos színeiről mindenki tudhatja, hogy az épület milyen funkciót lát el. Az új színek kedvességet, gyerekességet, játékosságot, szabadságot sugallnak. A fűtésrendszer korszerűsítését termosztatikus szelepek és termosztatikus szabályozófejek beépítése jelenti. Ezek segítségével az egyes helyiségek hőmérséklete szabályozhatóvá válik.

A rövid idő alatt véghezvitt munka mennyiségének elképzeléséhez néhány adat:
- 140 db nyílászárót cseréltünk
- több, mint 2000 m2 homlokzati hőszigetelést tettünk fel az épületekre
- 56 db szabályozófej, szelep került beépítésre
- 1 db kondenzációs kazán működik majd az iskolában

Mindkét beruházásnak 3 fő célja volt:
1. Az energetikai hatékonyság fokozása (hozzájárulni az ország CO2 kibocsátás csökkentésének teljesítéséhez)
2. Csökkenteni kell az intézmények fenntartási, működési költségeit. Előzetes számítások szerint legalább 62%-os lesz a csökkenés, így az önerő mértéke 6 éven belül térül meg.
3. Fontos tényező, hogy az a legalább 600 fő, akik az épületet, intézményt használja (elsősorban gyerekek és pedagógusok) jobb és egészségesebb körülmények között végezzék napi tevékenységüket. A lakosok pedig együtt örülhetnek, hogy a település egy újabb része vált szebbé, modernebbé.

A beruházás tervezett összértéke kevesebb lett, mint terveztük. Pontos összeget csak a végső kifizetési kérelem elkészítésével, illetve annak jóváhagyásával lehet majd mondani. Pénzügyi zárásra körülbelül október végén kerülhet sor.
A projekt megvalósításának koordinálását az önkormányzat dolgozóiból álló csapat látta el.
A projektmenedzseri és szakmai feladatokat az Építési és műszaki iroda munkatársai végezték, a projekt pénzügyi műveleteit végző gazdasági iroda munkatársainak segítségével.

A zárórendezvényen részt vevők Török István polgármester Úr tájékoztatója után kérdezhettek, melyekre a kivitelező részéről Varga István ügyvezető és a projektmenedzser Kunfalvi Zoltánné válaszolt. Az iskola ünnepélyes átadására a Városi Napok keretében 2010. szeptember 25-én kerül sor. A Zengő Óvoda intézményvezetője, Ráczné Fülöp Erzsébet várja az érdeklődőket, hogy bemutathassák a náluk véghezvitt változást. Mindkét intézmény vezetője elégedett a végeredménnyel, büszkék arra, hogy intézményükben jobb, szebb környezetben kezdődhet meg a 2010/2011-es tanév.
A kérdések, tájékoztatók után a jelenlevők pogácsát, frissítőket, hidegtálas ételeket, kávét fogyaszthattak.

Összességében tehát elmondható, hogy ez egy sikeres projekt. Az Energiaközpont által nyújtott 119.712.732 millió Ft-os támogatás segítségével energiát és költségeket spórolunk. A település összképe javult.

[ 2010.09.22. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-